En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

lördag 18 augusti 2007

Extraval i kommunerna

DN debatt igår är det en bra debattartikel om extraval i kommunerna som alliansens partisekreterare skriver till exempel....

"Vi fyra partier i Allians för Sverige, moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna, vill öppna för möjligheten till kommunala extraval, genom den grundlagsutredning som nu arbetar. Vi vill stärka väljarnas inflytande också över den lokala demokratin som behöver vitaliseras och tydliggöras."

Att vitalisera demokratin måste självklart innebära mer än att bara möjliggöra extraval i kommunerna, men det är en bra början att stärka medborgarnas makt i den lokala miljön.

Jag hoppas dock att det finns restriktioner i den grundlagsändring som är på gång och att det skall finnas svårigheter med att ha extraval i kommunerna. Då alla andra möjligheter är uttömda innan man genomför extraval. Det politiska systemets viktigaste del är dock att förmedla förtroende och att lösa problematiska situationer

Ser hur som helst med glädje att man har öppnat upp för möjligheten.

Även SVD och Henrik Sjöholm skriver på detta ämnde

1 kommentar:

Rasmus Ling sa...

Det är väl lämpligt om kommuner kan utlysa extraval på samma premisser som Sveriges riksdag? Där finns ju en inneboende tröghet, vilket är viktigt.

Men självklart ska möjligheten finnas.