En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

måndag 4 maj 2009

Ekokommunrådet träffas i Ljusne

Imorgon (5/5) så kommer Söderhamns kommuns Ekokommunråd (det vill säga en företrädare för alla nämnder, förvaltningar, bolag och bolagsstyrelser, men även naturföreningen, fågelklubben, näringsliv för miljö med flera Det är ett stort råd.) att träffas i Ljusne då vi kommer att diskutera Havet och Ljusnans mynning.

Som rådets ordförande så anser jag att rådet spelar en stor roll i hur kommunens miljöarbete formuleras. Här skall det finnas grogrund för kreativa idéer som kan utveckla det ekologiskt uthålliga Söderhamn. Ibland lyckas det ibland lyckas det sämre. Åsikter om rådet är att det kan vara flummigt, det kanske det är då vi nästan aldrig fattar beslut utan ger rekommendationer och lyfter frågesällningar. Jag tycker att det är ett befriande sätt att jobba över politikergränser, förvaltningsgränser och där det offentliga med föreningar och näringsliv kan mötas. Många kommuner sneglar på vårt sätt att jobba, då jag får en del förfrågningar om att hälsa på andra kommuner och berätta.

Några av punkterna vi kommer att avhandla imorgon är…
- Redovisning av miljöbokslut 2008
- Energi- och miljömässa / Trafikantveckan 17-19 sept – lägesrapport och diskussion om aktiviteter
- Presentation av kommunens program för Uthållig kommun + inriktningsmål minskad CO2-utsläpp (kommunen skall koldioxidbanat!)
- Redovisning av markundersökning gla kättingsfabriken i Ljusne
- Presentation av utvecklingssatsning Ljusne vid Ljusnans mynning
- Presentation av skärgårdsprojektet, här misstänker jag att vi kommer att beröra Storjungfrun och naturreservats bildningen som är ute på samråd i kommunen.

Innan vi åker från vårt studiebesök i Ljusne tar vi också en tur och besöker Skogsstyrelsens integrationsgrupp som håller till i skogarna utanför Söderhamn. Ett spännande projekt som bland annat migrationsministern har besökt. Det handlar om hur man jobbar med SFI på ett annorlunda sätt. Samtidigt som man lär sig den svenska skogskulturen. Mycket spännande.

Inga kommentarer: