En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

torsdag 16 april 2009

Europas förenta krafter - Det är modigt att vara optimist

Gick ikväll med i en grupp på facebook, Europas förenta krafter. Det är Centerpartiets programförklaring inför EP-valet den 7 juni. Jag lägger här ut hela den text som programförklaringen ger, då jag tycker den är världsbäst. Jag är och förblir stolt över att vara aktiv i Centerpartiet. Jag hoppas att vi blir fler och att många röstar på Centerpartiet i valet den 7 juni.

”Det är modigt att vara optimist. Men med näsan i morgontidningen känns det rimligare att vara pessimist. Svarta rubriker om finanskris, varsel och klimathot. Bilder av väpnade konflikter, rasism och flyktingkaravaner.

Mellan raderna: Det finns ingen morgondag, gräv ner dig där du står!

Men innan du gör det, varför inte höja blicken över tidningen och prova ett annat perspektiv: att gräva där du står. Du behöver bara skrapa bort det allra översta lagret av svartsyn och uppgivenhet för att hitta rotskott av hopp.

Som att du faktiskt lever i en världsdel som uppfann demokratin, akademin och penicillinet. En kultur som besegrat barbari, fattigdom och epidemier. Som har rensat ut sina egna spöken och en gång för alla förenats i en fredlig union.

Och om du lyfter blicken lite till så ser du att du inte är ensam. Runt dig står en halv miljard EU-medborgare med samma drömmar och våndor som du. 497 miljoner! Det är fler än USA och Ryssland tillsammans.

Tänk dig nu att alla dessa människor bestämmer sig för att göra något åt världens ödesfrågor, istället för att bara träta om gurkor och trafikregler.

Tänk dig att vi fokuserar forskare och entreprenörer i våra tjugosju länder på ny miljöteknik som kan hejda den globala uppvärmningen och ge arbete och välstånd på köpet.

För ärligt talat, vem ska annars göra det?

Tänk dig att vi utnyttjar vår diplomatiska och politiska makt till att släcka konflikthärdarna i Afrika, Mellanöstern och Sydostasien.

Vem ska annars göra det?

Tänk dig att vi bestämmer oss för att behålla initiativet i finanskrisen och ge världen ett nytt, hållbart finansiellt system.

För vem ska annars göra det?

Tänk dig till sist att förmågan till allt detta redan finns där. Kraften, kompetensen och pengarna. Parlamentet, förhandlingsborden och röstknapparna.

Och att det enda som svajar är viljan.Dags att gå från tanke till handling. Den 7 juni har du chansen – i Europaparlamentsvalet. Att lägga din röst på Centerpartiet då är att lägga din röst på viljan. Och på de liberala krafter som sakta men säkert omvandlar vår europeiska union från Den stora byråkratin till Den goda demokratin.

Då gräver du där du står.
Då röstar du för Europas förenta krafter.
Då visar du att det är både modigt och rimligt att vara optimist.”

Här hittar du mer vad Centerpartiets står för i det kommande valet den 7 juni.

Inga kommentarer: