En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 26 maj 2009

Nytt sätt att klimatkompensera

Örebro kommun klimatkompenserar sina utsläpp från bilar, fastigheter, flyg mm ska klimatkompenseras. Varje kilo utsläpp kommer att kosta 22 öre som sedan läggs som projektpengar för kommunen att jobba med när man gör andra minimeringar av koldioxiden. Så himla smart tänkt.

Mer går att läsa på denna länk (sr örebro)

I Söderhamns Kommun så har vi ett inriktningsmål att senast 2011 ska vi ha minskat nettoutsläppen av koldioxiden från kommunens egen verksamhet ha minskat med 25% jämfört med 2007. (detta mål är jag så glad att Söderhamn har, för det visar att vi bryr oss om vår nutida miljöpåverkan och vill göra något åt den)

För att nå det målet så kommer det att krävas att vi minskar användningen av fosila bränsel i uppvärmning, att bilpoolen tar bort bilar som drivs med bensin, att vi blir bättre på klimatsmarta upphandlingar mm mm… Örebro modellen kan faktiskt i dessa avseenden vara oerhört behjälplig, samt om man skall tror Rasmus Persson ( c ), Örebro som sitter ordförande i programnämnd social välfärd, att det inte kommer att påverka nämndernas verksamhetsområden.

1 kommentar:

Johannes sa...

Ja, ekonomiska styrmedel har visat sig väldigt effektiva för att nå miljömål. Se på miljöbilsbonusen eller utsläppsrätterna. Det sistnämnda har ju gjort att ekonomerna kan räkna hem helt nya miljöinvesteringar.

Helt klart bättre är regleringar och kontroll.