På insändarsidan idagen hälsingekurir finns det två svar levererade till Thord Blom:s insändare den 10/3. Undertecknad har skrivit ett svar som ser ut så här när det är publicerat.
Att diskutera mat är otroligt spännande och hur vi skall göra för att få mer ekologisk mat i kommunen. Den andra som svarat Thord är Birgitta Persson, Husshållningssällskapet Dalarna Gävleborg som berättar hur de ser på närproducerad mat. Debatten lär fortgå hoppas jag.
Svårt att göra ris lokalt
I Thord Bloms insändare 10/3, med rubriken "Vad är lokal mat?" får jag frågan om lokal är detsamma som byn, kommunen, landskapet, länet, eller var gränsen går.
Den frågan går inte att svara, rakt av. Viss livsmedelsproduktion kan göras väldigt geografisk och lokal, och från en kommun upphandlas av lokala producenter i till exempel en by eller av en lanthandel. Det har Borlänge bevisat, att det går.
När viss produktion inte produceras i de massor som behövs, då måste man göra det geografiska området större, att omfatta fler byar, kanske fler kommuner, med mera. Det gäller alltid vilken produkt som ska upphandlas. Ris är svårt att göra lokalt.
Som jag ser det så har Söderhamn en bit att gå för att få mer närproducerad mat i vår kostproduktion. Den träff vi hade den 4 mars var ett första seminarium av två där vi ska se hur vi jobbar vidare med de här frågorna. Det andra seminariet är den 15 april.
På den första träffen handlade det om att få kunskap. Till den andra träffen hoppas vi att det kommer många producenter, för då ska vi prata upphandling samt hur kommunen ska jobba med frågan gemensamt med näringslivet.
Thord Blom ställer även frågan om det blir slut på pulvermos och konstgjorda soppor till förmån för hemlagat. Även den frågan har rätt många svar. I kultur- och samhällsutvecklingsnämnden finns den kommunala kostenheten, det vill säga alla de som lagar mat åt våra barn och ungdomar, men även åt våra äldre. Kostenheten är en resultatenhet som tar emot beställningar från omvårdnadsnämnden och barn- och utbildningsnämnden, och det är även dessa som beställer maten. Så frågan måste nog ställas till omvårdnadsnämnden och barn- och utbildningsnämnden.
Det jag redan nu kan säga är att kostavdelningen redan nu säljer till dessa två nämnder som köper maten för cirka 25 miljoner vardera. Det ska dock sägas att mestadels av den mat som serveras i kommunen är hemlagad.
Sista frågan från Thord: Gäller samma tänkande vid upphandling av andra varor och tjänster? Låt oss börja med ett steg och se om vi klarar livsmedelsfrågan. Så får vi se hur vi utvärderar det och går vidare. Helt klart är dock att detta är en oerhört stor näringslivsfråga, hur vi ser på detta. Om vi kan utveckla detta och skapa mer Gnosjöanda i Söderhamn. Så svaret på frågan är: Låt framtiden utvisa.
Magnus Svensson (c)
ordförande kultur- och samhällsutvecklingsnämnden
Länk till min Insändare Här
Länk till Birgitta Persson, Husshållningssällskapet Dalarna Gävleborg Här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar