En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 7 april 2009

Stödpaket till kommuner och landsting ger tillskott på 17 miljarder – Tack!

I en debattartikel på DN debatt meddelar de fyra partiledarna att kommuner och landsting ges ett tillskott på 17 miljarder fördelat på 2010-2012.

Läs hela debattartikeln här >>

Ett stödpaket till kommuner och landsting, fördelat efter invånarantal och som en engångssumma på 7 miljarder nu i december och sedan 2011 och 2012 ett förhöjt statsbidrag om 5 miljarder per år. För mig är det mest välkommet långsiktigt att man ser över balanskravet och på det sätter låter kommuner och landsting ta ett större ansvar - frihet under ansvar - framöver.

Fördelningsnyckeln är 70% till kommunerna och 30% till landstingen. Man fördelar pengarna utifrån befolkningsantalet. Så det blir då ett gäng miljoner som faktiskt kommer att nå Söderhamns kommun, vilket är välkommet.

För Söderhamn innebär detta naturligtvis att man inte behöver titta på stora nedskärningar i verksamheterna. Även om vi i kommunen beräknade att lågkonjunkturen skulle bli lägre än vad de finansiella instituten spådde innan krisen och vi avsatte även över 50 miljoner för att möte krisen. Något som har gjort att kommunen har klarat sig relativt bra än så länge. Med de pengar som nu kommer från staten så känns det som vi kommer att klara oss riktigt bra och att kommunen även fortsättningsvis är restriktiv med investeringar och att dra på sig driftskostnader som gör det svårt för oss i framtiden.

Nu väntar jag bara på att oppositionen kommer att säga att de skulle satsa dubbelt eller tredubbelt så mycket. För i deras plånbok så verkar det finnas hur mycket pengar som helst och någon global ekonomisk kris finns inte. Så vid tv nyheterna ikväll så kan man förvänta sig att Östros eller Sahlin att stå upp prata om pengar som inte finns, tragiskt men så funkar den rödgröna oppositionen. Vi har sett det förut och kommer nog att få se det framöver också.

Jag vill dock avsluta med att tacka regeringen för att de har hört vad vi ute i landet har efterfrågat. För oss är de här pengarna jätteviktiga och som Centerpartist så förstår jag att våra Centerföreträdare i regeringen har fått slagits hårt för att få igenom detta anslag. Tack Maud och tack regeringen

2 kommentarer:

Rasmus Ling sa...

Det handlar inte alls om att använda pengar som inte finns, det handlar om hur man prioriterar de pengar som faktiskt finns. Att skjuta till pengar var nödvändigt om man inte ville göra stora neddragningar, men det hade behövts pengar även för 2009.

Kalle Khalidy sa...

Ja skillnaden mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna visade sig väldigt tydligt när Söderhamnskuriren intervjuade Eva och Lennart. Som den kloka människa Lennart är så tyckte han att 13-14 miljoner är mycket pengar medans Eva såklart var missnöjd. Är det en Socialdemokratisk strategi i allmänhet eller...?