En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 4 februari 2009

Het energidebatt väntar – Kärnkraften är passé

Idagens hälsingekuriren finns den en artikel om Kärnkraft och hur några av oss ledande politiker för Centerpartiet i Gävleborg ser på den frågan. Jag kan redan nu innan ni läser artikeln som är inklippt här nedan bara konstatera att i Gävleborg finns ett kompakt motstånd till att bygga flera reaktorer eller ersätt gamla reaktorer med nya.

Det finns mycket argument för att motsätta sig nya reaktorer. Men en som känns bra i sammanhanget är att det är uråldrig teknik och konservativt miljötänkande. Fram för alternativ som inte gör den enorma påverkan på vår miljö som kärnkraften…. Här nedan kommer artikeln.

Het energidebatt väntar
Kärnkraften är en het fråga inom Centerpartiet. Partiets kärnkraftmotståndare bromsar. "Vi ska inte backa oss in i framtiden med en föråldrad teknik", säger Sven Bergström (C), riksdagsledamot från Forsa.

Kärnkraftfrågan blir ett hett debattämne inom centerpartiet i år. Centerledaren Maud Olofsson sade till Rapport häromdagen att centern håller öppet för en kompromiss för kärnkraften och att hon vill "minska konfliktytan" inom alliansen i energipolitiken. Hon tror att kärnkraften finns kvar under överskådlig tid och att den med ny teknik kan bli mer säker. Stureplanscenterns ordförande Johan Modin har inför partistämman i vår lagt en motion om att överväga att bygga nya kärnkraftverk.

Magnus Svensson (C) är gruppledare för centerpartiet i Söderhamn. Han tycker att Sveriges energipolitik varit "förslappad" sedan kärnkraftsomröstningen 1980. Den vindkraftsutbyggnad som sker idag borde ha skett för 20 år sedan, enligt honom.

-Vi ska vara jäkligt restriktiva till att bygga ny kärnkraft. Att ta hand om det kärnkraftsavfall vi har i dag kostar ungefär hundra miljarder. För de pengarna kan man göra mycket. Det kanske går att hitta alternativa miljökällor, säger han.

Han säger däremot inte tvärt nej till nya reaktorer. Om alternativet är kärn- olje- eller kolkraftsbaserad el från andra länder tycker han att svensk kärnkraft är att föredra.

Sven Bergström (C) riksdagsledamot från Forsa och kärnkraftmotståndare:
– Jag tolkar inte Maud Olofssons uttalande som att centerpartiet har ändrat åsikt om kärnkraften. Jag hoppas att jag har rätt, säger Sven Bergström. Vi ska inte backa oss in i framtiden. Säkerhetsfrågorna för kärnkraften är inte lösta och dessutom är det dålig ekonomi med kärnkraft. Det ser vi i Finland, som bygger nya reaktorer. USA:s president Barack Obama talar inte heller om kärnkraft utan bara om förnyelsebara energikällor. Kärnkraft är en föråldrad teknik, säger Sven Bergström.

Men kärnkraftverken måste vara säkra att driva så länge som de används, menar Sven Bergström.
– Om man bygger nya reaktortankar då är det fråga om nya kärnkraftverk. Där måste man dra gränsen, säger han.

Centerns distriktsordförande i Gävleborg Karin Ånöstam är kärnkraftsmotståndare och tror att det kommer att bli många frustrerade medlemmar i Centerpartiet, om det gör en omsvängning i kärnkraftfrågan.

– Det är en central uppfattning inom centerpartiets styrelse och riksdagsgrupp att man vill ha en bred överenskommelse i energifrågan, säger Karin Ånöstam. Men det finns ett stort kärnkraftsmotstånd hos centerns medlemmar. Frågan kommer att tas upp och diskuteras på partistämman i Örebro i sommar. Redan den här veckan vid kommundagarna i Visby blir det nog kärnkraftsdebatt. Jag tror att frågan om kärnkraft är en generationsfråga. Vi som var med vid folkomröstningen har vår uppfattning, men de som är yngre har kanske en annan.

För några dagar sedan gick Kristdemokraterna ut och deklarerade att partiet var positiv till en satsning på kärnkraften.

Maud Olofsson fick då frågan om centerns inställning. Hon menade att Centerpartiet är alliansens gröna alternativ men att kärnkraften kommer att finnas kvar under överskådlig tid och att den med ny teknik kan bli mer säker. Hon vill dessutom ha en högre ambition för energi från sol, vind och vatten.

I år väntar ett energibeslut i riksdagen och i december hålls den stora klimatkonferensen i Köpenhamn, vars avtal ska ersätta Kyotoavtalet om koldioxidutsläppen världen över

Sveriges kärnkraftverk
Ringhals 1, 2, 3, 4 vid Hallandskusten.Oskarshamn 1, 2, 3 vid Smålandskusten.Forsmark 1, 2, 3 vid Upplandskusten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tillhör de centerpartister som vill ha kärnkraft - helt enkelt därför att jag är för miljön och vill inte se oss antingen importera tysk eller dansk kolkraft, eller skära ner i vår elkonsumtion med upp till 30 twh årligen eftersom dels miljöbalken gör att vindsnurror inte kommer att godkännas i 9 fall av 10 och dels för att bioenergi bidrar till koldioxidutsläpp.

Utvecklingen på kärnkraftsområdet har inte stått stilla utomlands. Den har bara stått stilla i Sverige. I Europa och i Asien bygger man idetta ögonblick kärnkraftverk som inte KAN få härdsmälta, som drivs med bränslepellets som snart nog kan köras i vanlig lastbil, och som är såpass billiga att i stort sett varje kommun har råd med ett.