En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

lördag 8 november 2008

Grundlagsutredningen är feg

Ser på text tv att man tänker ändra personvalsspärren för riksdagsvalet från 8% till 5% som det är i kommuner och i landsting. det tycker jag är fegt.

Jag skulle gärna sett att man nollade procentsatsen och att man gav personvalet en injektion. Partierna kommer i alla fall att ha ett stort inflyttande, då de är partierna och deras medlemsomröstningar som fastställer vilken som står först och vilka som kommer två, trea ... mm.

Att man sänker från 8 tll 5% får ändå ses som en liten framgång. Men jag vidhåller att partierna och demokratin skulle vinna på att sänka ytterligare både i kommun, landsting och i riksdagsvalet.

Att de borgerliga partierna och mp får ge upp idén om en författningsdomstol är nästa feghet. Min tilltro till att grundlagsutredningen skall stärka demokratin har via dessa två nyheter har avsevärt försvagats. vilket är synd när demokratin behöver stärkas och vi behöver få mer delaktighet från medborgarna både lokalt och nationellt.

3 kommentarer:

Ulmerkotten sa...

0%? Tja, då kan man ju diskutera vad demokrati är. Ett parti skulle alltså sammansättas av de som fått flest röster. Snacka om lobbyverksamhet och fördelaktiga utseenden. Politiker från landsbygden göre sig ej besvär - det gäller att köra stenhårda och välsponsrade kampanjer i större städer.
Eller varför inte ha folkomröstningar som i Schweiz, är det dålig demokrati? Kan man ju idag göra via nätet...

Magnus Svensson sa...

Demokrati =foklstyre vilket inte är detsamma som partistyre, eller?

Parteit kommer alltid att ha en särställning då det gäller vilka personer som kommer överst en lista.

Cynsiks syn att tro att allt beror på utseende eller mest med pengar. EMU valet var tex ett val där svenska folket intre röstade efter vilka som hade mest pengar utan de bäst argumenten.

Jag tror att man rösta på personer som man tror företräder en bäst.
:-)

Rasmus Ling sa...

Håller helt med. Riktigt urvattnat och tråkigt.