En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

fredag 25 mars 2011

Dags för återbäring till kommunerna från vattenkraften

Här är en motion jag lämnat till Centerpartiets riksstämma.

Dags för återbäring till kommunerna från vattenkraften

Frågan om återbäring från vattenkraften har diskuterats under lång tid. Massor av motioner har lagts i Riksdagen i ämnet. Utredningar har gjorts. Ändå tycks inte frågan få den legitimitet som den förtjänar. Det finns även en förening ”Föreningens Sveriges Vattenkraftskommuner” som driver frågan om återbäring till kommunerna där man har gjort intrång i vattendragen.

Klart är även att förutsättningarna för de regioner där det produceras vattenkraft ha förändrats sedan den tid då utbyggnaderna gjordes. Den viktigaste delen torde vara att värdet på den orörda naturen kraftigt har ökats sedan utbyggnaden. Att värdet för kommuner som har vattenkraft inte på samma villkor kan utveckla näringsgrenar inom besöksnäringen på samma sätt. Även jord- och skogsbruk påverkas i dess förutsättningar att utvecklas.

Även staten stora summor pengar på vattenkraften. Redovisningen här nedan är för att vissa vilka otroliga summor som lämnar länen med vattenkraft.

Statens intäkter av fastighetsskatt
Statlig fastighetsskatt från skogslänen på vattenkraftsanläggningar 2010
Norrbotten 689.461.000kr
Västerbotten 557.905.000kr
Jämtland 528.259.000kr
Västernorrland 521.974.000kr
Gävleborg 100.078.000kr
Dalarna 159.800.000kr
Värmland 83.324.000kr
Summa, Skogslänen: 2.640.801.000kr
Summa, Hela Sverige: 2.888.849.000
(Källs: SCB databaser och Riksdagens utredningstjänst)

För att nå en återföring till de kommuner som har vattenkraft så skulle man antingen kunna använda modellen att ge en ettöring per kilowatt-timme vilket skulle motsvara ca 650-700 milj/kr år till dessa kommuner.
Den andra modellen är den Norska modellen/systemet för återföring som består av fyra delar; Naturresursskatt, Egendomsskatt (Fastighetsskatt), Koncessionsavgift och Koncessionskraft.

Centerpartiet verkar för tillväxt och regionalutveckling av hela landet, där regioner och kommuner skall kunna växa självständigt utifrån sina resurser. Återbäring från Vattenkraften är en sådan tillväxtfaktor!

Jag yrkar;
Att Centerpartiet Driver frågan om Återbäringsmedel till vattenkraftskommunerna. Jag har lämnat två modeller/system som förslag som kan användas som grund för det fortsatta arbetet.

Magnus Svensson
Gruppledare för Centerpartiet i Söderhamn

Inga kommentarer: