En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

fredag 27 februari 2009

Apoteksfrågan visar den tydliga skillanden mellan oss och Socialdemokratin

Apoteksdebatten fortsätter. Igår fick jag och Anders W ett svar på vårt debattsvar. Länk Här.

Ett sådant påhopp kan man inte låta bli att svara på. För det visar så tydligt skillnaden på hur man ser det omgivande samhället och all den kraft som finns hos människor. Det skrämmande är också att Socialdemokratiska riksdagsledamöter, likt värsta kommunisterna slås för att bibehålla Monopol i Sverige. Skrämmande!!
Här svaret i löptext

Svar till Per Svedberg( s )
Med Per Svedbergs senaste inlägg i blir apoteksfrågan tydlig för väljarna. Per och socialdemokraterna tycker att det är bra som det är idag. I Söderhamn finns inget apotek öppet från lördag eftermiddag till måndag förmiddag. Det tycker Per är bra. Sverige har betalar höga priser till läkemedelsindustrin för landets mediciner. Det tycker Per är bra. Per tycker vidare att ett statligt monopol är det effektivaste sättet att bedriva handel. Det tror inte vi.

Apoteksfrågan kommer att bli en fråga där väljarna får fatta beslut hösten 2010. Vi kommer då att ha ett antal privata apotek, drivna av småföretagare och av stora apotekskedjor. Väljarna har då två alternativ att välja mellan. Ett Alliansalternativ som vill fortsätta låta tusen blommor blomma och ett vänsteralternativ som vill göra livet surt för alla privata apotek med syfte att förstatliga privata apotek.

Vi känner oss trygga i att svenska apotekskunder kommer att tänka som norska apotekskunder det vill säga inte direkt längta tillbaka till det statliga monopolet.

Magnus Svensson ( c )
Anders W Jonsson ( c )

torsdag 26 februari 2009

Män som hatar kvinnor (Bio)

Så har man fått varit med på en exklusive förhandsvisning av en biofilm som har premiär först imorgon på Svea biografen i Söderhamn, det handlar om den första filmatiseringen av Stieg Larsson Millennium trilogin. Män som hatar kvinnor.

Skall börja att säga att jag har alla böckerna hemma i bokhyllan, men har inte påbörjat läsningen även om alla har sagt att dom är sååå bra.

Nu har jag sett filmen, som jag tyckte var riktigt bra. Bra filmningar, bra skådespeleri, spänning, humor, tragedi ja allt en film skall ha. Ett plus i kanten är ju natruligtvis att delar av filmen är inspelad i delar av Söderhamn, Holmsveden.

Jag tyckte den var så pass bra att jag funderar på att börja läsa del 2. Om det inte var för att jag håller på med Kulturutredningens tre delar, som tar en hisklig tid – samt är tråkig. Men det är en annan sak.

För den som vill se en trailer så hittar ni en bra länk här
Och för den som vill läsa mer om filmen, så hittar ni en länk här

Till er som funderar. Jag rekommenderar denna Svenska film där både Mikael Nyqvist och Noomi Rapace samt ett flertal andra duktiga skådespelare gör en riktigt bra film.

Samt tack till Resecity, X-trafik och Swedbank som bjöd och skapade detta otroligt trevliga nöjesutbud i en av Sveriges småorts kommuner. Det är dessa privata initiativ som gör att det är så trevligt att bo i en liten kommun. Tack!!!

Energisamtalen havererade

Innan jag skriver om den havererade energiöverenskommelsen. Så tänkte jag ge en bild av ett möte igår kväll. Då Jan Andersson Centerpolitisk riksdagsman från Halland var i Söderhamn för att prata om den klimat- och energiöverenskommelse som Centerpartiet och Alliansen gjorde för ett tag sedan. Vi var ett tiotal Centerpartister från Hälsingland som var med på mötet.

Jan gjorde en mycket bra framställan. Där han beskrev bakgrunden men även de kända utgångspunkterna för samtalen..
… Sverige behöver en långsiktigt hållbar energi- och klimatpolitik

… Energimarknadens aktörer behöver långsiktiga spelregler

… Svenska företag och konsumenter måste kunna lita på att det finns en trygg energi försörjning

… Sverige behöver en offensiv nationell klimatpolitik som möjliggör ett starkt svenskt internationellt ledarskap

… Strävan efter en bred uppslutning kring klimat- och energipolitiken

Samt att den svenska energi- och klimatpolitiken ska bygga på tre grundpelare:
Ekologisk hållbarhet
Konkurrenskraft
Försörjningstrygghet


Vi som var där såg naturligtvis att detta var en för Centerpartiet bra uppgörelse, med mycket förnybar energi och framåttänk. Men vi berörde den för Centerpartiet jobbiga frågan om kärnkraften också. Av oss som var där, så var ingen positiv till kärnkraft. Men å andra sidan trodde ingen av oss att marknaden är så korkad så man bygger några fler. Utan statlig subvention, känns den ej så ekonomiskt gångbar.

Så två timmar med Jan Andersson kändes väldigt lärorikt och givande. Ett stort tack till dig Jan.

När det sedan gäller dagens havererade energiöverenskommelse mellan alliansen och oppositionen så känns det tråkigt. Då vi alla vet att långsiktiga överenskommelser stärker spelreglerna för markanden som i sin tur skapar jobb och välfärd i det stora, men på plånboksnivå styr elpriserna för oss vanliga konsumenter.

Om detta har
Magnus Andersson skrivit bra om HÄR
Samt Per Ankersjö har skrivit bra om det HÄR

PM//30 miljoner till drivmedel på landsbygden

Pressmeddelande
26 februari 2009
Näringsdepartementet

30 miljoner till drivmedel på landsbygden
Regeringen beslutar idag torsdag om utbetalning av ytterligare 30 miljoner för att öka tillgängligheten till service i gles- och landsbygder.

Regeringens förstärkta satsning på stöd till kommersiell service ska riktas mot att stärka tillgången till drivmedel. Detta för att möta den strukturomvandling inom drivmedelsförsäljningen som slår hårt mot människor i gles- och landsbygd.

Huvudorsaken till nedläggningen av drivmedelsstationer på landsbygden är bensinbolagens rationalisering. Det har funnits en missuppfattning i debatten att den så kallade pumplagen leder till nedläggning av drivmedelsstationer på landsbygden.

Enligt en granskning som regeringen genomfört berörs enbart 10-15 procent av drivmedelsstationerna på landsbygden. Finns det bara en drivmedelsstation på orten kan investeringsstöd för pumpar med förnybara drivmedel sökas med upp till 85 procent av kostnaden. Det är bakgrunden till att regeringen tillför ökade resurser.

Att samordna olika typer av service, såväl kommersiell som offentlig, kan ytterligare stärka såväl dagligvarubutiker som drivmedelsstationer. Regeringen uppmuntrar lokala och regionala initiativ till samordning genom stödet till kommersiell service, landsbygdsprogrammet samt stödet på 41 miljoner kronor till organisationen Hela Sverige ska leva för åren 2008-2010.
Nu fördelas ytterligare 30 miljoner kronor till insatser för att öka tillgängligheten till service i gles- och landsbygder.

Medlen är ett tillskott utöver stödet till kommersiell service. Totalt för 2009 tillför regeringen 50 miljoner kronor extra för stöd till kommersiell service på landsbygden. Stödet kommer att utbetalas senast den 31 mars 2009. Det är länsstyrelser eller regionala självstyrelseorgan, respektive samverkansorgan som administrerar stödet.
- Skåne 780 000
- Blekinge 579 000
- Gotland 680 000
- Stockholm 780 000
- Västra Götaland 1 460 000
- Jönköping 881 000
- Halland 680 000
- Uppsala 764 000
- Värmland 1 359 000
- Kalmar 1 058 000
- Kronoberg 1 158 000
- Östergötland 1 259 000
- Örebro 1 058 000
- Södermanland 1 058 000
- Västmanland 857 000
- Dalarna 1 560 000
- Gävleborg 1 359 000
- Västernorrland 1 359 000
- Jämtland 2 867 000
- Västerbotten 3 470 000
- Norrbotten 4 977 000

onsdag 25 februari 2009

Gör inte livet surt för apoteken

För ett par dagar sedan så gick två socialdemokrater till angrepp på regeringen för den förda apoteks politiken. Den artikeln hittar ni här

