En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

torsdag 16 april 2009

Operation Dagsverk – undra om det görs i Söderhamn??

På ActionAid:s hemsida så står det om Operations Dagsverk. ”Elever från hela Sverige beslutade i våras att alla medel som samlas in i maj 2009 ska gå till ActionAids projekt i Afghanistan. Projektet syftar till att ge tusen krigsdrabbade barn och ungdomar möjlighet till bättre utbildning. Det är barn som ofta har hemska minnen och sällan har gått i skolan – vilket gör det svårt för dem att få ett jobb.” Länk här.

Mig veterligen så har jag inte hört att någon skola i Söderhamns Kommun skall ha någon operations dagsverk, även om jag skulle tycka att det vore oerhört bra. Men det kan lika gärna vara så att jag inte har rätt information. Så nu blir frågan om jag skall behöva uppmärksamma detta via en interpellation till BUN:s ordförande. Det återstår att se.

Fakta om ActionAid, från deras hemsida
ActionAid är en internationell hjälporganisation som i över 35 år har bekämpat fattigdom och orättvisa. I alla projekt och kampanjer har vi alltid störst fokus på att stödja fattiga och utsatta kvinnor och flickor eftersom vi vet att jämställdhet och rättigheter är nyckeln till framgång i kampen mot fattigdom.

ActionAid arbetar alltid i nära relation till de fattiga för att tillsammans med dem hitta vägar ut ur fattigdomen. Vårt arbete når idag 13 miljoner människor i 40 länder. I maj 2006 öppnade ActionAid ett kontor i Sverige.

Min personliga kontakt med organisationen är att vi har ett fadderbarn i Afghanistan, en liten tjej född 2005 vid namn Zarmina. Hon bor i ett om område upp vid Jawzjan gränsar till Uzbakistan. Jag tycker ActionAid är mycket bra.

Lite skillnader mellan Sverige(s) och Afghanistan (a)
Befolkning (s), ca 9 miljoner , (a) ca 28,5 miljoner
Beräknad livslängd (s) 80år , (a) 42,5
Spädbarnsdödlighet per 1000 födda (s) 3 , (a) 165
% med tillgång till rent vatten (s) 100% , (a) 13%
Läskunnighet bland vuxna (s) 99% , (a) 28%

Som sagt det finns en del att jobba med som kan hjälpa Afghanistan mycket. Så jag hoppas Söderhamn har operations dagsverk.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Efter vad jag har förstått så skall inte elever i skolor behöva be om pengar hemifrån p.g.a. av att vissa föräldrar inte har pengar. Vilket tydligen inte är i detta fall.
Slå dig inte för bröstet bara för du är politiker det är många här ute som inte har råd att ge "mer än 200 kr" som det står i papperna. En idé som myntades år 1961 borde vara borta vid denna tid. Då var ju Sverige på väg uppåt. Nu är ju Sverige på väg nedåt.

Catrin sa...

Hej!

Bergviksskolan 7-9 i Söderhamn är anmälda till Operation Dagsverke i år!

Med vänliga hälsningar
Catrin Rising
ActionAid