En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

fredag 7 september 2007

Debatt: en Modern familjepolitik

På denna länk ligger en kort debattartikel ang en Modern Familjepolitik
I löptext här nedan...

En modern familjepolitik
Snart är alla bitar på plats för en modern familjepolitik. Det är en politik som leder till ökad jämställdhet samtidigt som valfriheten för barnfamiljerna ökar. För även om män och kvinnor ska ha delat ansvar för hem och barn så ser vi att så inte är fallet i dag. Det är exempelvis fler kvinnor än män som tar ut föräldraledighet, vilket bidrar till att låsa fast människor i traditionella könsroller. Jämställdhetsbonusen är viktigt för arbetet med att bryta de strukturer som placerar kvinnor i hemmet. För mig som centerpartist är det är därför glädjande att vi äntligen har fått en modern familjepolitik som kan bryta dessa mönster. När vi flyttar makten över vardagen från Rosenbad till köksbordet innebär det att människors inflytande över sin egen vardag ökar. Vi vill ge människor den möjligheten och är övertygade om att jämställdheten också kommer att förbättras till följd av detta.

Det familjepolitiska paket som Alliansen presenterade före valet är en helhet som kommer att genomföras i två steg. Jämställdhetsbonusen och vårdnadsbidraget införs 1 juli 2008 och ambitionen är att införa resterande delar av familjepolitiken, barnomsorgspengen och de förslag som förstärker de pedagogiska inslagen i förskolan, i januari 2009. Regeringen har en modern familjepolitik och en sådan innebär att man utgår från att familjer är olika och har olika behov och önskemål. Ökad jämställdhet bidrar till tryggare familjeförhållanden och stabila uppväxtförhållanden för barnen. Det medför också att kvinnor och män ges samma förutsättningar i samhället.

Detta medför en valfrihet för alla familjer i Sverige och så även i Söderhamn. Den motion som jag och två till Centerpartister skrivit under om ett kommunalt frivilligt vårdnadsbidrag i Söderhamn känns som ett naturligt steg. Alla blir vinnare på det. Barnen, familjen, kommunen och totalt hela samhället.

Magnus Svensson (c)Kommunfullmäktigeledamot i Söderhamn

Inga kommentarer: