En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 29 mars 2011

Motion ang. Jämställdhetsdeklaration av Maria Leander

Den mycket duktige politikern Maria Leander som igår på kommunfullmäktige avsade sig samtliga politiska uppdrag i Söderhamn gjorde det med klass. Hon lämnade på sitt sista KF (för denna gång) in en motion om att Söderhamn bör ansluta till CEMR. Jag lägger in den i löptext här nedan. Maria lämnar uppdragen i kommunen för att kunna vara en mer närvarande chef på det företag hon jobbar. Jag har full förståelse för hennes beslut och stödjer det. Kommer dock att sakna Maria i politiken då hon är påläst och uppfinningsrik. Hon stannar i partiet och kommer säkert att få några roliga uppdrag ändå titt som tätt :-) Stort Lycka till Maria, säger jag!!


Motion Angående Jämställdhetsdeklaration, CEMR The Council of European Municipalities and Regions Jämställdhetsdeklarationen är den europeiska deklarationen för jämställdhet på lokal och regional nivå. På dessa nivåer finns de bästa förutsättningarna för att beslut som främjar jämställdhet verkligen ska få effekt i människors vardag.


Deklarationen vägleder kommuner, landsting och regioner som vill integrera ett jämställdhetsperspektiv i det politiska beslutsfattandet och i den praktiska verksamheten. Den politiska församling som beslutar om ett undertecknande ansluter sig till deklarationens sex principer om jämställdhet och förbinder sig att verka för att dessa förverkligas. Deklarationen innehåller även 30 artiklar som ett stöd för hur man går från ord till handling. Idag har länsstyrelsen, regionförbundet samt ett antal av kommunerna i Gävleborgslän undertecknat deklarationen.


Deklarationens 6 principer

1. Jämställdhet är en grundläggande rättighet

2. För att jämställdhet ska garanteras måste flerfaldig diskriminering och andra missgynnanden bekämpas

3. Ett representativt deltagande av kvinnor och män i beslutsprocessen

4. Att avskaffa stereotypa uppfattningar om kön

5. Jämställdhetsintegrering av alla kommunens verksamheter

6. Att handlingsplaner och program har finansiering Jämställdhetsintegrering handlar framförallt om arbetet utåt mot medborgare, kunder, brukare. Men arbetsgivaren har även ett ansvar inåt i organisationen för att leva upp till målet om jämställdhet på arbetsplatsen


Jag yrkar;


Att Söderhamns kommun skriver under Jämställdhetsdeklaration, CEMR The Council of European Municipalities and Regions. Maria Leander ( c ) Söderhamn

Inga kommentarer: