En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 10 augusti 2010

Insändarsvar på Olov Östlunds fel i en insändare

Idag på insändarsidan finns ett svar till Olov Östlund (mp) som hoppade på Centerpartiets miljöpolitik. Svaret hittar ni HÄR

Då tidningen har en begränsning i antal tecken man får svara med så är artikeln i tidningen kortare än den jag först skrev.. så jag lägger det lite längre svaret här under :-)

Replik: Olov Östlund (mp) har fel på flera punkter
I en insändare den 2010-08-03 så har Olov Östlund (mp) skrivit under en insändare som till stora delar verkar vara centralproducerad av miljöpartiet. Det är en del i den smutskastningskampanj som miljöpartiet under en tid fört mot Centerpartiet. Olov och det nya vänsterpartiet slår vilt omkring sig och har fel på en rad punkter varpå jag vill bemöta dessa. En annan sak som är värd uppmärksamma insändarläsare på är att olov och Mp inte redovisar ett eget förslag utan bara kastar paj i sin insändare, mycket tråkigt.

Vi kan börja med miljöbilfrågan. ”Föreningen Gröna Bilister har utsett Centerpartiet och Miljöpartiet till de miljöbilsbästa partierna. En tydlighet vad gäller att 2020 är slutåret för fossilbränslebilen, en skärpt, enhetlig miljöbilsdefinition och en mer klimatrelaterad fordonsskatt. Det gav Centerpartiet åtta av tio möjliga gröna bilar”. Samtidigt vet vi att andelen nya bilar har ökat markant med Centerpartiets politik i Regeringen. När (mp) ville att staten skulle köpa Saab och bli bilfabrikör (likt forne öststaterna), så vill C att statliga pengar skall investeras och hjälpa den svenska industrin i att utveckla framtidens drivmedel och miljövänliga bilar.

När det gäller vindkraft så kan man bara gå in på energimyndighetens sida för att se att Olov Östlund har fel i det minskade intresset. Det har aldrig byggts så många vindkraftverk i Sverige som nu och det ligger otroligt många tillståndsprövningar runt om i landet. För Gävleborg och Söderhamn så är vindkraften otroligt viktig naturtillgång, vårt län står för över 10% av de bästa vindförhållandena i landet enligt SMHI. När det gäller beskattningsreglerna som Olov hänvisar till Så vill Centerpartiet ändra reglerna för uttagskatten för vindkraft. Man skall dock veta att detta inte är ett svenskt påfund utan beror på de generella regler inom EU lagstiftningen. Därför vill vi göra om reglerna för alla kooperativ verksamhet, för att stimulera fler kooperativ.

När det sedan gäller skadeståndskravet för Kärnkraft så går Sverige längre än den internationella Paris-konventionen. Innan Energibeslutet var skadeståndsersättningen för olycka vi kärnkraft 3 miljarder kronor i Sverige, Paris-Konventionens krav på Sverige var 7 miljarder och den Svenska regeringen med Andreas Carlgren som miljöminister fick igenom kravet på 12 miljarder vi en eventuell olycka vid svenska kärnkraftverk. Det är det internationellt högsta skadeståndskravet.

Centerpartiet är för kommunalt veto mot uranbrytning (stämmobeslut), Det har anslagits mer medel till solcells forskning. När det gäller förbifart Stockholm så är jag övertygad om att det kommer att minska koldioxiden i vår huvudstad, men framförallt för jag tror att miljöbilarna ökar med den rådande politiken. För mig är bilen inget bekymmer, det är vad bilen drivs på. Bilen är frihet det vet vi som valt att bo utanför storstadsområdena.

I Söderhamn har Centerpartiet jobbar otroligt hårt för mer vindkraft, i den nya kommunala upphandlingen till bilpolen vill vi ha in fler miljöbilar, vi vill att en biogas anläggning kommer till under de närmast fyra åren. Vi har via motioner lagt fram förslag på mer eko- och närproducerad mat till den offentliga verksamheten. Vi har medverkat till beslutet om att minska koldioxiden i kommunen med 25% från 2007 – 2011.

Centerpartiet är ett resultat inriktat parti. Medan andra vevar omkring sig och får väldigt lite politik genomförd så har Centerpartiet hittat vägar att genomföra politik om en grön framtid för Söderhamn. Vi tror inte någon människa eller parti är en egen Ö, vi tror på samarbete och samverkan och tror inte att vi får igenom alla våra förslag. Men det är politikens spelregler
//Magnus Svensson, Gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn

Inga kommentarer: