En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

fredag 14 mars 2008

Trevligt på fiskodlingen

Har då idag varit iväg till de två fiskodlingar som finns i kommunen. Jag och Jan Lundstedt som är Fiskeutvecklare i kommunen åkte först till Fiskeodlingen i Ljusne som drivs av Fortum. Där odlar man upp över 200.000 fiska och släpper i varje år. Det är dels öring och mestadels Lax. Sigvard U som är föreståndare visade oss hallen och berättade om hur man jobbar. Mycket intressant och lärorikt.

Efter Ljusne begav vi oss till Kungsgården i Norrala för att titta på Trönö Öringen, de första ynglen hade precis kläckts. De var så nyckläckta så att det var för tidigt att mata dem. Trönö öringen är oerhört intressant då den är en egen genetisk öring som finns i enbart Trönö och i visa av vattendragen däromkring. Detta är den fösta årskullen av Trönö öringar som odlas fram och jag hoppas att det kommer att förstärka den populationen.

Ja intressant var det. Även om det är oerhörda skillnader på dessa anläggningar. Den i Ljusne drivs av Fortum har 5 anställda och den i Kungsgården drivs av fiskeriföreningar. Storleken på anläggningarna är oerhört skild och storleken går inte att jämföra.

Skall Söderhamn i framtiden vara en kommun som erbjuder Fiske som en del i vår turism, så behövs båda dessa anläggningar och kanske någon mer. Men det är helt klart en väg att möta framtiden med.

Inga kommentarer: