En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

torsdag 19 juli 2007

Florsjön - Algblomning + Regeringen

Florsjön är en pärla i Mo och ett viktigt turistmål för Söderhamn. Sedan en månad tillbaka har vi/kommunen avrått från bad i Florsjön pga algblomning. Ser ännu inte något slut....

Algblomning är inte något nytt fenomen.- Frågor man kan ställ och bör ställs sig är naturligtvis; Varför drabbas Florsjön och vad kan vi göra åt det? Hur påverkar algblomningen de som badar där? Går fisken att äta (flosjön är Gös-fiskarnas mecka) ?

Igår skrev Eskil Erlandsson (C), Jordbruksminister på http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,1121778,00.html om Algblomningen i Östersjön och vad man kan göra för att rädda vårt vackra hav.

På samma sätt måste vi ta tag i frågan om Algblomningen i Florsjön, Hur kan vi från kommunen jobba med frågan? Jag kommer att ta upp frågeställningarna på Kultur- och Samhällsutvecklings nämndens ordförandeberedning den 13 augusti.

Man kan tänka sig att vi börjar grunda till Projekt rädda Florsjön-En av Pärlorna i Mo. Algblomningen är något som helt kan förstöra turismen på den lila orten.

Regeringen kanske skulle se Florsjön som ett bra pilotprojekt att jobba med. Det är ett litet halvslutet ekosystem. Kan man rädda florsjön från Algblomning kanske man även kan översätta de metoderna på att rädda Östersjön. Tycker jag skulle vara spännande och intressant med anledning av de Östersjö-pengar som miljöministern utlovat.

1 kommentar:

Rasmus Ling sa...

Östersjöpengarna? De 40 miljonerna menar du?

Uttrycket "en droppe i havet" har sällan varit mer träffande.