En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 12 september 2007

Klimatmiljard presenteras i budgeten

Pressmeddelande 11 september 2007
Näringsdepartementet, Miljödepartementet, Jordbruksdepartementet

Klimatmiljard presenteras i budgeten
Regeringen förstärker insatserna för klimatet. Ytterligare en miljard kronor avsätts i den kommande budgetpropositionen för åren 2008 till 2010.

Näringsminister Maud Olofsson, miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson presenterade innehållet i klimatmiljarden i dag. 245 miljoner kronor avsätts under år 2008, 415 miljoner kronor 2009 och 340 miljoner kronor 2010.

Klimatmiljarden stärker insatser som regeringen bedömer nödvändiga och riktiga på kort sikt, och kompletterar övriga insatser för klimatet.

Med klimatmiljarden görs utökade satsningar bl.a. på:
Energieffektivisering
Satsningen på energieffektivisering avser bl.a teknikupphandling och marknadsintroduktion av energieffektiv teknik, krav på energideklarationer av byggnader, klimatrådgivning till konsumenter och företagare samt utveckling av klimatmärkning av produkter och tjänster. 120 miljoner kronor satsas 2008, 130 miljoner kronor 2009 och 60 miljoner kronor 2010.

Klimatforskning
Regeringen utökar anslaget till Rossby Centre vid SMHI för att ta fram underlag i form av klimatmodeller och scenarier. 24 miljoner kronor satsas fram till 2010.
Pilot och demonstrationsprojekt för andra generationens biodrivmedel
Sverige har goda förutsättningar att positionera sig som ledande i arbetet med att utveckla andra generationens biodrivmedel. Totalt satsas ytterligare 150 miljoner kronor under de tre åren.

Nätverk för vindbruk
Ett nationellt nätverk för vindbruk skapas för att ge möjlighet till mer kunskap om vindkraft. Genom att stärka befintliga initiativ och bidra till att nya regionala nodpunkter kan bildas inom vindkraftområdet. 20 miljoner kronor satsas årligen 2008 och 2009.

Hållbart uttag av bioenergi i jord- och skogsbruket
Metoder för ett hållbart uttag av biprodukter från skogssektorn prövas i pilotprojekt, där även skogens roll som kolsänka studeras. En handlingsplan tas fram för att öka bioenergin på skogs- och åkermark. 40 miljoner kronor satsas under 2008 och 2009.

Internationella klimatinvesteringar
Långtgående klimatåtgärder inom Sveriges gränser kompletteras med internationella klimatinsatser. Insatserna bidrar till hållbar utveckling, överföring av miljöteknik och stärkt internationellt klimatsamarbete. 32 miljoner årligen, sammanlagt 96 miljoner kronor, satsas.

Program för hållbara städer och samhällen
Ett program för hållbara städer utvecklas. Satsningen ska främja integrerade lösningar för vatten, energi och avlopp, bygga om och bygga nytt där värmebehovet är minimalt. Den ska även vara en del för att introducera ny teknik som gör att man kan minska energibehovet.
Medlen kan användas till att underlätta för företag och kommuner att höja miljö- och klimatprestanda väsentligt genom minimerad resurs- och energianvändning. Totalt satsas 340 miljoner kronor år 2009 och 2010.

Inga kommentarer: