En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 20 maj 2009

Förtidsrösta till Ep-valet

Idag börjar förtidsröstningen på många ställen runtom i landet. Dock ej i Söderhamn. Vi öppnar våra 3 (+1 till) kontor för förtidsröstning på måndag den 25:e maj.

I Söderhamn kommer man att kunna förtidsrösta på Biblioteket i Söderhamn, kastanjens servicehus i ljusne, Lindens servicehus i Bergvik samt på bykontoret i holmsveden (dock bara 2 dagar). Länk till vilka datum och tider finns HÄR.

Detta går att läsa på www.val.se

Ang. Förtidsrösta i Sverige
Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i en röstningslokal. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Det är kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning.
För att förtidsrösta måste man ha med sig både id-handling och röstkort.
Inför ett val publicerar Valmyndigheten alla röstningslokalers namn, adress och öppettider på denna webbplats.

Förtidsröstningen pågår i 18 dagar
Förtidsröstningen får börja 18 dagar före valdagen och pågå fram till och med valdagen. I varje kommun ska det finnas minst en röstningslokal som har öppet även på valdagen.

Rösträtt
För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen.

Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Alla som har rösträtt kommer inför varje val automatiskt med i en röstlängd och får ett röstkort hemskickat med posten. Röstlängden är en lista som innehåller alla som har rösträtt.

Rösträtt till Europaparlamentet
Du har rösträtt till Europaparlamentet om du:
är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige
är medborgare i något av EUs medlemsländer och är folkbokförd i Sverige

Rösträtt vid val till Europaparlamentet har alltså även medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater. En förutsättning är att de är folkbokförda i Sverige och att de har anmält sig till röstlängden. De får då inte rösta i någon annan medlemsstat.

Så kan du inte använda din rösträtt den 7:e juni. Så har du andra alternativ. Min uppmaning är att du går och röstar. När du ändå går och röstar så anser jag att du skall rösta på Centerpartiet. Länk till Centerpartiets sida HÄR

Inga kommentarer: