En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

lördag 30 juni 2007

Insändare - Inför vårdnadsbidrag i Söderhamn

Utifrån den debatt som förts i på debattsidorna under en period angående vårdnadsbidraget så vill jag lämna min synpunkt. Dels för jag tycker vårdnadsbidraget är ett bra komplement i barnomsorgen och dels för att jag lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Söderhamn i den här frågan.

Barnomsorgen fungerar bra för många. En väl utbyggd förskola och barnomsorg av hög kvalitet har flera fördelar. Barnomsorgen kan bidra till att fler barn får goda förutsättningar för skolan. En väl utbyggd barnomsorg har också varit avgörande för att skapa förutsättningar för jämställdhet mellan män och kvinnor. En barnomsorg av hög kvalitet som är tillgänglig till låg kostnad bidrar också till att fler kvinnor arbetar.

Samtidigt upplever emellertid många föräldrar att det kan vara svårt att lägga familjepusslet och att tiden med barnen kommer i kläm. Det finns därför ett behov av reformer som medger större möjligheter för föräldrar att välja mer tid med sina barn. Föräldraförsäkringen medför att Sverige har en internationellt sett låg andel barn under 1 år i barnomsorg utanför hemmet. Men subventionerad barnomsorg och frånvaron av vårdnadsbidrag gör att många börjar arbeta direkt efter
föräldraförsäkringens slut. Vid 2 års ålder har 8 av 10 barn börjat på förskolan – de flesta börjar vid 13-18 månaders ålder.

För många familjer är detta den bästa lösningen och de skulle inte ha valt annorlunda även om det fanns andra alternativ. För andra är dock förskola från barnets 13:e månad inte den mest önskade lösningen. Barnet är i en känslig ålder och familjetillvaron kan se mycket olika ut. Andra vill att barnet ska ha kortare dagar på dagis, men saknar ekonomiska möjligheter.

Föräldrar som vill tillbringa mer tid med sina barn eller som upplever att förskolan inte är rätt miljö för deras barn, t.ex. på grund av infektionskänslighet, stora barngrupper eller annan bristande kvalitet på förskolan måste erbjudas alternativ. Alternativa förskolor och familjedaghem finns på de flesta orter, men på många håll, främst i glesbygd, finns inte tillräckligt underlag för flera alternativa förskolor. En
ersättning i form av ett vårdnadsbidrag bidrar till ökad valfrihet för familjer i hela landet.

Regeringen har deklarerat att de därför vill ge de kommuner som vill möjligheten att införa ett
vårdnadsbidrag. Genom ett sådant förslag kan det skapas ökade möjligheter för föräldrar som önskar mer tid med sina små barn. Vårdnadsbidraget ger en reell valmöjlighet för de föräldrar som önskar vara hemma något längre än vad föräldraförsäkringen ger möjlighet till eller som vill korta sin arbetstid under småbarnsåren.

Det uppdrag jag lämnade i motionen till kommunfullmäktige var; Att Söderhamns kommun ser över vårdnadsbidragsfråga och Att Söderhamns kommun inför vårdnadsbidraget i enlighet med vad regeringen kommer fram till som normgivande.

För mig handlar det inte om en kvinnofälla utan en möjlighet att få välja själv hur man vill ta hand om sitt barn. De ekonomiska incitamenten som man framför från regeringshåll ser också ut på det sättet att det blir en högre kompensation för den föräldern som väljer att stanna hemma med barnet, eller att man delar på det. Det får föräldrarna bestämma! (den ekonomiska kvinnofällan beror som jag ser det mer på att man inte har lika lön för samma arbete. Något som ser ut att jämna ut sig med den nya regeringen

Nu hoppas jag att barn- och utbildningsnämnden ser till valfrihetsfrågan när man får motionen på sitt bord och att man ser till att föräldrar får makten att vagöra vad som är bäst för deras barn.

1 kommentar:

Rasmus Ling sa...

Skönt att det finns borgare som är emot arbetslinjen!