En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 29 maj 2007

Referat från KUS nämnden den 28 maj

Vi började dagen med John-Erik Jansson, Räddningschef i kommunen gick igenom den operativa räddningstjänst organisationen i Söderhamns Kommun. Det finns i kommunen 29 st heltidsanställda brandmän och 35st deltidstjänster. Vi fick även en genomlysning av Lagen om skydda mot olyckor "LSO" samt vad som händer vid extra ordinära händelser "EOH". Vi fick även en rundvandring i de nybyggda lokalerna. John –Erik var en väldigt bra värd och vi fick mycket information, som vi kan använda till att göra politik av.
Sedan sparkade vi igång mötet.

Det första vi diskuterade var Ekonomi och verksamhetsrapport för nämnden. Det ser bra ut vi håller oss inom de budgetramar som vi fått. Även verksamhetsmässigt sköter vi de åtagande som vi fått av kommunfullmäktige.

Det ärende som jag/vi trodde att det skulle bli en lång debatt om var ärende 11 ang. Ljusnefors camping och stängning av en gata (Masungsvägen) och göra det till kvartersmark. Det innebär att man stänger vägen. Motiveringen från nämndens sida är att vi vill ge Ljusnefors camping samma förutsättningar som övriga campingar och begränsa biltrafiken igenom den. Nu blev det ingen lång debatt. ( S ) – gruppen ville ha tre minuter för sig själva innan vi gick till beslut och det fick dom. Men endast en av (S) - ledamöterna reserverade sig mot beslutet. Däremot fick jag några samtal från arga Ljusnebor igår kväll, som tycket att nämnden inte tog hänsyn till Ljusnebornas behov att åka bil på vägen genom campingen. Det exempel jag använt för att förklara denna del är; Om du har en egendom, vi kan säga ett hus med en tomt och någon bussåker moped eller fyrhjuling på den tomten. Vad gör du då? – jo, man sätter upp ett staket eller hindrar bussåkarna på något annat sätt att åka på tomten."
Samma sak är det med campingen, var det inte för många som bussåkte, så hade det aldrig blivit ett ärende i kommunen eller i KUS nämnden.

Ändring i detaljplanen vid området/fastigheterna Borg 28:1, 29:1 m. Fl. vid Jonskär. Det handlar om att man skall få utöka sin byggnadsarea Idag får man bygga 120kvm och förslaget som går ut på samråd till det berörda är att man utökar till 220kvm. I och med att det går ut på samråd så kommer ärendet åter att komma på nämndens bord för beslut i ärendet.

Trafikbuller. Det har kommit tre skrivelser till nämnden om trafikbulleråtgärder. Som det ser ut i dagslägget så har inte KUS nämnden några som helst pengar till att hjälpa människor som befinner sig i en bullrig miljö. Men nämnden fattade beslut om att vi går in i budgetsberedningen och frågar efter fira medel/pengar för att kunna hjälpa människor som befinner sig i sådan miljöer.

Forsbackabron. Detta är ett ärende som KUS nämnden ärver efter den föregående tekniska servicenämnden där man i ett beslut den 25 september 2006 begärde en utredning av en nybygd bro över Lötån. Det förslag som igår redovisades på nämnden är ett omfattande restaurering och nybyggnation för att lösa det problem som under en längre tid funnits när man skall ta sig från och till Skärgården via Forsbackabron. Den totala investeringen för en sådan här bro går på över 20 miljoner kr. Pengarna kommer att ansökas efter i budgetarbetet i höst som en investering.
Även en till bro var upp på gårdagens möte. Det gäller viadukten i vad. Där man vid en broinspektion av viadukten i vad 2002 kom fram till att den var i så dåligt skick att den snarast måste bytas ut. Man vidtog en del åtgärder som gjort att brons livslängd har kunnat förlängas, men nu är det dags att göra något innan något händer. Den beräknade kostnaden hamnar i runda slängar på ca 5 miljoner kr.

Ett ärende som vi avsatt mycket tid till var SANDVIKSUDDEN. Här handlar ärende väldigt mycket om att komma fram till ett företag som vi i kommunen ville skriva ett optionsavtal med.
Historiken bakom Sandviksudden är att den pekats ut i den fördjupade översiktsplanen(2003) samt i en del andra strategiska dokument för kommunen som en bra plats att ha bostadsbebyggelse på. En del som inte är klart och som är en förutsättning är att Länsstyrelsen förordnar att området ej omfattas av strandskyddet.
Området pressenterades sedermera i en programskrift och två intressenter anmälde sig.
Igår fattade KUS nämnden beslutet att anta Konsortiet SE – konsult och Perex bygg AB, som samarbetspartner i den fortsatta processen mot en exploatering av vattennära boende på sandviksudden. Uppdraget var även att undertecknad skulle underteckna det optionsavtal som skrivits fram.
- Det känns jättebra att vi kommit fram till ett beslut, nu hoppas jag att vi får till bebyggelsen där ute. Sandviksudden kommer jag att skriva mer om, för det är en sådan rolig och viktig del för Söderhamn hur det går med det projektet

Inga kommentarer: