En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 9 september 2009

Regeringen storsatsar på vår Trygghet!

BP2010: Regeringen satsar 4 mdkr på rättsväsendet och tillför resurser till Åklaragarmyndigheten, domstolsväsendet samt säkrar målet med 20 000 poliser år 2010.

”Detta är enligt min mening en otroligt viktig och satsning för rättstryggheten i vårt samhälle. Jag hoppas att förstärkningarna kommer oss som bor i små och medelstora kommuner till del också. Då vi under många år sett försämringar som påverkar hur våra medborgare ser på sin trygghet. (magnus svensson)”

Regeringen kommer att föreslå att rättsväsendet tillförs 4 mdkr 2009 och 2010. Under 2009 föreslås ett extra tillskott om 1,4 miljarder kronor och för 2010 höjs den årliga ramen till rättsväsendet med nära 2,6 miljarder kronor.
Sammantaget innebär satsningen att Alliansregeringen under mandatperioden höjt de årliga anslagen till rättsväsendets med drygt 5 miljarder kronor. Utöver denna permanenta höjning har ytterligare närmare 2,5 miljarder tillförts rättsväsendet under mandatperioden. Totalt är detta den största satsningen på rättsväsendet som gjorts i modern tid.


1 20 000 poliser 2010
För innevarande år får polisen ytterligare 780 miljoner kronor och för nästa år ökas budgeten med 1,1 miljarder kronor. Genom dessa tillskott säkerställs löftet om 20 000 poliser 2010. Därmed kan antalet och andelen poliser i yttre tjänst öka ytterligare vilket väsentligt förbättrar polisens kapacitet. Det möjliggör att andelen uppklarade brott kan öka. Dessutom leder detta till att fler brott upptäcks. Sammantaget leder det till att även andra delar i rättskedjan behöver stärkas, se nedan.

2 Ökade resurser till Åklagarmyndigheten
Förstärkningen av polisen ökar trycket på övriga delar av rättsväsendet då fler utredda brott leder till fler åtal och att fler brottmål ska avgöras. Regeringen förstärker därför resurserna till åklagarna. Åklagarmyndigheten tillförs ytterligare 20 miljoner kronor för 2009 och anslaget för 2010 höjs med 50 miljoner kronor.

3 Ekobrottsmyndigheten stärks
Ekobrottsmyndigheten måste ha kapacitet att hantera ett ökande antal finansmarknadsbrott. Som en följd av regeringens satsning mot grov organiserad brottslighet måste myndigheten också kunna ställa resurser till förfogande för att hantera de ärenden som följer av satsningen. Ekobrottsmyndigheten tillförs 10 miljoner kronor för 2009 och anslaget för 2010 höjs med 10 miljoner kronor.

4 Förstärkning av domstolarna
Satsningarna på polis och åklagare har redan medfört att antalet mål som kommer in till domstolarna ökat. Trots detta har domstolarna kunnat minska antalet mål och ärenden som ligger i balans. Detta innebär att domstolarnas handläggningstakt ökat. För att kunna upprätthålla en snabb och rättssäker handläggning tillförs domstolarna 100 miljoner kronor för 2009 och anslaget höjs med 150 miljoner kronor för 2010.

5 Upprustning av kriminalvården
Genom att polis och åklagare klarar upp fler brott och domstolarna avgör fler brottmål ökar även trycket på kriminalvården. Kriminalvårdens arbete med att minska risken för återfall ska fortsätta. Ett arbete med att se över kriminalvårdens behov av lokaler pågår. För att säkerställa att kriminalvården ska kunna möta behoven sker en satsning om 300 miljoner kronor för 2009 och en anslagshöjning för 2010 på 700 miljoner kronor.

6 Tillskott till Rättsmedicinalverket
Rättsmedicinalverket tillförs ytterligare 4 miljoner kronor 2009. För 2010 höjs ramanslaget med 5 miljoner kronor. Anslaget för rättsliga biträden höjs med 200 miljoner kronor i år och 500 miljoner kronor nästa år. Tillskottet beror på att utgifterna för framförallt offentliga försvarare har ökat.

Inga kommentarer: