En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 22 juni 2010

Förnybar el konkurrerar ut kärnkraft

Tack vare Centerpartiet och Alliansregeringen har Sverige äntligen fått en energipolitik värd namnet. Trots den globala ekonomiska krisen installerades det under 2009 närmare 200 stycken nya vindkraftverk i landet, vilket innebar att elproduktionen från vindkraft ökade med över en fjärdedel på bara ett år.

Den svenska vindkraften står idag för drygt två procent av Sveriges totala elproduktion. De kommande tio åren har Alliansregeringen bestämt att utbyggnaden ska tiodubblas. Därtill ska det parallellt ske en utbyggnad av förnybar el från exempelvis kraftvärme, solkraft, vågkraft m.m.

Dessvärre försvinner alltför ofta Alliansregeringens satsningar på förnybar el i oppositionens larm om att Centerpartiet ”svikit” sina värderingar och öppnat för byggandet av en massa nya kärnkraftsreaktorer. Dessa påståenden är missvisande.

För det första är Centerpartiet fortsatt kritiskt till kärnkraft som energikälla och för det andra möjliggör inte Alliansregeringens energipolitik att det byggs en ”massa” nya kärnkraftsreaktorer.

Allianspartierna har kommit överens om att det ska bli möjligt att ersätta de tio nuvarande reaktorerna med nya reaktorer på befintliga platser när dessa reaktorer når sin ekonomiska livslängd. Ingenting annat!

Centerpartiet har snarare bidragit till att skärpa kraven på kärnkraften. Till exempel är det nu bestämt att det inte ska utgå något statligt stöd för kärnkraft och att reaktorägarna ska ta ansvar för kärnkraftens risker.

Till alla som ändå ogillar det faktum att kärnkraftsparentesen kan komma att förlängas, gäller följande: 1. Det finns inget exempel i världen där privata aktörer själva finansierat ett kärnkraftsbygge. 2. Det dröjer minst 10-15 år innan en ny reaktor är färdigbyggd.

Frågan varje privat kärnkraftsinvesterare måste ställa sig är om den mångmiljardinvestering ett kärnkraftsbygge innebär går att räkna hem? Enligt de flesta bedömare kommer Sverige att ha ett betydande elöverskott om 10-15 år och en betydligt större andel producerad förnybar el. Tacka Centerpartiet och Alliansregeringen för det!

Inga kommentarer: