En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

torsdag 20 mars 2008

BREV: Kommunens väghållning av enskilda vägar utanför detaljplan upphör.

Hej
Igår och idag får 778 hushåll i Söderhamn detta brev. Det finns svar kopplat till detta brev på http://www.soderhamn.se/ det skall dock sägas att en enig Teknisk nämnd under förra mandatperioden antog detta förslag och att en enig KUS nämnd under denna mandatperiod har tagit detta beslut. Direktlänk här

Vi gör det framförallt utifrån ett rättviseperspektiv. Att kommunen skall behandla alla medborgare lika.

---
Brev

Söderhamns kommun har beslutat att upphöra med att sköta de enskilda vägar som kommunen inte är skyldig att sköta enligt gällande lagar och förordningar. Förändringen sker från den 1 maj 2009 och du är en av de fastighetsägare som berörs. I dag är det ca 40 av totalt drygt 400 kilometer enskild väg som sköts av kommunen och den främsta anledningen till beslutet är att vi inte anser att vi kan särbehandla ett fåtal fastighetsägare på detta sätt.

Övertagandet av de enskilda vägarna sker genom bildandet av vägföreningar. Kommunen kommer att hjälpa till vid bildandet av de nya föreningar som skall överta drift och underhåll av vägarna och tillhörande belysning. Övertagandet sker vid en lantmäteriförrättning och kommunen kommer även att stå för kostnaden för förrättningen.

Kommunen kommer att lämna in de första ansökningarna om förrättning under våren 2008 och de områden som först blir aktuella är närområden till Söderhamns tätort. När det område som berör dig är aktuellt kommer lantmäteriet att kalla dig till ett första möte. På det mötet får du detaljerad information om hur hela processen med förrättningen går till. Vid förrättningen kommer vi också att ta hänsyn till de unika förutsättningar som kan gälla vid just din fastighet och aktuella väg.

Förändringen innebär ett större engagemang för dig och de andra berörda fastighetsägarna eftersom ni blir delaktiga i förvaltningen av vägen. Därigenom kan ni i högre grad än i dag påverka vägens standard när det gäller både skötsel och utformning. Ert gemensamma engagemang och lokala kännedom samt er kreativitet tror vi bidrar till en totalt lägre kostnad för väghållningen än den kostnad som kommunen har i dag.
Den nybildade föreningen kan också söka bidrag för vägens drift och hos både Statens vägverk och Söderhamns kommun. På grund av bidragbestämmelsernas utformning är det dock inte garanterat att statligt bidrag kan betalas ut för just er väg.

Vi förstår att denna information ger upphov till många frågor och funderingar. Vi kommer att lägga upp svaren på vad vi tror är de vanligaste frågorna på kommunens webbplats, http://www.soderhamn.se/.se. Hittar du inte svaret där får du gärna ringa till handläggaren Björn Lindqvist på något av telefonnumren nedan.

Söderhamns kommun
Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden


Magnus Svensson
Ordförande

Frågor kan ställas till Björn Lindqvist 0270-750 00, 070-3360180

1 kommentar:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the MP3 e MP4, I hope you enjoy. The address is http://mp3-mp4-brasil.blogspot.com. A hug.