Jag och Anders W Jonsson svarade på den artikeln och idag är den publicerad här

Lägger även i den i löptext här nedan
Debattsvar
Ja vi vill avveckla apoteksmonopolet och tillåta ICA och Statoil sälja receptfria läkemedel. Det vill vi göra för att öka servicen till medborgarna. I Söderhamn måste den barnfamilj som en lördageftermiddag behöver pencillin för sitt barn som fått öroninflammation vänta till måndag förmiddag alternativt åka till Gävle. Tycker Per Svedberg och Ylva Johanson att det är bra service. Tar Alvedonet slut på söndagen är det också en resa till Gävle eller Bollnäs. som gäller.

Alla som varit utomlands vet att det inte behöver vara så. Endast Sverige, Nordkorea och Cuba har kvar apoteksmonopol efter att Norge för snart tio år sedan avskaffade sitt monopol. I Norge finns inte många som vill gå tillbaka till apoteksmonopolet. Öppettiderna förändrades snabbt. Mer än 50% nya apotek öppnades. Bemötandet ändrades radikalt.

Vi tror därför inte att så många i Söderhamn hösten 2010 kommer att attraheras av Per Svedbergs och Ylva Johanson hot att göra livet surt för de privata apotek som då etablerats.

Per och Ylva påstår att priserna på läkemedel kommer att stiga om monopolet skrotas. Hur ska de kunna göra det när priserna på receptbelagda läkemedel precis som idag kommer att sättas genom beslut av Tandvård och Läkemedelsförmånsverket, TLV?
Priset till konsument kommer inte att ändras. Däremot det pris som apoteken köper in läkemedel för. Där ska priserna pressas. Förlorarna på reformen kommer att bli läkemedelsindustrin där priserna kommer att pressas och vinnarna blir konsumenterna som fåt bättre service.

Vi ser fram emot att Per Svedberg med sina vänner bland sossar och kommunister i valrörelsen 2010 kommer att gå med plakat med budskapet ”gör livet surt för alla nyetablerade privata apotek”.

Magnus Svensson ( c )
Anders W Jonsson ( c )

tisdag 24 februari 2009

Till Centerpartister i Gävleborgs ang. Klimat- och energiöverenskommelsen (+ media)

Till Centerpartister i Gävleborgs län

Inbjudan
till informationsträff ang. Klimat- och energiöverenskommelsen

Onsdagen den 25 februari
klockan 17.30-19.00
Kulturens Hus, Söderhamn

Med anledninga av den oro och alla frågor kring denna uppgörelse anordnar vi
i samarbete med RO denna träff där Jan Andersson, riksdagsman, kommer för att
informera och diskutera detta med oss.
------
Jag tycker att detta känns oerhört bra. Det finns en diskussion i partiet och man tar den på allvar och vill diskutera den. Jag hoppas att det är många Centerpartister som kommer.

----
Pressinbjudan: Media i Gävleborg
Jan Andersson presenterar Alliansens klimat- och energiöverenskommelse i Söderhamn den 25 februari.

Riksdagsledamot Jan Andersson presenterar Alliansregeringens klimat- och energiöverenskommelse i Söderhamn den 25 februari. Jan Andersson kommer att göra en allmän presentation.

Efter Jan Anderssons presentation kommer Magnus Svensson, Centerpartiet i Söderhamns kommun, att berätta om den vindkraftspark som kommunen planerar att bygga på Storgrundet, 11 km öster om fastlandet.

Plats: Föreningarna Hus, Söderhamn
Tid: 17.00

Jan Andersson kommer efter detta att ha ett informationsmöte ang. klimat- och energiöverenskommelsen för Centerpartiets medlemmar i Gävleborg län.

KUS beslutade nerdragningar den 23/2-09

Budget 2009

Ärendebeskrivning

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden har inför 2009 genomfört en genomlysning av förvaltningsuppdragen i jämförelse med omvärldsanalysen. Nämnden har också haft en genomgång av aktuella utvecklingsprogram och projekt.

Verksamhetsplanen för 2009 är skriven och antagen med utgångspunkt från redogörelsen.

Alla verksamheter vid kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen har i budgetarbetet
haft att ta hänsyn till verksamhetsplanens innehåll samt att så klart som möjligt beräkna de intäkter och kostnader som verksamheten medför.

Inför 2009 har kultur- och samhällsutvecklingsnämnden fått ett stort sparkrav och
skillnaden mellan behoven av medel och tilldelad ram är 7,3 mkr.

I det beräknade underskottet finns poster för ej utnyttjade fastigheter och underskott för verksamheten vid Kulturens Hus på totalt 3.3 mkr. Dessa kostnader bör balanseras i annan ordning.

I tilldelad ram ingår Räddningstjänsten och bygg- och miljönämnden som i ramförslaget
inte fått några besparingar. Om detta fullföljs utsätts kvarvarande verksamheter vid
kultur- och samhällsutvecklingsnämnden för extra koncentrerad andel av besparingarna.

Under tiden fram till nämndens budgetsammanträde har tjänstemän och olika politiska konstellationer arbetat med förslag till verksamhetsförändringar som kan balansera årets
budget.

Beredande organs förslag

Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningens tjänsteutlåtande

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden föreslås besluta att anta den föreslagna budgeten
med sådana förändringar i verksamheten att resultatet kan beräknas bli plus/minus noll för helåret 2009.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens beslut

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden beslutar att anta den föreslagna budgeten
och med de förändringar i verksamheten som är föreslagna så att resultatet kan
beräknas bli plus/minus noll för helåret 2009. (Bilagor)
--

Dessa var de kostnadsminskningar som KUS gjorde

Tillgängliga medel
143 091 mkr.

Avdelningarnas sammanlagda behov med utgångspunkt från kända behov och
verksamhetsplan
150 371 mkr

Diff.
7,28 mkr. (+ en buffertkostnad på ca en halv miljon)

Föreslagna åtgärder:

Kultur & Fritid

Förändrad bemanning på Aquaarena från 3 till
2 anställda per skift. Totalt 2 tjänster
0,7 mkr.

Rationalisering av adm. genom inf. nytt
Bokningssystem 0,5 tjänst
0,2 mkr.

Minskade mediaköp samt minskad tjänst
vid bibl.
0,7 mkr.

Projektmedel till stud. förb. för visionen
0,25 mkr
.
Fryst uppräkning av föreningsbidrag -09
0,2 mkr.

Planering & Utveckling

Förstärkta intäkter för planavg.
0,1 mkr.

Ingen återbesättning på GIS-enhet
0,4 mkr.

Central Service (administration)

Rationaliseringar utöver tidigare angivet under K & F
0,1 mkr.

Tekniska avdelningen

Start underhåll Tullhusen senareläggs
0,2 mkr.

Besparingskrav
0,5 mkr.

Ökade intäkter 0,1 mkr. minskade kostnader 3,25 mkr.
Totalt 3,35 mkr.

I beräknad budget finns kostnader som ej bör omfattas av tilldelad ram nämligen
ej genomförda besparingar på Bygg och miljö samt Räddningstjänsten

Ställda fastigheter
2.2 mkr

Underskott Kulturens Hus
1.1 mkr

Summa åtgärder utöver ej gjord besparingar 6,65 mkr

torsdag 19 februari 2009

Ankersjö avslöjar Monas bluff/lögn

Den mycket duktiga Centerpolitkern Per Ankersjö från Stockholm har nu ikväll lagt upp en YouTube film och avsköjat en Bluff/lögn som Mona Sahlin utan skämmas sa ikvällens studio ett.

Länk till Per:s sida och fil hittar ni här

Skamligt Mona. Bra Per att du uppmärksammar det!

onsdag 18 februari 2009

Saab i all ära, men hellre välfärdstjänster

”Biltillverkaren Saab är på väg ut ur GM-familjen och hotas av rekonstruktion. Men innan GM säljer Saab vill den amerikanska ägaren ha stöd från Sveriges regering. ”(TT)

Regeringen och Maud Olofsson säger nej till att gå in som ägare. Maud ’är så tydlig så hon säger Aldrig. Skall jag spela monopol med skattebetalarnas pengar…

Jag tycker att Maud och regeringen gör rätt. Det kan inte vara statens uppgift att äga och driva bilföretag. Det ligger även en sanning i det som skrivs om att, Klarar inte GM av det, hur skall då den svenska staten klara det?? Jag är marknadsekonom och tror på markanden och tyvärr så ramlar även företag bort från marknaden.

Jag hoppas dock att man hittar en lösning för Saab och för Trollhättan som gör att det anrika och dina bilföretaget Saab blir kvar med sina anställda. Men det är inte statens ansvar utan i mitt tycke är det GM och ledningen för Saab.

Vad jag förstår av olika kommentarer från oppositionen så vill de att staten skall ta ett större ansvar.. på vilket sätt funderar jag då? Enligt ett planekonomiskt och kommunistiskt perspektiv eller.. hur tänker dom??

Opposition i all ära, men ibland blir det dumt när man säger tvärtom bara för att man ”måste”. Det blir barnsligt. Istället borde regering och opposition fundera på hur man skall jobba med utvecklingen och framtiden i Trollhättan för att det inte skall bli så oerhört tungt för alla dem som jobbat på saab eller varit underleverantörer. För Trollhättan står inför en jobbig framtid och då borde även oppositionspartierna fundera på att ta ansvar och på allvar vissa att de är förtroendevalda.

Några intressanta artiklar och bloggar på ämnet

Annie Johansson ( C) Riksdagsledamot

Magnus Andersson CUF Ordförande

Per Ankersjö C-politiker Stockholm


DN här, här , här

Aftonbladet

Kontentan av all detta blir för min del. Regeringen gör rätt. Det känns då skönt att veta att mina skattekronor ej går till detta utan faktiskt går till välfärdstjänster för barn och äldre. Det är tufft men rättvist.

tisdag 17 februari 2009

Moderaterna fiskar i grumligt vatten

Dagens DN debatt så skriver bland annat Migrationsministern Tobias Billström och två andra moderater om att det behövs en hårdare invandrarpolitik. I vilken verklighet lever dessa tre personer. Det är mer värme och solidaritet vi behöver mellan människor, knappast hårdare attityder. Jag tycker detta röstfiske är anskrämligt och inte värdigt alliansens största parti. Det är dåligt och pinsamt och artikeln som finns på DN debatt borde förklaras med sämre omdöme.

Nu har moderaternas partistyrelse fått arbetsgruppens förslag. Jag Hoppas dom säger tack, den åker i papperstuggen. Samt att de säger att vi vill inte röstfiska i detta grumliga vatten där organisationer och partiet som Sverigedemokraterna brukar röstfiska. Jag liter på att moderaternas partistyrelse har bättre omdöme än den arbetsgrupp som jobbat med frågan har.

torsdag 5 februari 2009

Centerpartiet får godkänt

Om det inte framgår i den långa artikeln här nedan, så tycker jag att Centerpartiet Maud får godkänt. Hon gjorde en strålande insats på presskonferensen och var mycket tydlig. Även i den del där hon säger att hon var mot kärnkraft, med de övriga tre partiledaren är för…” Men en kompromiss är just en kompromiss.

samt att det inte blir något ekonomiskt stöd för kärnkraft från staten

Klimat- Energiuppgörelsen både glädje och sorg..

Energiuppgörelsen både glädje och sorg

”Vision år 2050 Har Sverige en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och
Inga nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären”.

Dagens presskonferens om en Hållbar energi- och klimatpolitik för miljö, konkurrenskraft och trygghet innehöll i mitt tycke många glädjeämnen men den blev även lite smolk i bägaren.

Om vi börjar med det som är positivt. Detta är en historiks överenskommelse inom alliansen om en gemensam klimat- och energipolitik. Något som är viktigt för Sverige och för alliansen. Den spricka som funnits inom borgligheten är nu förhoppningsvis borta. Den sprickan finns fortfarande kvar inom oppositionen.
- där framgick det dock från dagens presskonferens, att alliansen ville bjuda in oppositionen och då framförallt socialdemokratin till en bredd blocköverskridande politik för framtiden.

Man slår även fast tre grundpelare. Den svenska energi- och klimatpolitiken ska bygga på
1. Ekologisk Hållbarhet, 2. konkurrenskraft, 3. Försörjningstrygghet
För mig som Centerpartist är dessa 3 pelare naturliga, men har såvitt jag vet inte varit några ord som andra företrädare i alliansen så ofta använt.

Glädjeämnen innehåller även, att man gör ett mål till 2020
50 procent förnybar energi
10 procent förnybar energi i transportsektorn
20 procent effektivare energianvändning
40 procent minskning av utsläppen av växthusgaser

Man slår fast många olika punkter kring den förnybara energin. Vilket är en stark Centerpartistisk framgång. Utan Centerpartiet i regeringen så hade förmodligen dessa skrivningar inte varit så tydlig. Vindkraften är en av de förnybara energikällorna man tydligt pekar ut, ” en planeringsram för vindkraft på 30 TWH till 2020 slås fast”. Både till land och havs. Förhoppningsvis kan man då titta på den vindkraftspark som planeras att byggas utanför Söderhamn på storgrundet med över 50 snurror.

Sorgen och smolket i bägaren blir då avsnittet om kärnkraft.
”Kärnkraftsparentesen förlängs genom att inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåta nybyggnation på befintlig platser” samt ” avvecklingslagen avskaffas och nybyggnadsförbudets hävs. En ny kärnkraftslagstiftning beslutas”

Jag är motståndare mot kärnkraft. Så detta känns inte bra. Det man senare kan läsa i detta är att ”något statligt stöd för kärnkraft, i form av direkt eller indirekta subventioner, kan inte påräknas” vilket gör att marknaden själv måste bekosta denna energikälla.

När jag då väger in allt detta. Så förstår jag att vi kommer att minska och fasa ut det fossila bränslet. Vilket är mycket bra. Vi kommer att slå fast det tredje benet i den svenska energipolitiken, med förnybar energi, Mycket, Mycket bra!!!
Parantessen med kärnkraften i den svenska energiförsörjningen kommer att bli längre än vad jag hoppats. Då jag vill att den skall avvecklas snabbt.

Jag förstår dock att i en kompromiss så får man göra eftergifter. Jag ställer inte upp på alla delar. Kärnkraften är en sådan jobbig del.

Men kontentan är att uppgörelsen är godkänd. Bortser vi från Kärnkraften så är målsättningarna med alternativa energikällor, mål om minskad fossila bränslen, energieffektivisering mm

Jag återkommer när jag analyserat mer. Men vindkraften är den stora vinnaren.

Kärnkraft del 1...

Efter gårdagens ”hemliga” möte med Centerpartiets riksdagsgrupp om klimat och energiöverenskommelsen så har det idag på morgonen haft ett telefonmöte med förtroendevalda i landet, där vi suttit i lyssnarläge och fått veta att idag kl.10.30 så skall regeringen ha presskonferens på ämnet.

Det som läckt ut i media från gårdagen, känns då skrämmande när man pratar om att bygga nya kärnkraftverk i de gamla skalen. Det man har möjlighet till nu är att satsa offensivt på de alternativa energikällorna och det är det jag hoppas få höra på presskonferensen som också sänds på SVT nu kl.10.30. Lägger med det pressmeddelandet här under.

Jag kommer under dagen att lägga in mer information samt efter kl.11.00 vara tillgänglig för frågor.

Pressmeddelande, 5 februari 2009
Statsrådsberedningen

Presskonferens med Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund

Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund presenterar energi- och klimatöverenskommelse vid en webbutsänd presskonferens.

Medtag presslegitimation.

Välkommen!

Tid och plats:
Tid: Torsdagen den 5 februari kl 10.30.
Plats: Bella Venezia, Rosenbad, Stockholm.

onsdag 4 februari 2009

Het energidebatt väntar – Kärnkraften är passé

Idagens hälsingekuriren finns den en artikel om Kärnkraft och hur några av oss ledande politiker för Centerpartiet i Gävleborg ser på den frågan. Jag kan redan nu innan ni läser artikeln som är inklippt här nedan bara konstatera att i Gävleborg finns ett kompakt motstånd till att bygga flera reaktorer eller ersätt gamla reaktorer med nya.

Det finns mycket argument för att motsätta sig nya reaktorer. Men en som känns bra i sammanhanget är att det är uråldrig teknik och konservativt miljötänkande. Fram för alternativ som inte gör den enorma påverkan på vår miljö som kärnkraften…. Här nedan kommer artikeln.

