En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

söndag 23 november 2008

Könsneutralt äktenskap – Äntligen

Homosexuella är en minoritet som varit utsatta för en mycket förföljelse och på senare år diskriminering. I Hitlertyskland skickades homosexuella liksom judar till koncentrationsläger. I Sverige var homosexualitet kriminellt tills för femtio år sedan. Det betraktades som en sjukdom fram till sent 70 tal. Även under nittiotalet så var homosexualitet något som inte ansågs ”normalt”,

Mer liberal syn idag
Det senaste årtiondet har en mycket snabb omsvängning skett och de allra flesta har idag en liberal syn på homosexualitet och ser det som en medfödd egenskap i likhet med ögonfärg och skostorlek. Dock är homosexuella fortsatt utsatta för hot om våld från högerextrema grupper där ”knacka bög” det vill säga misshandla homosexuella anses legitimt. Även bland konservativa kristna fundamentalister finns synen att homosexualitet är en avart och något onormalt.

Den kvarstående diskrimineringen i lagstiftning är att homosexuell kärlek ej anses lika riktig som heterosexuell och därför ej får ingå äktenskap. Sedan tio år tillbaka finns möjlighet att ingå partnerskap vilket i sig var ett framsteg men som ändå är ett tecken på att samhället inte värderar samkönades kärlek lika som den heterosexuella kärleken.

Historiskt har äktenskap varit ett sätt att diskriminera. För några hundra år sedan var äktenskap förbehållet förhållanden inom samma stånd. Äktenskap mellan adelskvinna och bonde var inte tillåtet. För hundra år sedan var äktenskap mellan människor av olika ras eller hudfärg otillåtna. Kuriosa i detta är att du kan tolka bibeln genom att säga att det radikala i Bibelns budskap var för 2000 år sedan att man skulle diskriminera homosexuella. Bibelns påbud om äktenskap mellan en man och en kvinna var radikalt då den tidens sed föreskrev månggifte och att kvinnliga slavar var något man köpte på marknad för sin egen sexuella njutnings skull.

Propositionen klar
En utredning har tagit fram ett förslag som innebär att vi får en könsneutral äktenskapslagstiftning. Utredningen har remissbehandlats och ligger klar att som proposition överlämnas till riksdagen. Kd, vars väljarbas till viss del består av kristna fundamentalister, kunde inte acceptera utredningens lagförslag.

Den samlade oppositionen har i riksdagen lagt en motion som ordagrant överensstämmer med utredningens förslag, vilket gör att riksdagen kommer att kunna stifta lag oavsett om regeringen lägger en proposition eller ej.

Förslaget om att lägga samman partnerskaplag och äktenskapslag i en ny samlevnadsbalk faller på att därmed permanentas synen att homosexuell kärlek ej är lika mycket värd som heterosexuell kärlek.

De kristna fundamentalisterna… ja vad säger man
Förslaget att, som i katolska länder låta staten sköta den juridiska registreringen av ett förhållande och sedan låta de religiösa samfunden sköta välsignelsen, men att samtidigt ej tillåta begreppet äktenskap att användas vid registrering faller också på att det innebär en diskriminering. Samtidigt tror vi inte att så många svenskar är beredda att stryka traditionen om att få gifta sig i kyrkan bara för att kristna fundamentalister inte kan acceptera att samkönad kärlek ska få ingå äktenskap.

Centerpartiet, folkpartiet och moderaterna har på sina stämmor tagit ställning för en könsneutral äktenskapslagstiftrning.

Glädjande
Att Sverige ska få en könsneutral äktenskapslagstiftning är därmed klart. Vilket är så otroligt glädjande. Äntligen tillåts kärlek vara fri vilken sexuell läggning man än har. Sverige går mot att bli friare och friare och alla människors lika rätt och värde börjar bli en verklighet för fler och fler. Detta är en viktig fråga för oss. Så nog känns det som en liten seger för oss, men den stora segern är för ett öppnare Sverige.
// Magnus Svensson, Gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn
Anders W Jonsson, C, Hedesunda

Inga kommentarer: