En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 25 juli 2007

Centerpartiet öppnar för en förändring av värnplikten

Det är dags att diskutera en förnyelse av värnplikten, säger Staffan Danielsson, c-ledamot i försvarsutskottet. Det är värdefullt med en bred samstämdhet i försvarsfrågor, och det vore värdefullt att en utredning får analysera vilka förändringar som bör göras.

Centerpartiets utgångspunkt är att värnplikten behövs som grund, och att den gärna bör gälla både män och kvinnor. Grunden för mönstringen bör vara frivillighet och intresse, och det känns fel att i fredstid utdöma straff för dem som inte är motiverade. Förslaget att plikten ska gälla endast i orostider får prövas i utredningen tillsammans med andra förslag som kan bli aktuella.

mer finns att läsa på DN http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=673960
--
- Bra tycker jag. Att ha plikt är alltid att tvinga människor att göra sådant som de kanske inte vill.
Det räcker gott ´å väl med skolplikten, alla plikter efter det man fyllt 18 år dvs värnplikten bör försvinna.

När man ändå håller på så skulle man kunna göra om försvaret till att jobba med med de globala klimathoten, de är avsevärt större hot och betydligt troligare att Sverige utsätts för än att Sverige hamnar i krig. Givetvis skall Sverige fortsättningsvis också jobba för att säkra vårt territorium och jobba med att förse FN med med försvars styrkor till länder som befinner sig i krig eller i andra oroligheter. Men en gradvis vridning mot arbete gentemot miljöhot bör ske.

1 kommentar:

Rasmus Ling sa...

Bra. Grönt tänkt.