En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

torsdag 20 november 2008

Frågan om att utvisa människor till Kongo tas upp i riksdagen

Sven Bergström, c, Riksdagsledamot från Gävleborgs län har idag lämnat i en enkle fråga till migrationsministern. Hela den texten kommer här under. Men det känns bra att man i riksdagen kommer att diskutera varför vi från Sverige utvisar människor till krigsförande länder såsom Kong-Kinshasa. Tack Sven för att du stödjer oss i detta.

Fråga

Till Migrations minister Tobias Billström (m)

Angående att Sverige utvisar människor till Kongo-Kinshasa

Det pågår krig mellan Kongos regering och rebeller. Men formellt betraktas det inte som att landet är i ett krigstillstånd. Det finns siffror på att över en miljon befinner sig på flykt undan strider och landet står inför en humanitär katastrof.

Idag finns den största fredsbevarande operationen i världen just i Kongo-Kinshasa, över
17 000 FN-soldater. FN:s säkerhetsråd för samtal att förstärka den styrkan med 3000 till. Att oroligheterna ökar i landet kan vi följa i media varje dag.

Utrikesdepartementet avråder idag svenskar att åka till Kongo-Kinshasa, för att oroligheterna i landet anses vara för stora. Ändå utvisar Sverige idag människor till detta land.

Min fråga till ansvarig minister är följande

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att inte människor utvisas från Sverige till länder som Kongo-Kinshasa ?

Sven Bergström (c)

1 kommentar:

Hanna Charlotta Öberg sa...

Fick höra talas om detta på en onsdagsdemonstration i Stockholm. Tänkte att detta måste det stå något om på Magnus blogg, helt riktigt. Är tacksam att du är så handlingskraftig Magnus! Jag har tagit en del information av dig (och det Bodil C sa på demonstrationen) till min blogg så du vet. Hojta om det inte är okay, men jag antar du anser detta ska spridas spridas spridas....!