En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

söndag 2 november 2008

El är bättre än etanol..

…Är budskapet från Globaliseringsrådet. De vill se Sverige som ett pionjärland för elbilar. De spår även i den rapport de lämnat på området att Sveriges chanser att bli det är mycket goda.

De lämnar även några förslag på hur man skall gå vidare
* Skattelättnad till bilar som helt eller delvis drivs på el från elnätet
* Vid upphandlingar av tjänstebilar på myndigheter skall det finnas incitament att välja elhybridbilar
* Staten bör bidraga till att lösa eventuella negativa konsekvenser av en ökad användning av elbilar, exempelvis utveckla system för att ta hand om uttjänta batterier
* Satsning på ett tätt nät av plug-in-hybridbilar i hela landet.
* Miljöbilspremien på 10.000kr skall ligga kvar men elbilar och plug-in-hybridbilar skall få en större premie
* Forskningssatsningar på batteriteknik
* Sverige bör verka för att EU skapar ett gemensamt regelverk som främjar övergången till elbilar

12 miljoner ton i minskade koldioxidutsläpp. Så mycket skulle en storskalig övergång till el- och hybridbilar innebära för svensk del, Enligt Elforsks beräkningar. Det motsvarar hela det svenska utsläppsmålet fram till 2020.

Det ser även ut som bilbranschen har vaknat och intresserar sig. Nästan alla märken har en plug-in-hybridbil som väntar på att få rosa marknaden. Den första kommer kanske redan nästa år. Frågan som man ställer sig är om batterierna kommer att hålla vad tillverkarna lovar.

För Söderhamns och kopplat till inriktningsmålet ”Senast 2011 skall nettoutsläppen av koldioxid från kommunens egen verksamhet ha minskat med 25% jämfört med 2007”. Så känns det som vi borde åka ner till globaliseringsrådet, knacka på dörren och säga ” vi vill vara med i ert nät av plug-in-hybridbilar. Vi borde även se över incitamenten vid upphandlingen av bilar till den kommunala bilpoolen. Det bör även vara en fråga som kommunen i möten med NEX (Nättverket för ekologiskt Gävleborg) och något man borde prata om vid Region Gävleborgs styrelse. Detta för att koldioxidbanta Gävleborg och vara en viktig pusselbit i det nationella klimatmålet. Jag är övertygade om att vi kan klara det.

Inga kommentarer: