En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

fredag 6 augusti 2010

Maud Olofsson föreslår samhällslön för personer med mycket omfattande funktionsnedsättningar

Idag presenterade Centerpartiets partiledare Maud Olofsson ett förslag om samhällslön för personer med så omfattande funktionsnedsättningar att de inte kan arbeta. Förslaget innebär att de med omfattande funktionsnedsättningar får 3000-4000 kronor mer i ersättning per månad. - Många av dessa människor lever idag under så tuffa ekonomiska förhållanden och ekonomisk osäkerhet att det är fullständigt orimligt, säger Maud Olofsson.

Det handlar om människor som aldrig har haft något arbete och som aldrig kommer att kunna jobba. Idag får dessa människor den lägsta aktivitetersättningsnivån på drygt 8 000 kronor per månad. De är många gånger beroende av att anhöriga skjuter till pengar eller av socialbidrag från kommunen. Det exakta beloppet behöver utredas, men ersättningen måste garantera en rimlig levnadsstandard.

- Kan man på grund av omfattande funktionsnedsättningar inte jobba så måste vi gemensamt ta ansvar för att dessa personer kan leva ett tryggt liv utan att de själva eller anhöriga hela tiden ska behöva oroa sig över att få plus och minus att gå ihop, säger Maud Olofsson

Det finns många personer med funktionsnedsättningar som till viss del kan arbeta, med hjälp av rätt stöd och insatser. Dessa kommer inte att omfattas av förslaget.

- Arbetslinjen gäller fortfarande, alla ska arbeta efter förmåga. Men vi får inte blunda för att det finns en grupp människor som aldrig kommer att kunna ha ett vanligt jobb. För dessa personer riskerar allt prat om ”arbetsmarknadspolitiska åtgärder, arbetsförmåga och återgång till arbete” att framstå som närmast kränkande, avslutar Maud Olofsson.

Inga kommentarer: