En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 23 juni 2009

Angående Bad bara för kvinnor

Igår (22/6-09) så behandlades en motion från Socialdemokraterna i Söderhamn. Det var en notis om detta i dagens Söderhamnskuriren och jag har fått en del frågor på det. Lägger ut beslutsunderlaget här, så får ni gärna komma med kommentarer vad ni tycker då frågan skall upp till Kommunstyrelsen och sedan till Kommunfullmäktige för beslut.

Den verkar dock väcka många känslor på allehanda olika sätt. Så tyck till :-)
--

§ 121 Dnr 2009/0138
Motion om öppettider vid Hällåsens badanläggning

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsen begär i beslut § 124/09 yttrande från kultur- och samhällsutvecklingsnämnden över en motion inlämnad av socialdemokratiska gruppen i kommunfullmäktige om att badhuset vissa kvällar eller delar av kvällar ska vara öppet bara för kvinnor. Detta med anledning av att Söderhamn är ett mångkulturellt samhälle med många olika etniska och religiösa bakgrunder som ibland kan innebära att kvinnor och män inte kan bada tillsammans.

Beredande organs förslag
Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningens tjänsteutlåtande

Det är svårt att hålla simhallen öppen enbart för kvinnor inom ramen för ordinarie verksamhet. Det finns män i personalen och då bemanningen till hösten har minskats med två personer är det svårt att anpassa schemat till att bara ha kvinnor i tjänst. Anläggningen har externa hyresgäster vars besökare som är av båda könen använder lokalerna på kvällar och helger. Därtill finns risk för ett inkomstbortfall då öppettiderna minskas för hälften av våra spontanbesökare.

Man kan tänka sig att utveckla verksamheten i ett projekt och att utöka öppettiderna med två timmar, 16.00-18.00 varannan lördag under ett års tid. Det skulle innebära en merkostnad för personal med c:a 160 kkr, därtill kommer kostnader för energi och vatten. De ökade intäkterna kan komma att bli c:a 40 kkr. Enligt denna kalkyl kommer ett projekt med öppethållande enbart för kvinnor varannan lördag under ett års tid förmodligen att kosta 150-200 kkr. Ett projekt skulle innebära att vi endast har kvinnlig personal och att simhallen är stängd för män, det är dock inte möjligt att stänga hela anläggningen för män.

En alternativ lösning för att erbjuda bad bara för kvinnor är att hänvisa till något av våra mindre inomhusbad. Som exempel kan nämnas att en grupp kvinnor från SFI tidigare abonnerat en tid på Söderalabadet.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden föreslås besluta tillstyrka förslaget och uppdra åt förvaltningen att återkomma med en mer igenomarbetad projektbeskrivning och begäran om projektmedel. Förutsättningar för extern delfinansiering ska undersökas.

Tänk på ärendets påverkan ur perspektiven:
- Miljö – förslaget har ingen påverkan på miljön.
- Hälsa – motionens förslag bidrar till ökad folkhälsa.
- Barn – viss påverkan·
- Jämställdhet – om motionen bifalles är kvinnors service bättre än mäns.·
- Tillgänglighet – om motionen bifalles förbättras tillgängligheten för en grupp kvinnor

Yrkande
John Staffas (s) yrkar att även Ljusne inomhusbad och Söderalabadet ingår i uppdraget om att lösa möjligheten att bara kvinnor kan bada under vissa tider.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens beslut
Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden beslutar tillstyrka förslaget och uppdra åt förvaltningen att återkomma med en mer igenomarbetad projektbeskrivning och begäran om projektmedel. Förutsättningar för extern delfinansiering ska undersökas.

I enlighet med John Staffas yrkande utreda om även Ljusne inomhusbad och Söderalabadet kan lösa möjligheten att bara kvinnor kan bada under vissa tider.

10 kommentarer:

Helen Törnqvist sa...

I början av 80-talet hade man i Vingåkers gamla badhus kvinno- och manskvällar då det var könssegregerat bad. Jag var där några gånger med en kompis och hennes mamma och minns att det var nakenbad. På samma sätt har jag hört av andra jämnåriga i efterhand att det var ett sätt för pappor att göra en aktivitet med söner. Har hört berättas att en kvinna ändå manskvällar satt i kassan. Det var inget problem med personalen. Jag tror att schemat lades så att bara kvinnor jobbade kvällstid på tisdagar. De var ju anställda av kommunen, så de fick väl anpassa sig. Frågan är väl om man VILL göra fritidsaktiviteterna tillgängliga för alla. Och vem är det som är upprörd - de vars simtider inskränks eller personalen eller allmänt konservativa krafter?

Jessica sa...

"Tänk på ärendets påverkan ur perspektiven"... Är dessa argument det som representerar Söderhamns politikers förmåga att analysera kritiskt, så förklarar det ju en hel del om beslut som har fått ögonbrynen att röra sig uppåt under åren...

Det som jag, och säkert många med mig anser är upprörande i denna fråga, är just tillgängligheten då det är fråga om badhus som drivs av kommunen. Hade detta gällt ett privatägt badhus hade det garanterat inte blivit sådan reaktion.

Ett hänsynstagande som detta skulle inte ha skett för andra grupperingar, och därför går det att ifrågasätta _varför_ det görs i det här fallet. Exempel på sådana grupper kan vara pensionärer, vuxna som inte är simkunniga, eller andra som av någon anledning anser att det är obekvämt att nyttja lokalen med övriga. I ett sådant fall så hade det inte varit aktuellt att prioritera en viss grupp i den här omfattningen (Kan tilläggas efter att jag skriver just grupp precis som gjorts i ärendet, att detta är ytterligare en vinkel av problemet. Vad gör detta för generaliseringen av dessa kvinnor och av kulturen/religionen i övrigt, i allmänhetens ögon?).

Såsom innebörden av jämställdhet uttryckts är det skrattretande! Det finns _inget_ jämställt med detta alls, det är inte samma villkor för kvinnor och män.

Slutligen tänker jag på det som för en tid sedan varit "på tapeten" gällande kvinnors upplevda rättighet att bada med bar överkropp. Detta gick inte för sig på andra håll i Sverige, men jag ser nu fram mot att tryggt kunna kasta av bikinin på Hällåsen. Detta om inte annat varannan lördag mellan 16.00-18.00!

Unknown sa...

Hej Magnus, jag tipsar om mina två inlägg angående badhusfrågan!

http://ebob.blogg.se/2009/june/vad-sags-om-att-porta-man-fran-badhuset.html

http://ebob.blogg.se/2009/june/john-staffas-ar-du-dum-eller-har-du-rakat-mi.html

Mvh
Erik

Anonym sa...

Svår fråga: ge efter för hederskultur eller möjliggöra för alla att bada? Väcker dock helt klat känslor som ger SD vind i seglen...

Rasmus Ling sa...

Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Samma regler ska gälla lika för alla. Det ska gälla klädsel, tider och hygien, med mera. För den som vill skyla sig finns heltäckande baddräkt att få tag i.

Cygnus Ferreus sa...

Att hänvisa till invandrar-kulturer låter som ett svepskäl för att införa mans-förbud. Det är snarare hos våra egna svenska feminister som man ska leta efter viljan att förbjuda män. Många svenska kvinnor har tagit till sig av dessa åsikter, och startar gemenskaper där enbart kvinnor är tillåtna. Och ofta reflekterar dom inte över att det skulle vara diskriminering att utestänga män.

Varför har svenska kvinnor denna attityd mot män? Varför vill dom utestänga oss män från gemenskaper, på ett sätt som dom aldrig skulle acceptera att själva bli utestängda? Vilka föreställningar om män ligger bakom? Hur har vissa kvinnor tagit till sig såpass usel moral mot män, att dom anser sig kunna behandla oss hur som helst?

Det finns kvinnor i Sverige som borde skämmas över sina attityder gentemot motsatta könet.

Köns-separatistiska verksamheter, alltså verksamheter där män portförbjuds, sprider sig som en löpeld över landet. Organisationer bestående av våra egna svenska kvinnor står bakom det ökande ute-stängandet av män. I vissa fall, såsom bad, så kan kvinno-organisationerna hänvisa till kvinnor från andra kulturer, för att få igenom mans-förbuden.

Jag skulle kunna ge massor med exempel på verksamheter som enbart tillåter kvinnor, och i bara en liten del av fallen finns koppling till invandrare.

Kritisera inte invandrarna för samhällets tilltagande köns-diskriminering.
Protestera kraftigt mot den stora uppsättningen diskriminerings-förespråkande kvinno-organisationer.

Magnus Elg sa...

Jag startar med att först be om ursäkt för att jag är tvingad att bo kvar i ett land där sådant här ens bör diskuteras, jag ber även om ursäkt för vad jag härmed kommer att lätta mitt hjärta med (svordommar kommer att användas).

Hur i helvete kan det här landet ha sjunkigt så katastrofalt jävla lågt att en idé som denna bara kommer upp i någons huvud och för att dessutom senare komma på tal samt bli en debatt!?!

Jo jag kan ju ge er en liten ledtråd, den är att inte en enda politiker vågar säga exakt det dom sitter och pratar om runt kaffebordet,presic som samtliga "vanliga" svenskar, vilket är NU FÅR DET FANIMEJ VARA NOG!!!!!!

Som läget ser ut nu så är det åtminstonde i Söderhamn vi svenskar som skulle behöva "frizoner".
Om ni misstycker eller tror att jag bara snackar skit,så gå gärna ner på gågatan och fråga vilken Söderhamnare som hellst om dennes VERKLIGA åsikt. (om du finner någon efter kl18.00).



Nu följer en kommentar jag nyss gav en person i ett annat forum,som tänker lika radikalt som väldigt många vanliga svenskar tänker eller om en inte allt för lång tid kommer att tänka.

Quote. Anonym: "Det mångkulturella samhället har skapat en otrygghet som tidigare aldrig funnits i Sverige. Vi svenskar som tröttnat och säger nej till mångkultur och ja till ett etniskt homogent tryggt Sverige välj Folkfronten." End quote.

Quote.Magnus Elg:
Sant om otryggheten för gemene man i samhället.
De flesta Svenskar som inte har skallen allt för långt uppkört i arselet anser garanterat också att nu får d vara NOG!
Men vilken "vanlig" Svensk skulle våga säga det öppet i vårat så "frispråkiga samt demokratiska" land??... näe exakt.. INGEN!!

Kan tyvärr dock inte hålla med på att Folkfrontens ideologi är helt genomtänkt..
Men det är absolut inte MER genomtänkt att göra som alla jävla mjäkiga svenssons gör,
vilket är att spy galla över situationen runt fikabordet med sina närmaste, för att 5 minuter senare knyta näven i byxfickan och bita ihop när dom är nere på stadens gator å torg och upptäcker att de är i minoritet i sin egen stad.

Magnus Elg sa...

Det är inte helt utan grund varför invandrare söker sig till Sverige, dom kommer hit för att utnyttja just den svenska mjäkigheten (samt den välfärd vi en gång hade).
Jag skulle gjort exakt det samma om möjlighet gavs..
och tyvärr tror jag att vi svenska ganska snart bör snegla efter alternativa länder även vi.

Vad gjorde åtminstone mig stolt över att vara SVENSK tills för ett antal år sedan?...
Jo det faktum att Sverige var det land i världen som låg FRÄMST i bla. sjukvård,skola,utbildning,barnomsorg,forskning,utveckling,välfärd samt sunt förnuft e.t.c., men inte minst ÄLDREOMSORGEN!!
Det är tack vare våra "gamlingar" vi hade den välfärd samt status som vi faktiskt haft och även avundsjuka och nyfikna blickar ifrån de flesta andra industriländer.
Jag skriver HAFT... för detta är just nu lika dött och begravt som allt för många av våra skapare och hjältar, "gamlingarna"!!

Det är våra gamlingar som byggt med egen kraft och med sina svettiga kroppar,blodiga händer utan allt för mycket gnäll eller teknologi, inte bara sina egna hem (som de tvingas överge pga att dom inte har råd att bo kvar där!! DET ÄR JU FÖRSATAN DERAS!)
De har även byggt det överflöd av rättigheter som vi tar för givet, dvs. sjukvård,tandvård,skola,barnomsorg,forskning,utbildning,utveckling,välfärd,äldreomsorg mm.

Vart är dessa gamlingar nu?
De som fortfarande hänger kvar.
JO.. på maximalt nerskärda äldreboenden!! där ALLT går ut på att endast ge dem den absolut minst möjliga samt minst kostsamma "OMSORG" som krävs för att d äldre inte ska behöva lida med vetskapen av att dom faktiskt just lider....

Jösses!!!!... bör dom inte få de dom är värd och sen lite mer!?!?
Ge dessa hjältar den vördnad de förtjänar... om det skulle innebära lyxsvit på Sheraton med ALL included, så är dom enligt mig värd det!
Och skulle Sveriges kapital användas på ett lite mer logiska sätt så skulle detta vara absolut rimligt.

Sverige har lika som alla andra länder inhemska problem, tex,psykiskt sjuka,vanligt sjuka,handikappade,"gamlingar",våldtäktsmän,narkomaner, pedofiler,bankrånare,ekonomiska brottslingar,socialfall(både på eget initiativ men även pga "välfärden"),frivilligt arbetslösa samt vanliga arbetslösa.
Det finns självklart många fler grupper som kan tas upp under rubriken "PROBLEM"
MEN... detta är SVENSKAR i SVERIGE = SVERIGES PROBLEM!!!!

Så ta nåra sekunder och tänk igenom innan ni svarar varför Sverige som situationen är NU skall ta emot MER av VÄRLDENS problem, medans vi inte kan reda ut de problem vi redan har.

Och sen sitter beslutsfattarna å kliar sig i huvet å funderar varför detta lands ungdomar saknar motivation.
Jo men visst, vi får ju EU bidrag för att ta hit andra världsdelars problem, "så dom kostar inte oss något",
om inte jag är HELT ute å cyklar så har jag för mig att VI betalar för att vara med i EU.... för vad?!?
VI ger bistånd till andra världsdelars problem.... för vad?!?
Tänk även på att vi samtidigt fortfarande lånar pengar ifrån andra länder för att VI ska klara oss... för vad!?!?

Magnus Elg sa...

ååååh.. glömde jag nämna att vi har arbetslöshet i detta land också?
Den exakta siffran over den öppna arbetslösheten kan ni ta reda på från dag till dag nästan vart som hellst på webben.
Det är dock svårare att få inblick i hur många FLER% av sveriges befolkning som är bokstavligt INTVINGADE i marknadspolitiska åtgärder (utbildningar), som om vi har tur kanske leder till att 1 av 10 kommer i arbete. För sanningen är den att de flesta av dessa INTVINGADE svenskar inte ens vill vara där, sorgligt men sååå sant.
Men i statistiken för Arbetsförmedlingarna/politikerna/regeringen ser det ju jätte bra ut.

Är ni lika medveten som mig att behovet av arbetskraft inte kommer att öka nämnvärt, snarare minska radikalt.
Detta pga den industriella evolutionen, d.v.s. datoriseringen i nästan hela näringslivet.
Varför kanske ni tänker... eeeh jo p.g.a att en robot inte kräver kafferaster den går sällan på muggen klagar inte på lön,stress, arbetskolegor eller obekväm arbetstid.
Den kan dessutom jobba 24 timmar/dygn 7 dagar i veckan, och dessutom snabbare,säkrare samt i många fall noggrannare än vad som skulle ta kanske 20 mycket erfarna arbetare att utföra samma uppgift på betydligt kortare tid.

Jo det är faktiskt väldigt nära sanningen...

Men vi ska tydligen utan att någon höjer ögonbrynen införa FRI ARBETSKRAFTS INVANDRING....

I.o.f.s. inga problem isig om bara dessa arbeten fanns, och de problem som redan finns åtgärdas först!
Kanske genom att ge de uppskattningsvis 500.000 (en ren gissning)"nysvenskar" en utbildning som leder någonvart och inte minst en högkvalitativ utbildning i hur man anpassar sig till VÅR kultur!!!

Eller finns det en agenda på hur VI skall utbildas för att kunna anpassa OSS till alla nya kulturer vi stöter på i detta mångkulturella land!?

Det skulle vara otroligt intressant att veta allt om alla kulturer som kommer hit, och dessutom kunna samtliga språk som existerar i sverige.
Men är det ett krav eller ens möjligt för NÅGON....... ja är mycket tveksam!!!!!!!!!

Det är de politikerna som välkomnat alla dessa nya spännande kulturer och människor som har ansvaret att lära samtliga av dessa nysvenskar att anpassa sig till SVERIGES JÄVLA KULTUR samt SVENSKA normer och lagar!!!

Normer och lagar samt språket SKALL krävas att samtliga förstår, som VI är vana att leva efter och som jag anser även bör addapteras till de nysvenskar vi redan har här för att de ens ska ha en chans att komma ut i samhället.
Om de sedan mot all förmodan får ett arbete som tillför landet något så är det ju underbart, och det skulle åtminstånde åtgälda en bråkdel av vad det skulle kosta att ge våra Svenskar med problem samma möjlighet?

Nej då.. ge bistånd till hela världen! Ge samtliga religioner bönehus/moske'er eller va fan dom nu kräver i alla kommuner! Ge "nysvenskarna" mildare domar för brott jämfört med svensson pga. "de kommer från oroliga länder och känner inte till de svenska normerna"(det kommer sannerligen att avskräcka dom)!!
Men våga för fan inte vifta med en Svensk fana, eller sjunga nationalsången,
eller det absolut värsta: HA FÖR HELVETE INTE EN ÅSIKT LIKNANDE DEN JAG BESKRIVIT ÅVAN!!!!

Magnus Elg sa...

SVERIGE BLÖDER!!!
Men vem fan bryr sig!?!!?
Bara det ser bra ut utåt..... inte sant? O.o


Jag måste erkänna att jag är rasist....inte gentimot folk med en annan hudfärg, men jag känner därimot oerhört farligt stegrande rasistiska känslor mot rasen "politiker" som enbart tänker på sin egen plånbok/partiplats/respekt/status. ( vilket uppenbarligen är ALLA ).
Vilken jävla status/respekt tror vederbörande sig har skaffat genom att få Sverige dit det är?

ÖPPNA ÖGONEN!!!
FÖRSÖK TRANSPLANTERA DIG LITE STAKE!!!
VÅGA TA STÄLLNING!!!!
SÄTT NER FOTEN!!!!
Eller om ni så vill, SÄTT NER ERA FETA POLITIKER RÖVAR!! (jag kommer varken bli ledsen eller förvånad om ni skulle glömmer ta ur huvet ur röven innan du sätter ner den.. bara du sätter ner den hårt)
STÄNG GRÄNSERNA NYSS!!
Försök iallafall ordna till allt som BEHÖVS ordnas så att SAMTLIGA som NU är innanför våran "stolta" gräns förstår åtminstonde SVENSKA normer som alla SVENSKAR är piskad att följa!!!!!

Jag är ingen ängel, jag är inte gud, jag är heller inte politiker.. men jag har dock fungerands ögon och öron,
min hjärna fungerar tillräckligt väl för att tydligen kunna bemästra vilken possition i regeringen som hellst och även förvalta vad som är kvar av detta en gång så stolta land och folk.
Detta skulle jag med förbundna ögon och i tvångströja klara utan att behöva vara en ängel, gud, eller som de styrande övertygat oss om, att det inte ens krävs en fungerande hjärna.

Jag har varit en del av våra SVENSKA PROBLEM, men skulle ha varit ett mycket mindre problem med ett bättre samhälle.
Just nu så är jag bara en besviken chockad svensk REALIST/ÖVERLEVARE som ser detta lands framtid otroligt mörk,, på många sätt.
End quote.