En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

söndag 23 november 2008

Strandskyddet – En lokal fråga

Regeringen föreslår ändringar i strandskyddsbestämmelserna. Mer skall få bestämmas på lokal och regionalnivå. Vilket jag tycker är helt sunt. Det kan inte finnas några som vet mer om de lokala förhållandena än de som bor lokalt eller regionalt. Så att dispenser och bestämmanderätt flyttas över till kommunerna är otroligt bra. Dels ur det kommunala självstyret och demokratins skull, det vill säga att beslut fattas på rätt nivå. Dels för att vi som kommuner faktiskt får tillgång att bestämma över våra tillväxtområden.

Dagen problem
Dagens strandskyddsregler upplevs ofta som otydliga och oflexibla. De har kritiserats för att inte ta någon hänsyn till regionala skillnader. Många beslut har därför tagits på bristande grunder. Strandskyddslagstiftningen har därigenom kommit att tappa mycket av sin legitimitet.

De nya reglerna börjar förhoppningsvis gälla från 2009
Miljödepartementet har tagit fram en departementsskrivelse Ds 2008:21 Stranden - en värdefull miljö, som har remitterats. Remissvaren analyseras och under hösten 2008 kan regeringen påbörja arbetet med en ny proposition till riksdagen. Nya bestämmelser kan träda i kraft tidigast under 2009.

De främsta lättnaderna i förslaget är…
De främsta lättnaderna är möjligheten att lämna undantag från strandskyddet för åtgärder för landsbygdsutveckling samt möjligheterna för länsstyrelserna att besluta om områden där dispensplikten för komplementåtgärder i anslutning till befintlig bebyggelse gäller. Vidare blir det tydligt vilka förutsättningar som ska gälla för upphävande av strandskyddet för tätortsutveckling. Att kommunerna får möjlighet att direkt inom ramen för sitt arbete med detaljplaneläggning kan upphäva strandskyddet ska inte ses som en lättnad utan som en förenkling och en effektivisering av processen.

De främsta skärpningarna i förslaget är…
De främsta skärpningarna är krav på fri passage för allmänheten längs stranden i samband med detaljplanering och beslut om dispenser. Miljö- och friluftsorganisationer får dessutom utökad talerätt. En annan skärpning är länsstyrelsens nya roll att övervaka och överpröva kommunernas beslut om strandskyddsdispenser. Strandskydd återinträder även när en detaljplan ersätts eller upphävs.

Söderhamn känns som en vinnare i förslaget
Söderhamn har långa sträckor med orörd mark och mycket av den marken skall förmodligen även i framtiden vara orörd för djur- och växtliv och för det rörliga friluftslivet. För det är en unik tillgång som kommunen har. Men vi bör även se över vår kustremsa en gång till för att se var vi kan hitta och göra en samlad bebyggelse för människor som vill bo utmed vår kust eller vid andra sjöar och vattendrag. Detta kommer så fort regeringen lagt fram förslag på nya strandskyddsbestämmelser samt förändringar i Plan- och Bygglagen. Då kan kommunen göra klart översiktsplanen över Söderhamns kust. Men blir det de förändringar som nu föreslås, så känns Söderhamn och de flesta landsbygdskommuner som vinnare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det jag ser som en risk är att lokala beslut kommer drabbas av lokala påtryckningar och svågerpolitik. Miljöaspekten riskerar att få en mindre betydelse.