Het energidebatt väntar
Kärnkraften är en het fråga inom Centerpartiet. Partiets kärnkraftmotståndare bromsar. "Vi ska inte backa oss in i framtiden med en föråldrad teknik", säger Sven Bergström (C), riksdagsledamot från Forsa.

Kärnkraftfrågan blir ett hett debattämne inom centerpartiet i år. Centerledaren Maud Olofsson sade till Rapport häromdagen att centern håller öppet för en kompromiss för kärnkraften och att hon vill "minska konfliktytan" inom alliansen i energipolitiken. Hon tror att kärnkraften finns kvar under överskådlig tid och att den med ny teknik kan bli mer säker. Stureplanscenterns ordförande Johan Modin har inför partistämman i vår lagt en motion om att överväga att bygga nya kärnkraftverk.

Magnus Svensson (C) är gruppledare för centerpartiet i Söderhamn. Han tycker att Sveriges energipolitik varit "förslappad" sedan kärnkraftsomröstningen 1980. Den vindkraftsutbyggnad som sker idag borde ha skett för 20 år sedan, enligt honom.

-Vi ska vara jäkligt restriktiva till att bygga ny kärnkraft. Att ta hand om det kärnkraftsavfall vi har i dag kostar ungefär hundra miljarder. För de pengarna kan man göra mycket. Det kanske går att hitta alternativa miljökällor, säger han.

Han säger däremot inte tvärt nej till nya reaktorer. Om alternativet är kärn- olje- eller kolkraftsbaserad el från andra länder tycker han att svensk kärnkraft är att föredra.

Sven Bergström (C) riksdagsledamot från Forsa och kärnkraftmotståndare:
– Jag tolkar inte Maud Olofssons uttalande som att centerpartiet har ändrat åsikt om kärnkraften. Jag hoppas att jag har rätt, säger Sven Bergström. Vi ska inte backa oss in i framtiden. Säkerhetsfrågorna för kärnkraften är inte lösta och dessutom är det dålig ekonomi med kärnkraft. Det ser vi i Finland, som bygger nya reaktorer. USA:s president Barack Obama talar inte heller om kärnkraft utan bara om förnyelsebara energikällor. Kärnkraft är en föråldrad teknik, säger Sven Bergström.

Men kärnkraftverken måste vara säkra att driva så länge som de används, menar Sven Bergström.
– Om man bygger nya reaktortankar då är det fråga om nya kärnkraftverk. Där måste man dra gränsen, säger han.

Centerns distriktsordförande i Gävleborg Karin Ånöstam är kärnkraftsmotståndare och tror att det kommer att bli många frustrerade medlemmar i Centerpartiet, om det gör en omsvängning i kärnkraftfrågan.

– Det är en central uppfattning inom centerpartiets styrelse och riksdagsgrupp att man vill ha en bred överenskommelse i energifrågan, säger Karin Ånöstam. Men det finns ett stort kärnkraftsmotstånd hos centerns medlemmar. Frågan kommer att tas upp och diskuteras på partistämman i Örebro i sommar. Redan den här veckan vid kommundagarna i Visby blir det nog kärnkraftsdebatt. Jag tror att frågan om kärnkraft är en generationsfråga. Vi som var med vid folkomröstningen har vår uppfattning, men de som är yngre har kanske en annan.

För några dagar sedan gick Kristdemokraterna ut och deklarerade att partiet var positiv till en satsning på kärnkraften.

Maud Olofsson fick då frågan om centerns inställning. Hon menade att Centerpartiet är alliansens gröna alternativ men att kärnkraften kommer att finnas kvar under överskådlig tid och att den med ny teknik kan bli mer säker. Hon vill dessutom ha en högre ambition för energi från sol, vind och vatten.

I år väntar ett energibeslut i riksdagen och i december hålls den stora klimatkonferensen i Köpenhamn, vars avtal ska ersätta Kyotoavtalet om koldioxidutsläppen världen över

Sveriges kärnkraftverk
Ringhals 1, 2, 3, 4 vid Hallandskusten.Oskarshamn 1, 2, 3 vid Smålandskusten.Forsmark 1, 2, 3 vid Upplandskusten.