En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 11 november 2008

Sverige kan ta täten inom vård och omsorg

Idag skriver man på Sveriges kommuner och landstings hemsida att
Så kan Sverige ta täten inom vård och omsorg
Ett ökat entreprenörskap inom vården och omsorgen kommer att bidra till innovativa lösningar som effektiviserar och utvecklar vården. Regeringen får idag Nuteks förslag till långsiktigt handlingsprogram för ökat entreprenörskap inom vård och omsorg, framtaget i samråd med Sveriges Kommuner och Landsting, Almega och Socialdepartementet. ”

Vidare föreslår man i handlingsprogrammet...
- Mer inslag av entreprenörskap och företagande på vård- och omsorgsutbildningarna. Intresset för och kunskap om företagande behöver öka bland studenter och nyexaminerade.

- Inför ett system med utvecklingscheckar, där nya och etablerade vård- och omsorgsföretag kan få en check att använda för rådgivning, affärsutveckling och kommersialisering av varor och tjänster upp till 50 000 kronor, förutsatt att de avsätter samma summa själva.

- Fortsätt och permanenta det påbörjade arbetet med en vägledning för offentliga upphandlingar. Inom vård och omsorg upphandlas tjänster för cirka 35 miljarder per år och upphandlingar kan utvecklas för att stimulera verksamhetsutveckling och innovation som utvecklar vården och omsorgen.

- Stärk varumärket svensk vård och omsorg i världen, för att underlätta för svenska vård- och omsorgsföretag att få fler kunder även utanför vårt land. Samtidigt kan viktiga kunskaper återföras till den svenska vård och omsorgen. Tjänsteexporten är växande och svensk vård och omsorg håller mycket hög klass. Med de insatser som föreslås på detta område skulle Sverige bli ett av de första länderna ut med en samlad strategisk satsning.

- Gå vidare med insatser som stimulerar till tjänsteinnovationer, oavsett om det sker i offentlig eller privat regi. Mycket av produktions- och effektivitetspotentialen inom området ligger i möjligheterna att hitta nya sätt att utföra och organisera arbetet samt att utveckla innovativa lösningar.

- Forska om utvecklingen inom vård- och omsorgsområdet ur ett näringslivsperspektiv. Se till att följa och analysera företagandet och branschutvecklingen över tid. Leder insatser och lagförslag till vad som efterfrågas i termer av mångfald och företagande?

För oss som under en längre tid jobbat för att det skall bli mer valfrihet inom vård och omsorg, så känns denna utredning som ett bra dokument att använda i argumentationen. Söderhamn har i kommunfullmäktige 2008-09-29 bifallit min motion om valfrihet i äldre- och handikappomsorgen. Så denna utredning kommer som en sänk från ovan och innehållet känns bra. Det kommer i förlängningen att ge en bättre vård och omsorg för våra äldre, vilket alltid måste vara huvud ingrediensen

Inga kommentarer: