En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

lördag 2 maj 2009

Våldtäkt ett vapen i kriget

I DN kan man idag på följande länk, läsa om det sexuella våldet som ett vapen i kriget. Det handlar om Afrika och framförallt den demokratiska Republiken Kongo.

När man läser alla de artiklar som skrivs om detta oerhört vidriga förnedringar ”vapen” blir man både ledsen och bestört. Vad kan göra människor så onda.

Jag tänker också på Lys och Jessica som skickades till Kongo-Kinshasa, i november förra året. Länk till den första artikeln här. Sedan följer många.

Jag tror som en talesperson för människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, säger. Att FN borde tillsätta en särskild representant i frågan som rapporterar direkt till FN:s generalsekreterare, precis som det finns ett särskilt FN-sändebud för barn i krig. Det borde också efterfråga extra pengar till arbetet mot sexuellt våld i konfliktzoner.

För har vi en möjlighet att jobba med att stoppa dessa vidriga förnedringar så är det vår skyldighet att faktiskt också göra det. En våldtäkt är aldrig, aldrig ok vare sig i fred eller i krigstid.

Inga kommentarer: