En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 5 augusti 2009

Miljonregn till kommunerna tack vare minskad sjukfrånvaro

Tillbaka efter en kort tids ledighet och gått igenom post, mail, postlistor diverse samtal med tjänstemän och lite övriga förtroendevalda i kommunen och landet. Har nu börja gå igenom vad som hänt i riket (regeringen) och hittar där ett intressant PM från socialdepartementet. Lägger det i löptexten här nedan.

Sverige har länge klassats som ett land med en av världens friskaste befolkning men helt otroligt också ett av de länder som haft de längsta och flest antal sjukskrivningar. Ett av regeringens mål var just att få tillbaka dessa långtidssjukskriva i arbete och i meningsfull sysselsättning. Det ser ut som det lyckas. Minskade antal sjukskrivningar ger de människor som gömmer sig i siffrorna ett bättre liv. Det ger också kommuner, stat och landsting mer pengar att fördela. Nu sänker AFA försäkring sin premie med 2,3 miljarder för landet. Det visar att även i en global lågkonjunktur så kan länder göra förändringar som förbättrar för individer som tidigare varit hårt utsatt av att ingen gjort något för dem.
---
Pressmeddelande 3 augusti 2009, Socialdepartementet

Minskad sjukfrånvaro sänker kostnaderna för kommuner och landsting

AFA försäkring har meddelat att de på grund av den kraftigt minskande sjukfrånvaron sänker försäkringspremierna för innevarande år. Totalt medför sänkningen en kostnadsreduktion med 2,3 miljarder kronor.

- Jag välkomnar beslutet av AFA, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Det här innebär att Sveriges kommuner och landsting har ytterligare 2,3 miljarder kronor att röra sig med - en summa som exempelvis motsvarar kostnaden för all hälso- och sjukvård i Blekinge.

Socialdepartementets analysfunktion har beräknat vad avgiftssänkningen innebär på länsnivå. Tabellen finner du Här
--
För Gävleborg handlar det om 76 miljoner kronor. välbehövligt i Besparingstider, då det känns som varje krona räknas och gör skillnad.

3 kommentarer:

B-O Hedman (s) sa...

Men tänk på att minskad sjukdrånvaro inte är detsamma som att folk blivit friskare utan frukten av att många sjuka tvingas till arbetslöshet och familjeförsörjningsstöd genom ett av alliansen skapat sjukförsäkringssystem, hur det går ihop matematiskt förstår jag inte.

Magnus Svensson sa...

http://apelsineld.blogspot.com/2009/08/anders-nilsson-om-bristen-pa.html

en annan tolkning

Zimpel resurs.ning.com sa...

Vælkommen in på Resurs, Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället. Dær sitter den sjuka/skadade eliten med fakta om hur, var och varfør Vi sjuka blir æn sjukare då vi idag jagas som villebråd. Den summa som nitror kommer sparas kommer inte ræcka till nær vi blivit vrak...har ni tur, finns vi inte mera

Vælkommen och ta del av oss...
Mvh Zimpel reusrs.ning.com