En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 25 februari 2009

Gör inte livet surt för apoteken

För ett par dagar sedan så gick två socialdemokrater till angrepp på regeringen för den förda apoteks politiken. Den artikeln hittar ni här

Jag och Anders W Jonsson svarade på den artikeln och idag är den publicerad här

Lägger även i den i löptext här nedan
Debattsvar
Ja vi vill avveckla apoteksmonopolet och tillåta ICA och Statoil sälja receptfria läkemedel. Det vill vi göra för att öka servicen till medborgarna. I Söderhamn måste den barnfamilj som en lördageftermiddag behöver pencillin för sitt barn som fått öroninflammation vänta till måndag förmiddag alternativt åka till Gävle. Tycker Per Svedberg och Ylva Johanson att det är bra service. Tar Alvedonet slut på söndagen är det också en resa till Gävle eller Bollnäs. som gäller.

Alla som varit utomlands vet att det inte behöver vara så. Endast Sverige, Nordkorea och Cuba har kvar apoteksmonopol efter att Norge för snart tio år sedan avskaffade sitt monopol. I Norge finns inte många som vill gå tillbaka till apoteksmonopolet. Öppettiderna förändrades snabbt. Mer än 50% nya apotek öppnades. Bemötandet ändrades radikalt.

Vi tror därför inte att så många i Söderhamn hösten 2010 kommer att attraheras av Per Svedbergs och Ylva Johanson hot att göra livet surt för de privata apotek som då etablerats.

Per och Ylva påstår att priserna på läkemedel kommer att stiga om monopolet skrotas. Hur ska de kunna göra det när priserna på receptbelagda läkemedel precis som idag kommer att sättas genom beslut av Tandvård och Läkemedelsförmånsverket, TLV?
Priset till konsument kommer inte att ändras. Däremot det pris som apoteken köper in läkemedel för. Där ska priserna pressas. Förlorarna på reformen kommer att bli läkemedelsindustrin där priserna kommer att pressas och vinnarna blir konsumenterna som fåt bättre service.

Vi ser fram emot att Per Svedberg med sina vänner bland sossar och kommunister i valrörelsen 2010 kommer att gå med plakat med budskapet ”gör livet surt för alla nyetablerade privata apotek”.

Magnus Svensson ( c )
Anders W Jonsson ( c )

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag håller med om att monopolet bör avskaffas och att omregleringen skapar möjligheter för mervärden för kund och samhälle. Centern ska få beröm för att de är bland få partier som verkligen har förstått många av de möjligheter som finns.

Engagemanget i frågan är det inget fel på hos författarna.
Vill dock förtydliga artikeln lite, uppifrån och ned, utifrån apotekarperspektiv.

Penicillin är receptbelagt men kan i allafall mycket riktigt hämtas ut, med recept, på fler (!) apotek efter omregleringen och under flexiblare öppettider. ICA med flera kommer sannolikt att få sälja receptfritt utifrån den ombudslista som finns idag och omfattar ca 27 produkter (alvedon mm).

Argumenten med Nordkorea, Kuba etc har lyfts fram under två års omregleringsdiskussioner. Men inte ens jag som är en stark företrädare för omregleringen anser att dessa system på något sätt kan jämföras. Däremot är ett statligt system alltid trögt och har en stor central apparat. Det är oflexibilitet och naturligtvis inte konkurrensutsatt. Det innebär att engagemanget är begränsat och att många ser det som vilket 8-5 jobb som helst. Det ger även inte samma incitament för att sträva efter den senaste utvecklingen, högsta kompetensen och professionalism i form av personligt ansvarstagande i yrkesrollen. Inte minst entreprenörer skulle ge kunderna stor flexibilitet över dygnet och skapa ett personligt och engagerat bemötande, där det är deras kompetens/kvalitet som avgör om de kan konkurrera med de stora företagen! Jag är övertygad om att detta kommer leda till satsningar på farmacevtiska tjänster som kommer att stimulera förbättrad läkemedelsanvändning/hälsouppföljning. Därigenom minskas många individers lidande, sjukvården avlastas och samhället minskar stora vårdkostnader. Regeringen bör därför ge TLV ett kompletterande uppdrag till ersättningsmodellen som stimulerar apoteken att erbjuda det som kommer kunden till gagn, dvs farmacevtiska tjänster!

Vad Ylva menar med att läkemedelspriserna kommer att stiga är nog att de läkemedel som ligger i pipeline i många fall är "specialläkemedel" och är mycket dyra. Samtidigt bör det poängteras att vi i Sverige har en välfungerande modell för värdebaserad prissättning som lovordats internationellt. Priset sätts beroende på den profil som läkemedlet har och det mervärde som det beräkas att tillföra! För förmånsberättigade läkemedel talar man om att de är kostnadseffektiva vilket innebär att det kostar mindre för samhället att tillhandahålla läkemedlet inom förmånen, än de vårdkostnader som skulle genereras om det togs bort från marknaden.
Nya läkemedel gör att många personer får bättre hälsa, vilket är viktigt att poängtera då ohälsan kostar ofantliga belopp.
En hel del originalläkemedel kommer de närmaste åren att förlora sina patent vilket också kommer att balansera för nya läkemedel med högt pris. Det eftersom generika kommer snabbt kommer att finnas tillgängligt samt att de kkmmer att prispressas kraftigt.

Att patent kommer att gå ut, plus den världsekonomiska situationen som föreligger idag, kommer att generera tuffa tider för många läkemedelsföretag. Upphandlingspremisserna i reformen kommer att innebära slutet, mer eller mindre, för många parallellimportföretag. Att den forskande industrin skulle få bekosta även ökade marginaler, skulle generera avsked och stora nedskärningar på klinisk forskning i Sverige. Följdeffekten blir att det blir allt färre aktörer som tar ansvar för att nya läkemedel kommer fram. Att klinisk forkning bedrivs i Sverige, trots att det är relativt dyrt att göra det här för företagen, beror på att det är en svensk paradgren där vi ligger otroligt långt fram! Ska vi nu slå undan fötterna på en av våra få framgångsrika industrier? Jag råder alla att tänka både en och två gånger innan ett sådant beslut...

Johan Olofsson, apotekarentreprenör

Magnus Svensson sa...

Hej Johan och tack för de argument du för fram. Jag är även glad att vi står på samma sida i den här frågan om att avreglera apoteket.

Jag tror att det är sunt att ha den oro, som du påvisar i skriften. Men jag tror inte att du eller någon annan behöver vara det. Regeringen vill ingen illa, man gör ju denna förändring för människorna.

När det gäller forskning, så är jag övertygad på att SVerige även i framtiden kommer att ligga först i leden.

detta är en reform som alla vinner på. Men det du avslutar med om att tänka både en och två gånger, det hoppas jag att alla förtroendevalda gör när man fattar beslut i stort som smått.