En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

fredag 14 augusti 2009

För första gången på länge presenterar SKL en prognos om bättre skatteutfall för 2009. Nästa år ser nu 3,5 miljarder bättre ut än i april.

Denna nyhet känns som en av de bättre på mycket länge. Man har gått med en stor oro under en längre tid att den prognos som SKL skulle pressentera i augusti skulle försämra den kommunala ekonomin ytterligare. Men med denna nyhet som jag klipper in här nedan känns det som att det inte behövs några fler kommunala besparingar än de som det redan arbetas med.

---
För första gången på länge presenterar SKL en prognos om bättre skatteutfall för 2009. Nästa år ser nu 3,5 miljarder bättre ut än i april.

Det är lite komplicerat. Egentligen förutspår SKL försämrad skattetillväxt 2009. Det är utgångsläget, 2008, som förbättrats. Skatteverket har nu granskat nära 98 procent av deklarationerna för 2008 års inkomster. De gör nu bedömningen att skatteintäkterna växte med 5,2 procent. Tidigare gissning löd på 5,0 procent. I konsekvens reviderar SKL upp skatteintäkterna för 2008. Till 5,5 procent.

– Vi säger att det blir mer därför att vi vet av erfarenhet att Skatteverket alltid underskattar det slutliga utfallet. Så har det alltid varit, säger Stefan Ackerby, SKLs biträdande chefekonom.

I pengar betyder det 2,2 miljarder bättre utfall 2008 än man hittills trott. Bättre utgångsläge gör att skatteintäkterna blir 3,5 miljarder högre 2009 än vad SKL bedömde i april. Trots att tillväxten marginellt justeras ned till 0,6 procent. Prognosen för 2010 ligger stilla på 1,1 procent.

Regeringen signalerar ju nu tydligt att nya krispengar kommer i höstbudgeten. Stefan Ackerby försäkrar att de fortfarande behövs. SKL har gjort bedömningen att det finns ett åtgärdsbehov i krisens spår om ungefär 5 miljarder 2010 och ytterligare 8 miljarder 2011.

– Det ser fortsatt mycket kärvt ut, den här prognosen ändrar egentligen inte behovet så mycket, säger Stefan Ackerby.

Det konstanta och hastiga fallet i prognosmakarnas bedömningar tycks i alla fall ha hejdats. SKL, regeringen och Ekonomistyrningsverket är nu ganska överens om hur det kommer att se ut åren framöver.

– I stort ligger den samhällsekonomiska bedömningen kvar. Den kontinuerliga nedrevideringen har hejdats, men vi ser heller inga skäl att revidera upp, konstaterar Stefan Ackerby.
---
Sveriges kommuner och landstingngs hemsida hittar ni HÄR

Inga kommentarer: