En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

måndag 17 augusti 2009

Centerpartiet ekonomiska politik skapar långsiktighet och stabilitet för kommunerna

Nu är budgetförhandlingarna igång på riktigt och nu handlar det om att positionera sig rätt för framtiden. Det handlar om att skapa en långsiktighet i ekonomin samtidigt som man ger förutsättningar för Sverige och Sveriges alla kommuner.

I Ett pressmeddelande från Maud Olofsson och Centerpartiet den 13 augusti skriver man
Olofsson lyfte fram två huvudområden för partiet i de kommande förhandlingarna. Dels vill Centerpartiet ge bättre villkor för företagen och sänkta kostnader för att anställa, dels vill partiet se fler åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten. ” Läs mer HÄR

Vidare skriver man ” - Centerpartiet vill gå vidare med den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften med ytterligare en procent. Det är bra för landets företagande och tryggar välfärden i kommunerna, sa Maud Olofsson. En sänkning av arbetsgivaravgifterna med en procent skulle innebär ett totalt utfall för kommunsektorn på ytterligare 3 miljarder.”

Mer om hur lägre kostnader för kommuner och företag att anställa går det att läsa om HÄR

På Brännpunkt i SvD går det att läsa en artikel publicerad den 17 augusti som är skriven av Stefan Fölster och Nima Sanandaji som har rubriken ”Belöna inte slösaktiga kommuner
De skriver artikeln utifrån en rapport från svenskt näringsliv som handlar om det paradoxala att kommunsektorn ropar efter mer pengar för att trygga välfärden, samtidigt som väldigt lite av pengarna i en kommun går till just skola, vård och omsorg. Rapporten hittar ni HÄR.

Då är det naturligtvis så att på det sätt som Centerpartiet vill prioritera i sin höstbudget känns mest angenämt. En sänkning av arbetsgivaravgiften på en 1% till både kommun och företagande ger möjligheten för kommunerna att inte behöva varsla eller säga upp människor i viktiga välfärdssektorer. Samtidigt ger man förutsättningar för företag att anställa, finansdepartementet ger en beräkning på 12 000 nya jobb och detta i en lågkonjunktur.

I en del vänsterretorik finns det bara utrymme i den offentliga sektorn att växa. Jag tror inte på den retoriken. Det kan tendera att få samma utveckling som på 70-talet, då kommunernas åtagande i form att konfiskera mer skattekronor inte ledde till bättre skola eller mer vård. Däremot ledde det till ett minskat näringsliv.

Den enkla slutsatsen av detta blir att även om Centerpartiet i de centrala budgetförhandlingarna skapar långsiktighet i den kommunala ekonomin genom den 1% sänkningen av arbetsgivaravgiften. Så kommer vi som förtroendevalda runt om i Sveriges alla kommuner att behöva prioritera våra pengar på välfärdssektorn.

Inga kommentarer: