I början av november presenterade utbildningsminister Jan Björklund den nya betygsskalan som Alliansregeringen har enats om.
Den omfattar de fem betygsstegen A, B, C, D och E för godkända resultat och ett sjätte betygssteg F för icke godkänt resultat.
Den nya betygsskalan tillsammans med nya mål gör att informationen blir mycket tydligare till både elever och föräldrar. Den nya skalan blir också ett bättre redskap att använda för lärarna, säger utbildningsutskottets ordförande Sofia Larsen (c).
Magnus Svensson
Med fem godkända steg slipper vi risken för den godtycklighet med dagens inofficiella G+ eller G- som båda ger eleven ett G. Den nya skalan är mer rättvis. vilket jag tror kommer att höja studiemotivationen, säger Magnus Svensson, gruppledare (c) i Söderhamn.
Det här inte ett helt nytt betygsystem, men en bättre och mer rättvis skala. En elevs ansträngning ger en tydligare betalning än genom dagens system med allt för stora steg, säger Sofia Larsen.
Jan-Eric Berger
- Jag har träffat många skolungdomar som tycker att det nya betygssystemet är positivt, säger Jan-Eric Berger, centerns representant i barn- och utbildningsnämnden. Lärare och elever har under lång tid lagt till plus och minus i betygen trots att detta inte varit tillåtet, det har tydligt visat behovet av fler betygssteg.
Dagens betygssättning är dessutom inte rättssäker eftersom obehöriga lärare får sätta betyg.
Många ungdomar tycker att det är orättvist som betygen sätts idag. Det nya betygssystemet är genomgående bra. - Det måste löna sig att plugga, säger Jan-Eric BergerDet nya betygssystemet kommer att införas läsåret 2011/12 från och med årskurs 8.
Ett lagförslag om att tidigarelägga betygen till årskurs 6 kommer tidigast 2010.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar