En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

torsdag 9 augusti 2007

Översyn av kraven för F-skatt

Kommittédirektiv: Översyn av kraven för F-skatt m m
Dir. 2007:116
9 augusti 2007
Finansdepartementet
http://www.regeringen.se/sb/d/8735/a/86044

En särskild utredare ska se över självständighetsrekvisitet i inkomstskattelagens näringsverksamhetsbegrepp. Syftet med uppdraget är att det ska bli enklare att starta näringsverksamhet, bland annat för dem som har en eller ett fåtal uppdragsgivare.

I uppdraget ingår också att utreda om det är ändamålsenligt att behålla kravet på att bedriva näringsverksamhet för att få F-skattsedel eller om det finns andra sätt att avgöra vem som själv ska betala in sin preliminära skatt på arbetsinkomst och sina socialavgifter.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2008.
**************************
Själv tror jag på Centerpartiets linje. Att få F-skatte sedel när man föds.
Alla människor är från början kreativa, sedan kommer begränsningarna in från föräldrar, skola, arbetsliv, vänners attityder m.m. Så finansdepartementet tar ett första trevande steg... men jag hoppas de går hela vägen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Alla människor är från början kreativa, sedan kommer begränsningarna in från föräldrar, skola, arbetsliv, vänners attityder m.m. Så finansdepartementet tar ett första trevande steg... men jag hoppas de går hela vägen." skriver du

Man kan vara kreativ och vara till stor nytta i ett företag som man inte äger själv!!!!!
Jag körde eget under 7 år. Det gick bra men jag la av för jag tyckte det var trist att skriva fakturor bla!!!! Jag vet att jag kunde ha lejt bort den tjänsten men då kunde jag lika gärna lägga av helt, resonerade jag.
Sedan blev jag anställd och forsatte att vara kreativ. Lite väl mycket romantisering av egna firmor tycker jag. Och Mauds högröstade "Jag vill bestämma själv". Det är bara patetiskt! Har man egen firma är man verkligen i händerna på dem som anlitar en. På ett större företag får man ta del av många områden och kollegors kunskap. Man arbetar och sliter i ett lag! Det värderade jag mer än de extraslantar jag tjänade på egen verksamhet.

//ninni

Magnus Svensson sa...

Hej Ninni
Jag tror också att man kan vara kreativ, flexibel och oerhört duktig som anställd också. Ingwet snack om den saken.. ser det varje dag i en kommunal förvaltning.

Det jag vill få fram är att det skall vara oerhört enkelt att starta, driva, och äga företag i Sverige. Samt att det skall vara eneklt och tillåtet att dirva företagande.

Är uppvuxen i en familj där pappa var egenföretagare med 12 anställda så att det tar tid och engagemang det vet jag också.

Jag tror att det finns olika faser i livet. ibland vill man vara anställd ibland vill man vara sin egen.. vilket man väljer spelar inge roll för mig... men väljer man att driva företag så tycker jag att det skall vara enkelt att driva det..

Anonym sa...

En klyscha till som jag funderar över. "Det skall vara enkelt att starta och driva företag, bort med krånglet!" För tillåtet att driva är det väl?
Vad är det som är så krångligt med att driva företag? Under mina år upptäckte jag inte ett enda krångel. Man fick redovisa och betala in moms skatt osv. Men krånglet? Var finns det? Att det tar tid och engagemang är givet men jag tycker det gör så även när man är anställd. Man har ju att göra med kollegor, kunder och chefer som inte alltid är på samma kurs som man själv är och det tar tid och engagemang innan alla är på samma bana! Ibland är man ledare i olika projekt och har alla projektmedlemmar att styra över och ta hand om, precis som om man hade anställda. Som projektledare skall man leverera alla styrdokument som företaget har krav på. Och sen alla tidsplaner och uppföljningar för varje individ.

Snälla - berätta vari krånglet ligger för det där med tillåtet som du skrev - det var väl bara tryckfelsnisse som var framme?

//ninni