En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

torsdag 31 maj 2007

Referat från Kommunstyrelsen den 31 maj

Dagens kommunstyrelse var en halvdagars besluts KS. Vi hade 17 ärenden att hantera.

Dels tog vi upp en motion som lämnats in av tre Centerpartister, Kalle Khalidy, Gunnel Wallgren och Anita Wester. Där de tre motionärerna vill ha förändringar i färdtjänstreglerna. Då kommunen lämnat över sitt färdtjänstreglemente till X-trafik AB (kollektivtrafikbolaget i Gävleborg) så kunde kommunen inte annat än at besvara motionen. Jag yrkade på att motionen och tjänstemanna svaret skulle skickas till X-trafik, vilket övriga kommunstyrelsen också tyckte.

Den 15 mars daterades ett brev från bland annat Tobias Billström (m) Asyl- och migrationsminister, Fredrik Federley, Migrationspolitiks talesperson för ( C ), Fredrik Malm (Fp), Lars Gustafsson (kd) och Bodil Ceballos (mp). Där de vädjade till landets kommunstyrelseordföringar att de var/är bekymrade över de enskamkommande barnens situation. De ensamkommande barnen är barn som kommer till Sverige som flyktingar som mist all sin släkt i krig eller annat elände.
Idag var ärendet upp i KS för beslut. Där vi enhälligt ansåg att Söderhamn skall ta vårt solidariska ansvar och hjälpa dessa barn och utreda hur vi på bästa sätt kan göra det. Men nu är snöbollen i rullning och Söderhamn kan med stolthet hjälpa människor som är i behov av hjälp. Jag är stolt att var företrädare för en sådan kommun.

En liten fråga för KS men viktig fråga för mig som Ordförande i KUS kom upp när vi diskuterade ärenden som hänskjutits till budgetarbetet 2008. Det gäller en investering som KUS nämnden ville göra genom att få lov att köpa en GPS-utrustning, då den som vi har idag är gammal och sliten. KS tog sitt ansvar och beslutade idag att det var ok att köpa den redan nu. GLAD!!!

Vi tog även en tobakspolicy för en rökfri arbetstid. Detta känns som jag måste återkomma till senare. Nog för att det är bra med rökfria miljöer och att kommunen uppmuntrar sina anställda att sluta röka. Men börja med restriktioner och dylikt känns lite väl överarbetat. Jag tror inte på sådant här överförmynderi, människor kan själv bestämma över sina liv. Frågan man alltid måste ställa sig, Vad blir näst steg som begränsar individens frihet att besluta själv vad som är rätt eller fel? Eller skall någon annan alltid besluta det åt någon annan.

Vi var klara redan kl11.30. Då hade vi många bra diskussioner. så pratar man sakfrågor så går det att vara effektiv....

Inga kommentarer: