En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

söndag 17 juni 2007

10-årig grundskola - Yes

Centerpartiet vill införa en tioårig grundskola genom att förskoleklassen omvandlas till ett första obligatoriskt grundskoleår. Detta för att genom tidiga insatser stärka eleven och minska kunskaps segregeringen. Redan idag kan barn börja i skolan vid sex års ålder om föräldrarna så önskar och 95 procent av sexåringarna går idag i förskoleklass, så införandet av en tioårig grundskola är därför inte något dramatiskt förslag – men viktigt då det verkligen förtydligar skolans kunskapsuppdrag.

– Förskoleklassen är en underlig halvmesyr, en egen skolform om ett enda år men med samma läroplan som skolan. Med en tioårig grundskola blir det tydligare för elever och föräldrar vad de har rätt att förvänta sig av skolan, säger Sofia Larsen, som är Centerpartiets skolpolitiske talesperson.

En tidigare skolstart och tidigare insatser i skolan förbättrar elevernas situation senare i skolgången. En skola som fångar barnens behov i ett tidigt skede är viktigt för att undvika läs- och skrivsvårigheter senare i livet. Svensk skolstart sker senare än i många andra länder. De flesta andra europeiska länder har skolstart vid fem år eller tidigare.

– Förslaget är ett komplement till övriga insatser för att förbättra den svenska skolan som regeringen redan beslutat om. Som lärarfortbildning, att återinföra speciallärarna och att införa mål i år tre vilket hjälper till att fånga upp eleverna och garantera att de når önskad kunskapsnivå, säger Sofia Larsen.
---

Detta kan bli hur bra som helst tycker jag. Skönt att skolpolitiken börjar att formas, allt för länge har det varit okej att det är flummigt med skolpolitik. Nu blir det tydligare, inriktningen är klar - vi skall bli den bästa kunskapsnationen.

Inga kommentarer: