En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 30 december 2008

PM/ Sven Bergström // Mer Pengar till Gävleborg

Pressmeddelande 30/12 2008

Besked idag:
40-procentig ökning av pengar för infrastruktur i Gävleborg

- Det är mycket glädjande att regeringen nu tydligt markerar att bra vägar och järnvägar i hela landet är viktigt. För Gävleborgs län betyder 873 miljoner kr, en ökning med nära 40 %, att vi kan få en rejäl förbättring av väghållning och vägkvalitet men också prioritering av angelägna järnvägssträckor och hamnar. Infrasatsningen betyder också fler viktiga jobb i en utsatt tid.

Det säger centerriksdagsmannen och ledamoten i trafikutskottet Sven Bergström Forsa i en kommentar till regeringens besked på tisdagen om fördelningen av pengar för infrastruktur till län och regioner runt om i Sverige för perioden 2010-2021. Till detta kommer också den närtidssatsning för 2009-2010 som redan tidigare aviserats och som innebär mera pengar till bl a påbörjandet av dubbelspår på Ostkustbanan.

För vårt län är hela det sk länsvägnätet av stor vikt inte minst med tanke på den tyngd skogsindustrin har i vår region. Men de stora stråken som E4 och Ostkustbanan, Riksväg 83 och 84 Norra Stambanan, Riksväg 80 och Bergslagsbanan är alla pulsådrar av avgörande betydelse. En väl fungerande IT-infrastruktur måste också säkerställas

Det besked som nu kommit innebär en kraftig ambitionshöjning för infrastrukturen jämfört med tidigare regerings planer från 2004. Nu är det angeläget med en fortsatt aktiv diskussion och dialog om vilka prioriteringar som skall göras. Här har Region Gävleborg ett huvudansvar, men också näringslivet, fackliga organisationer, kommuner folkrörelser och enskilda medborgare har en viktig roll, framhåller Sven Bergström.


Sven Bergström
Riksdagsman (c)
Ledamot av trafikutskottet
--------
Det siffror som Sven hänvisar till och Åtgärdsplanering 2010-2021 finns på denna länk här.

Totalt är den föreslagna ekonomiska ramen för länsplanerna på 33100 miljarder kronor.
- I våra storstadsområden är det särskilt viktigt med väl fungerande spårbunden kollektivtrafik och därför har regeringen tillfört extra medel just för detta, kommenterar infrastrukturminister Åsa Torstensson (c).
---
Det är bra anser jag att man dels ger medel till alla regioner i landet så att vi får en fungerande infrastruktur. Det är även bra att man lägger mer pengar på Kollektivtrafiken, så att klimathotena minskar och Sverige kan fortsätta koldioxidbanta. Bra Jobbat regeringen och mycket bra jobbat av Åsa T.

1 kommentar:

Rasmus Ling sa...

Fast Sverige har inte koldioxidbantat så mycket hittills, om man inte räknar med nedlagda fabriker som flyttat utomlands. Biltrafiken fortsätter öka, liksom den tunga trafiken. Och vad gör regeringen? Fortsätter satsa på vägar istället för järnvägar.