En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

måndag 28 mars 2011

Ledaren i Centersyn

Du behövs!!

Den 20 december 2010 fattade majoriteten (S, V och Mp) beslutet om att kommunen inte behövde något oppositionsråd, samtliga oppositionspartiet var för att stärka kommunen med ett oppositionsråd. Vi ansåg att det var viktigt för att stärka insynen när man bildar en blockpolitik i kommunen och vi anser det viktigt för demokratin. Nu tyckte inte majoriteten att detta var lika viktigt utan röstresultatet blev 25 röster för att ej inrätta och 24 röster för att inrätta ett oppositionsråd. På så viss beskär man demokratin och sätter Söderhamn som en av få kommuner i landet i skamvrån att inte ha denna post.


Majoriteten i Söderhamn är en väldigt bräcklig historia. Den har endast ett mandats övervikt i kommunfullmäktige. Det innebär förmodligen att Vänsterpartiet och Miljöpartiet i en rad frågor kommer att få vara röstboskap åt Socialdemokraterna. För går en enda person på sin egen övertygelse i någon fråga så kommer majoritetens förslag i den frågan att spricka. Det känns då bra att ha sparat samtliga valprogram som lades fram i valet 2010 för att se på vilka punkter partierna i majoritets konstellationen kommer att få ge vika för de löften de gav.


Oppositionen behöver dig

Oppositionen i Söderhamn har inte samma förutsättningar som majoriteten vare sig personellt eller ekonomiskt, skillnaderna är stora. Det är då VIKTIGT att du som medborgare i Söderhamn hör av dig till oss när du tycker att något är fel. Det är viktigt för dig att du har en part att vända dig till när du tycker något är fel och det är viktigt för oss partier som sitter i opposition att Du vänder dig till oss så att vi kan uppmärksamma det och jobba för en ändring av det som är fel. På så sätt behöver du oss i oppositionen lika mycket som vi behöver dig

Som medborgare är du alltid viktig. Glöm inte det!


Ostkustbanan

Ostkustbanan mellan Gävle och Sundsvall är Sveriges mest trafikerade enkelspår. Prognoser för trafiksituationen på banorna år 2015, överträffades redan 2006. När Botniabanan öppnar för trafik 2011 beräknas godstrafiken öka med 50 procent och persontrafiken med lika mycket. Detta på banor som redan idag har nått sina maxbegränsningar. År 2000 gick 30 tåg per dygn på denna bana och år 2020 beräknas över 100 tåg per dygn gå på Ostkustbanan. Det är därför viktigt att man från Sveriges Riksdag och Regering lägger in att Ostkustbanan blir dubbelspårigt. Det är en viktig regionaltillväxtfaktor för oss som bor i denna region. För mig som Centerpartist som värnar om att Hela Sverige skall leva är detta en självklar satsning. Jag kan även säga att jag är glad och stolt över den historiska satsningen som Centerpartiet och Alliansregeringen gjorde förra mandatperioden på drift och underhåll på det svenska Järnvägsnätet. Även om vi denna vinter fortfarande känner av att det finns mycket kvar att göra. Tyvärr som i mycket annat fick Alliansregeringe ta över en stor eftersatt skuld på järnvägsnätet av Socialdemokratin. Det medför att det tar en stund att beta av den skulden på underhåll. Men investeringen i att anlägga dubbelspår på Ostkustbanan bör inte bli lidande av det. Det är en investering som gynnar såväl Norrland, Sverige och Europa och skapar en god Regional Tillväxt.


Centerpartiet är nationellt tydliga med att Transportsystemet är ett nyckelområde när det gäller både tillväxt och miljö. Centerpartiet arbetar för att fler godstransporter ska ske med tåg samtidigt som samarbetet med andra transportslag måste öka. På så vis kan vi få effektivare, säkrare och miljövänligare transporter. Jag hoppas därför att Centerpartiet nationellt tar frågan om Dubbelspår på Ostkustbanan i beaktande när man jobbar med de kommande infrastrukturplanerna. Jag förväntar mig att man gör det! Läs mer om detta på http://www.okbab.se/


Centerpartiet och förnyelsen

Efter det minskade stödet som Centerpartiet fick i samband med valet i september 2010 så har man gjort en ordentlig valanalys ” I skuggan av Alliansens framgång – Nystart för de gröna liberalerna”. Där listar man en rad olika faktorer som påverkade det resultat som Centerpartiet fick i valet och man lämnar också en rad förslag som Centerpartiet skall jobba med. Bland annat föreslås att man skall jobba med ett förnyat idéprogram för partiet. Detta är för mig viktigt att man som parti gör med jämna mellanrum. Då världen vi lever i är föränderlig och nya frågor kommer hela tiden så bör man som politiskt parti våga ta de utmaningarna som samhället står inför. Man skall också forma en politik för detta.


FÖRNYELSE

Partiet har även utsett 5 politikområden som man särskilt vill jobba med i förnyelseprocessen av partiet. Det är jämställdhet, Regional Tillväxt, Välfärd, Miljö och Integration. Ledande Centerpolitiker åker nu runt i landet och diskuterar och lyssnar förutsättningslöst på olika lösningar på dessa områden. Detta är viktigt. Att man som parti lyssnar på medborgarna, tar till sig de problem som finns och sedan utformar en politik som stärker Sverige och individen. Att Centerpartiet har en grund i socialliberala värderingar, ett starkt tänk i hur vi ställer om samhället till att bli ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samt att människan är viktigare än samhällssystemen. Är en för mig viktig bärare av hur politiken skall utformas. Ta gärna chansen att diskutera dessa frågor med oss i Centerpartiet. Som Centerpartist är jag stolt över att man vågar gå på djupet med vad som gick fel i valet och att man gör något åt dig. Tongångarna i partiet och människor jag möter som inte tillhör partiet är väldigt positiva. De tycker att partiet är öppet, nyskapande och spännande. Det är för en annan väldigt roligt att höra och det känns då även viktigt att det förnyelsearbete vi påbörjat leder till viktiga förändringar för att påverka samhällsutvecklingen på bästa sätt!


Söderhamn har framtiden för sig

Så var rubriken på talet som jag höll i Söderhamns kommunfullmäktige den 31 januari 2011. Det var under Budgetdebatten för de kommande fyra åren som varje parti fick 5 minuter att redovisa hur man ville att Söderhamn skall utvecklas de kommande åren. För Centerpartiets del så finns det många viktiga frågor som Söderhamn behöver jobba med de kommande åren. Ett grundfundament i den ekonomiska politiken från vår sida är att Budgeten skall vara i balans och att vi ej behöver höja den kommunala skatten de kommande fyra åren.


Centerpartiets satsningar för framtiden;

• Centerpartiet anser att de medel som finns till Föreningslivet och kultursektorn skall vara orörda och räknas upp med index varje år. Det civila samhället och den krafts som finns i vår ideellt arbetande arbetande och engagerade människorna får aldrig underskattas. De bidrar på så många sätt att göra Söderhamn till en bra plats att bo och verka på


• Att kvalitet på maten skall få kosta. Söderhamn har en bra kostverksamhet, vill vi få en ännu bättre kostverksamhet så innebär det att råvarorna vi köper in till köken. Vi uppfattning är dock att om man satsar på inköp av närproducerade eller ekologiskt odlade livsmedel så kommer det att vara en satsning för framtiden. Det kan även medföra vilket det gör i våra beräkningar att den gröna sektorn i Söderhamn växer och att det skapas arbetstillfällen.


• Vi vill att Söderhamn under de kommande fyra åren påbörjar arbetet med att få Sveriges bästa skola. Det är inte tillfredställande för oss som förtroendevalda att Söderhamn i var och varannan mätning ligger bland botten. Vår utgångspunkt för att vi vill satsa på detta område är att vi tycker att ELEVERNA skall ha en bra plattform för framtiden. Men även motivation för lärare att jobba med detta mål och i slutändan tror vi i Centerpartiet att en bra skola medför att människor väljer att bosätta sig i Söderhamn.


• Landsbygden är även den en viktigt utvecklingsfaktor i Söderhamn. 2/3 av Söderhamns befolkning bor på landsbygden och kommunen behöver ha en plan för hur hela Söderhamn skall leva. Skärgård, Hälsingegården, insjöarna ligger i vår landsbygd – dessa är viktiga tillgångar för Söderhamns Kommun.


• FÖRETAGANDE, kommunen skall jobba för att vara den företagsamma kommunen. Att kommunen jobbar med en positiv syn gentemot företagande skapar välstånd och arbete. Kommunens insatts i detta blir att vara lyhörd och aktiv i främjandet av företagande. Lägga ut en del av det vi idag gör kommunalt på andra aktörer. LOV (Lagen om valfrihet) är tillexempel ett sådant omdråde.


• Besöksnäringen. Söderhamn har en massa turistiska tillgångar. Vi har attraktivitet som vi ibland inte ser själva. Men vi skulle vilja att Söderhamn samlade alla dessa frågor under ett och samma tak och gör ett attraktivitetskontor. Det kan mycket väl ligga under information och marknad men vi tror att det skulle må bästa av att ligga organisatoriskt själv och i nära samarbete med det lokala näringslivet och med Hälsingeturism.


• Miljö. Här handlar det om att vara aktiv i de förnyelsebara energikällorna, minska koldioxiden, möjliggöra sänkningar av vår energiförbrukning mm. Söderhamn vill bygga ett hållbart samhälle för framtiden. Detta är några av de punkter som Centerpartiet i Söderhamn ser som viktiga när vi jobbar med budgeten för den kommande mandatperioden.


Vi tror på Söderhamn och är stolta över vår kommun. Med de punkter som är uppräknad här ovan ser vi att Söderhamn går en bra framtid till mötes!

Inga kommentarer: