En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 5 september 2007

Jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag införs nästa år

Regeringen har meddelat att en jämställdhetsbonus kommer att införas den 1 juli 2008. Det familjepolitiska paket som Allians för Sverige presenterade innan valet och som man nu genomför syftar till att öka jämställdheten och valfriheten för barnfamiljerna.

Riksdagsledamoten Annika Qarlsson svarar här på frågor kring Alliansens familjepolitik.

Varför införs en jämställdhetsbonus?
- Män och kvinnor har ett delat ansvar för barnen och för hemmet. Samtidigt ser vi att det är fler kvinnor än män som tar ut föräldraledighet och som har störst ansvar när det gäller barn och hem. Jämställdhetsbonusen är viktigt arbetet med att bryta ned de strukturer som placerar kvinnor i hemmet. Det är glädjande att vi äntligen har fått en modern familjepolitik som kan bryta dessa mönster.

Försämrar det inte jämställdheten att samtidigt införa ett vårdnadsbidrag?
- Nej. Valfrihet är också ett av ledorden i regeringens familjepolitik. Reformerna inför vi för att öka både jämställdheten och valfriheten för familjerna. Vi flyttar makten över vardagen från Rosenbad till köksbordet! Det inflytandet vill vi ge människor och vi är övertygade om att jämställdheten också kommer att förbättras till följd av detta. En modern familjepolitik utgår från att familjer är olika och har olika önskemål och olika behov.

Har Centerpartiet släppt de två övriga krav man tidigare sagt att man ville genomföra samtidigt, det vill säga barnomsorgspeng och ett ökat pedagogiskt inslag i förskolan?
- Nej det har vi inte. Regeringens samlade familjepolitik kan liknas vid en fyrklöver, två av bladen genomförs redan nu. Jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag gör tillsammans med införandet av en barnomsorgspeng och förstärkning av de pedagogiska inslagen i förskolan att familjer själva får välja vad som passar dem bäst.
Utformningen av de olika delarna i familjepaketet förbereds just nu inom regeringskansliet.
---
Detta borde om något underlätta för att vi i Söderhamn skall få ett kommunalt vårdnadsbidrag som stärker valfriheten för våra familjer. Alla kan bli vinnare.

Inga kommentarer: