En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

fredag 7 september 2007

Ang: Graffitivägg och/eller klotter

Här är en insädnare/debattartikel som sänts in ida ang
Graffitivägg och/eller klotter.

Insändare – debatt

Graffitivägg och/eller klotter
Under de senaste veckorna har det klottrats i Söderhamn. En hel del väggar har utsatts för vad vi liksom de flesta andra kallar för vandalisering. Vi ställer helt upp bakom driftschefen vid tekniska kontoret Mats Hedman när han säger: "Vi kan använda skattemedel till bättre saker".
Självfallet har Kuriren skrivit om det inträffade, precis som vi anser att en lokaltidning skall göra.

Graffiti, till skillnad från klotter och förstörelse, är en modern kostform som vi menar förstärker och förskönar det offentliga rummet. Därför har vi, tillsammans med Söderhamns Ungdomssatsning, bidragit till att ta fram en graffitivägg vid Stenbackens boende- och arbetskooperativ. Graffitiväggen har blivit mycket populär och det kommer ungdomar långt bort ifrån för att utöva sin kostform.

Vid denna graffitivägg sker allt målande under mycket välordnade former och någon nedskräpning förekommer inte. Mycket klara ordningsregler finns uppsatta vid väggen. Det har också införts åldersgräns på 15 år och legitimationstvång vid inköp av färg vid Värkstäderna.
De nyligen anställda ungdomsstödjarna i kommunen har tillsammans med frivilligt arbetande ungdomar byggt graffitiväggen och arbetar nu för att komma i kontakt med de som kladdar på stan för att istället engagera dem i ett kreativt skapande.

När det handlar om graffiti så tror vi det ligger en hel del i vad Malckolm Jacobsson säger i Kuriren; "Många vill måla lagligt men möjligheterna är små idag. Lagliga väggar kommer inte att innebära att det inte målas olagligt. Men jag kan inte heller se att det dramatiskt ökar de olagliga målningarna."

Vi kan slutligen inte låta bli att ha synpunkter på Kurirens nyhetschef, Mattias Guander, och hans konstaterande: "Jag tror i stället att graffitiväggen väckte en massa slumrande sprejare, som nu gör som de brukar – målar där det känns tillräckligt förbjudet och där tillräckligt många kan se deras verk. Eller dåd."

Konsekvensen av Mattias Guanders morgonfilosoferande blir att han tycker att om t.ex. en skytteklubb anlägger en skjutbana så ökar skjutandet på andra platser. Eller om de anläggs en ny racerbana så ökar fortkörarna på allmänna vägar. En mycket ytligt, korttänkt och gnällig analys av Mattias Guander.

Vår uppfattning är att vi ska vara rädda om när ungdomar konkretiserar sina drömmar – i det här fallet en graffitivägg. Som vuxna har vi ett ansvar och ska vara ett stöd! Med förbud kan vi garantera att det olagliga klottret kommer att öka. Men genom samtal och bättre stöd kan vi tillsammans komma till rätta med skadegörelse samtidigt som vi stöder en ny konstform i vår kommun.

Jan-Olov Karlsson Fält, ordförande Stenbackens boende- och arbetskooperativ
Magnus Svensson, ordförande Kultur- och samhällsbyggnadsnämnden