En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

söndag 3 april 2011

Uttalande//Centerpartiet vill påskynda regionomvandlingen för en stark lokal och regional tillväxt!

UTTALANDE,2011-04-02
Centerpartiet i Gävleborg Distriktsstämman

Centerpartiet vill påskynda regionomvandlingen för en stark lokal och regional tillväxt!

Centerpartiets i Gävleborgs distriktsstämma uttalar sitt stöd för en påskyndad regionalisering i vårt län och i Sverige. Vår utgångspunkt för länssamarbete är den liggande Svealandsansökan, det vill säga Gävleborg, Dalarna och Uppland. Centerpartiet ser gärna att den ansökan även utökas med Västmanland, Sörmland och Örebro. (((Centerpartiet vill även att vi håller öppet för att gå uppåt till angränsande kommuner)))

Det är för Centerpartiet av stor vikt att det finns direktvalda regionkommuner med beskattningsrätt, ansvar för regional utveckling och hälso- och sjukvård från den 1 januari 2015. Det är icke acceptabelt att det inte finns folkvalda församlingar i en demokrati på 2000-talet. Den demokratiska aspekten och legitimiteten för den nya regionen får ej föregås av ännu ett indirekt val av de politiska församlingarna.

Centerpartiet ser stora fördelar med att vi bildar en Svealandsregion;
- Tillräcklig skattekraft för att tillgodose medborgarnas krav och behov av välfärdstjänster.
- Möjligheten för stora infrastruktursatsningar gynnar tillväxten, en stark aktör gentemot staten och andra europeiska regioner
- Tydliggöra ansvaret för regionala utvecklingsfrågor
- Direktvalda regionkommuner med beskattningsrätt och ansvar för regional utveckling liksom för hälso- och sjukvård
- Tydlig maktfördelning, där Regionerna tar över statliga ansvarsområden, makten närmare befolkningen!!

Värnar det regionala självstyret!
De statliga ansvarsområden som Region Gävleborg fått tagit över är ett bra sätt att knyta makten närmare folket. Vi vill inte ge tillbaka dessa frågor till staten. På samma sätt vill vi se om det finns frågor som de regionala aktörerna jobbar med som kommunerna kan ta över. Allt för att medborgarmakten och demokratin skall stärkas.

Centerpartiet i Gävleborg är övertygad om att regionaliseringen ger alla delar av Sverige möjligheter till stärkt konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning. På samma sätt som vi tillvaratar landsbygdens möjligheter för hållbar utveckling genom bland annat ökad efterfrågan av förnybar energi, hållbar turism och närproducerade livsmedel.

Vi vill ha en stark Region och vi kommer att göra

Inga kommentarer: