En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 31 juli 2007

Algblomning - Igen - Nu i Söderhamnskuriren

Idag publicerades denna bild på Kurirens framsida och texten som hör till artikeln kommer under bilden...


Algblomning kan vara läcka i avlopp
Algerna fortsätter att frodas i Florsjön. Men nu ska orsaken utredas en gång för alla. Är det ett läckage i avloppsledningen eller orsakas blomningen av utsläpp?
– Vi tänker gå till botten med det här, säger Magnus Svensson (c).

Under flera års tid har Florsjön varit utsatt för algblomning. Från miljökontorets sida avråder man från bad så länge blomningen pågår och framför allt vill man att barn och djur håller sig borta från vattnet.

Hittills har man utgått ifrån att orsaken är utsläpp från jord- och skogsbruk och enskilda avloppsanläggningar. Men någon ordentlig utredning har aldrig genomförts.

Inte förrän nu.

På Söderhamn vatten- och renhållning har man för avsikt att undersöka den avloppsledning som ligger på Florsjöns botten. Läckage kan innebära att algerna frodas.

– Det stämmer, vi har pratat om att undersöka ledningen men eftersom det här är en helt ny tanke har vi inte kommit igång ännu, säger bolagets vd Hans Hagelin.

Eftersom avloppsledningen ligger på botten kan dock arbetet bli besvärligt att utföra, han säger ändå att undersökningen ska ske utan dröjsmål.

– Vi vet ju hur viktigt det är att komma till rätta med algblomningen, så vi kommer att göra det vi ska.

På miljökontoret är man mycket nöjda över initiativet. Och enligt miljöinspektör Herman Claesson finns det ett klart samband mellan alger och avloppsvatten.

– Alger behöver näring och det får de genom bland annat avloppsvatten. Men om detta är orsaken till algblomningen i Florsjön går inte att säga i dagsläget. Ett bra initiativ är det i varje fall, vi behöver titta på alla delar i problematiken för att hitta orsakerna. Eller för att avskriva eventuellt andra, konstaterar Herman Claesson.

Magnus Svensson (c) är ordförande för kultur- och samhällsutvecklingsnämnden. Även han ser mycket allvarligt på problematiken och har för avsikt att ta upp frågan på nämndens sammanträde den 11 augusti. Då kommer han att föreslå att en ordentlig utredning genomförs.

– Jag vill att alla tänkbara orsaker undersöks. Vi måste gå till botten med varför det är så grymt mycket alger i Florsjön. Att det beror på någon form av miljöutsläpp är ändå ganska säkert. Personligen tycker jag också synd om camping- och restaurangägarna som tappar kunder på grund av att det inte går att bada i sjön, säger Magnus Svensson.

Hur mycket utredningen kommer att kosta Söderhamns kommun har han ännu inte klart för sig, men det kan bli dyrt. En tanke är att undersöka om det finns pengar att söka genom regering eller riksdagen.

– Som det känns just nu är det bråttom att komma igång innan sommaren är slut. Innan algerna försvinner.

Inga kommentarer: