En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

onsdag 29 april 2009

Presentation av KUS i kommunfullmäktige 27/4

I måndags så presenterade jag som ordförande i Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden vår verksamhet på kommunfullmäktige.
Följ den HÄR länken och ca: 54 minuter fram.

För den som orkar, så finns det en del roliga debatter.

Ledig Tjänst / Ungdomsdemokratiutvecklare

Under avdelningen Tips, då jag tycker att ungdomsdemokrati är så viktigt...

Söderhamns kommun har en Ledig Tjänst som Ungdomsdemokratiutvecklare.
Tjänsten är förlagd till Kommunstyrelsen

Arbetsuppgifter:
Kommunfullmäktige i Söderhamn har som mål att bli utsedd till Årets Ungdomskommun
senast år 2012. För att nå målet kommer stor vikt att läggas vid att utveckla arbetet med
inflytande och delaktighet bland ungdomar. Processen med att få igång ett aktivt ungdomsråd
i Söderhamn är igång genom att en styrgrupp och fyra olika arbetsgrupper har bildats. Vi
söker nu den andre projektanställde Ungdomsdemokratiutvecklaren vilken ska fungera som
ett stöd i processen att förbättra ungdomars inflytande. Tjänsten som
Ungdomsdemokratiutvecklare är en ettårig projekttjänst på 50 % vilken nyrekryteras årligen.

Vi söker dig som har intresse och erfarenheter av demokratifrågor samt god samverkans- och
samordningsförmåga då tjänsten innebär att vara en länk mellan ungdomar, föreningsliv,
politiker och tjänstemän.

I dina arbetsuppgifter ingår att vara med och starta upp och utveckla ett brett Ungdomsråd i
Söderhamn. Arbetet innefattar att sprida information, motivera ungdomar, anordna och
genomföra utbildningar/möten och rapportera om arbetet i olika sammanhang. Tjänsten
kommer att kunna anpassas efter dina erfarenheter och intresse.

Kvalifikationer:
Tidigare erfarenheter av demokratiarbete inom elevråd, Ungdomsråd, ideella föreningar eller
liknande. God förmåga att skapa och upprätthålla kontakter internt och externt. Vi värdesätter
sökanden med god kännedom om befintliga nätverk inom och utom kommunen som arbetar
med ungdomsfrågor.

Du tycker om att planera och organisera och tar egna initiativ. Du har nyligen avslutat
gymnasiet. Mycket stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.
Anställningsform: 50% ,Tidsbegränsad, 2009-06-01--2010-05-31

Tillträde: 2009-06-01
Upplysningar: Marcus Häggström, Ungdomskoordinator
Tel 0270-75 000 (vx, Söderhamns kommun)

Ansökan skall vara inkommen till:
Kommunstyrelsen
826 80 Söderhamn

Senast den: 15 maj 2009
Ref nr: 2009/0133

måndag 27 april 2009

Avslöjande (s) fastighetsklipp

På politikerbloggen skriver man ikväll/natt om att Socialdemokratin har gjort ett fastighetsklipp som gav 124 miljoner kronor och att Partiets kassa nu uppgår till 500 miljoner. Det mest frapperande är dock att partiet fått tomträtten när de själva styrde Stockholms stadshus. Läs artikeln här

Sånt gör mig riktigt irriterad. Men jag förstår att arbetarrörelsen behöver pengar, då de under en tid framkommit det ena stora pensionsavtalet efter det andra…

söndag 26 april 2009

Ewa i Walla länets företagare

Igår var det Eldklots galan i Gävle. Ett arrangemang av företagarna, där man träffas och umgås under roliga former. Missionen för galan är, Eldklotet ska inspirera, inge stolthet och sprida framtidstro. Under galan så delas det även ut priser.

I år blev ingen mindre än Ewa i Walla årets förtagare både i Söderhamn och för länet. Ewa är en otroligt kreativ företagare inom design. Från att ha hållit på med keramik och konst så gör hon nu kläder för otroligt många människor. Hennes företag växer varje år.

Otroligt roligt känns det. Framförallt då jag i hela mitt liv har vetat vem Ewa är och lekt otroligt mycket med hennes barn, som är +- jämngammal med mig och mina bröder.

Hon är värd denna uppmärksamhet. Stora gratulationer på dig Ewa!
Länk till Ewa i Wallas hemsida HÄR

När det gäller gala. Så tycker jag att det är otroligt viktigt att i såväl bra som mindre bra tider att företagsledare träffas och firar varandras framgångar. Det är och förblir företagarna i vårt land som skall lyftas oss ur krisen. Politiken kan skapa förutsättningar för bättre företagsamhet. Vilket jag vet att nuvarande regering gör.

fredag 24 april 2009

Europas förenta krafter – ditt va!

Sitter nu på kampanjledarträff i Stockholm med en hel drös duktiga kampanjare för Centerpartiet och pratar om hur vi skall jobba med Europaparlaments valet. Ett val som är viktigt

Länge sedan jag var på en nationell träff med Centerpartister från hela landet. Men det är alltid lika trevligt och jag blir alltid lika imponerad över hur duktiga företrädare vi har i partiet. Skoj!

Jag hör alla duktiga distrikt. Men känner att vi i Gävleborg inte riktigt är med. Jag känner då ett ansvar att faktiskt måste börja ställa krav på ledande Centerpartister i Gävleborgs län att faktiskt göra mer, mycket mer. I ett län med många kommunalråd och nu även landstingsråd, ett län med 2 kandidater så är det faktiskt skamligt att det inte är mer fart. Vi i Gävleborg kan detta. Vi är duktiga på att ha politiska samtal med våra medborgare. Så nu skall här frigöras ett X antal dagar i kalendern för att få människor att rösta i detta val. Det vill säga höja antalet personer som röstar i valet total, men även för att möjliggöra att Centerpartiet har tre mandat i Europaparlamentet efter den 7 juni.

Den 16 april hade jag denna text på min blogg, jag lägger ut den igen. För det visar hur man som förtroendevald kan mobilisera engagemang och kraft för att få många att rösta i EP-valet och då förhoppningsvis lägger man sin röst på Centerpartiet.

”Det är modigt att vara optimist. Men med näsan i morgontidningen känns det rimligare att vara pessimist. Svarta rubriker om finanskris, varsel och klimathot. Bilder av väpnade konflikter, rasism och flyktingkaravaner.

Mellan raderna: Det finns ingen morgondag, gräv ner dig där du står!
Men innan du gör det, varför inte höja blicken över tidningen och prova ett annat perspektiv: att gräva där du står. Du behöver bara skrapa bort det allra översta lagret av svartsyn och uppgivenhet för att hitta rotskott av hopp.

Som att du faktiskt lever i en världsdel som uppfann demokratin, akademin och penicillinet. En kultur som besegrat barbari, fattigdom och epidemier. Som har rensat ut sina egna spöken och en gång för alla förenats i en fredlig union.
Och om du lyfter blicken lite till så ser du att du inte är ensam. Runt dig står en halv miljard EU-medborgare med samma drömmar och våndor som du. 497 miljoner! Det är fler än USA och Ryssland tillsammans.

Tänk dig nu att alla dessa människor bestämmer sig för att göra något åt världens ödesfrågor, istället för att bara träta om gurkor och trafikregler.
Tänk dig att vi fokuserar forskare och entreprenörer i våra tjugosju länder på ny miljöteknik som kan hejda den globala uppvärmningen och ge arbete och välstånd på köpet.

För ärligt talat, vem ska annars göra det?
Tänk dig att vi utnyttjar vår diplomatiska och politiska makt till att släcka konflikthärdarna i Afrika, Mellanöstern och Sydostasien.

Vem ska annars göra det?
Tänk dig att vi bestämmer oss för att behålla initiativet i finanskrisen och ge världen ett nytt, hållbart finansiellt system.

För vem ska annars göra det?
Tänk dig till sist att förmågan till allt detta redan finns där. Kraften, kompetensen och pengarna. Parlamentet, förhandlingsborden och röstknapparna.

Och att det enda som svajar är viljan.Dags att gå från tanke till handling. Den 7 juni har du chansen – i Europaparlamentsvalet. Att lägga din röst på Centerpartiet då är att lägga din röst på viljan. Och på de liberala krafter som sakta men säkert omvandlar vår europeiska union från Den stora byråkratin till Den goda demokratin.

Då gräver du där du står.
Då röstar du för Europas förenta krafter.
Då visar du att det är både modigt och rimligt att vara optimist.”

Maud kommer till länet, då åker jag till Stockholm

Idag kommer Maud Olofsson Sveriges näringsminister och min högt uppskattade partiledare till Gävleborg för att samtala med ledande politiska företrädare för vår region. Jag tror, vet ej, att man kommer att diskutera allehanda tillväxtfrågor för regionen. Jag fick en inbjudan i veckan, men hade då redan bestämt mig för att åka till Stockholm.

Jag åker ner till Stockholm för att vara med på någon slags kampanjstart för HUR Centerpartiet skall jobba de sista veckorna inför Europaparlaments valet som är den 7 juni.

Det är en viktig frågeställning ur många aspekter. Hur får vi fler engagerade i EP-valet,
Hur synliggörs frågor som man diskuterar i unionen, hur får man fler till vallokalen samt hur får man så många som möjligt att Rösta på Centerpartiet i det stundande valet.

Antal personer som röstar i EP-valet är lågt. Det är få människor som tar frågeställningarna som diskuteras på Europanivå på större alvar. Ändå är det väldigt många som har åsikter om EU som klump. Att det är byråkratiskt, att det är långt bort, att de jobbar med fel frågor. I det kan jag hålla med om mycket. För det finns saker som varken EU eller den svenska staten skall ge fan i och faktiskt förlita sig på de kommunala företrädarna som finns. På samma sätt finns det saker som EU kan vara en stor möjliggörare för.

Centerpartiet tror på ett smalare men vassare EU. Det vill säga att man skall ha färre områden att hålla på med, men de politikerområden man håller på med skall man vara riktigt vass på..

Jag liksom Centerpartiet tycker att miljöfrågorna kan man vara betydligt mer samspråkad och vass i på unions nivå. Jobba för att ta bort handelshinder och frigöra marknaden, samordning av den samlade biståndspolitiken för att hjälpa människor i nöd på ett bättre och effektivare sätt.

Jag åerkommer under dagen med mer infomation

torsdag 23 april 2009

Gert, Robban, sjöräddningen – underbart

Idag klockan 08.00 så samlades vi en hel del personer på stugsundskajen för att sjösätta sjöräddningens båt (Arizona). På plats var då även Gert och Robban. De hjälpte till att sjösätta båten på ett utomordentligt sätt.

När båten var i så åkte nästan hela Ystad – Haparanda gänget med ut på en tur. Vi åkte till Enskärsorn och fikade och tittade på Söderhamns otroligt vackra skärgård.

Jag måste säga att jag gillar såna här jippon. De väcker engagemang och i det här fallet så har även cancerfonden fått in över en miljon kronor, bara i Söderhamn igår kom det in över 47.000kr. Pengar som går till forskning och informationsspridning kring Prostatacancer.

Så jag tycker att Gert och Robban som vandrar sträckan på 180 mil är hjältar och i detta avseende tror jag att alla kan hålla med om. Men för att en sådan här kampanj skall funka så behövs det fler människor som hjälper till. I Söderhamn hade de med sig några otroligt trevliga människor som jag ändå vill namnge och skicka ett tack till.

Det teamet består av: Emma Hägglund (produktionskoordinator), Hordokht Moravejzadeh (inslagsproducent), Johan Elofsson (fotograf), och Zu-Yon Han (bloggar för cancerfonden)
Samt fler personer som jag ej har namnet på. Ni gjorde ett jättebra jobb i Söderhamn. Tack och välkomna åter. Cancerfondens blogg hittar ni HÄR.

Jag hoppas även Ni blev mätta, nöjda och belåtna av maten som Funemässen levererade. Funemässen kan jag även rekommendera för fler. Ligger på Flygstaden i Söderhamn.

Själv vet jag nu otroligt mycket mer om prostatacancer och har en stor förståelse för denna mycket viktiga kampanj.

Men jag går tillbaka ditt dagen började. Med sjöräddningen. Vilken otrolig organisation dessa har i Söderhamn och i Sverige. De står för över 70% av alla räddningsaktioner i våra svenska vatten Jag lägger ut länkar här för den som vill ha mer kontakt med dem.

Sjöräddningen rikssida

Sjöräddningen Söderhamn

onsdag 22 april 2009

Succé med Gert och Robban

Strax före klockan 19 så kom då Robban och Gert till Söderhamn. De anlände i en mindre karavan av Söderhamnare som mötte upp herrarna på deras färd. När de gick upp mot Rådhuset i Söderhamn så sjöng Monica Törnell ackompanjerad av Thomas Jutterström. Mycket vackert och stämningsfullt. Det var även många människor på torget som tog emot dem där de fick välförtjänta applåder. Idag passerade de 100 mil, det vill säga att de har nu ca 80 mil kvar på sin resa från Ystad till Haparanda.

Tobias Törnell fakirade för oss, som var uppskattat av alla. Det genomfördes även dans av killarna i gruppen South Hampton Crew, roligt och inspirerande.

Jag har även fått lite information om prostatacancer i punktform av Zu-Yon Han som jobbar på uppdrag av Cancerfonden och som även var med i Söderhamn idag.


- Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform

- Varje dag får ca 25 män i Sverige prostatacancer, vilket motsvarar en man i timmen och ca 9000 män per år

- Ca 70 000 män som har eller har haft prostatacancer lever i Sverige idag

- Prostatacancer är den cancerform bland män som orsakar flest dödsfall, ca 2500 per år

- Hälften är under 70 år när de får diagnosen, men sjukdomen är ovanlig före 50-års ålder

De pengar vi får in, säger Zu-Yon, under vår färd mellan Ystad och Haparanda går till kampen mot prostatacancer. Detta innebär bland annat:

- Informations- och kunskapsspridning

- Finansiering av prostatacancerforskning

- Finansiering av grundforskning
---
Sådan här kortfattad information påvisar det viktiga i det arbete som Gert och Robban gör i kampen mot prostatacancer. Tack för hjälpen Zu-Yon.

Det är många som har tagit bilder jag lägger länkar här som ni kan gå in på

Robert Aschberg

Gert Fylking

Söderhamns kommun

Sofia Grälls

Imorgon möter jag upp herrarna kl. 08.00 vid Stugsunds kajen för att sjösätta sjöräddningens båt. Sedan får vi nöjet att visa små delar av Söderhamns oerhört vackra skärgård.

Kom till Rådhustorget och hylla paret ikväll, Guldrutan bjuder på nykokat kaffe!

OBS!!!
Ändring Robban och Gert kommer till Rådhustorget någon gång mellan kl. 18.00 – 19.30.

På Rådhustorget väntar underhållning i form av sång av Monica Törnell, fakiruppvisning av Tobias Törnell och dans av killarna i gruppen South Hampton Crew.

Läs mer på Söderhamns hemsida. Länk här

tisdag 21 april 2009

Välkommen till Söderhamn Robban och Gert

Idag strax före lunch ringde en person och berättade den glada nyheten att Robban och Gert kommer till Söderhamn imorgon. Det vill säga på onsdag den 23 april.

Vi hade inget planerat. Men nu börjar det åtminstone se ut som det blir ett arrangemang. Vi räknar med att de kommer till Söderhamn någonstans mellan kl. 18.00 – 19.30, detta beroende på hur bra det går att promenera helt enkelt.

Vi planerar att ha arrangemanget på Tribunen mitt i Söderhamns City. Då väntan kan bli upp emot en timme, så håller vi på att kolla på olika arrangemang som ändå gör det roligt att vara kvar och vänta på att dom kommer.

Jag tycker att det är hur bra som helst att dom kommer till Söderhamn och jag skall med glädje stå värd för deras ankomst.

Den heroiska insatsen de gör genom att vandra från Ystad till Haparanda skall uppmärksammas. Att de gör det för att bringa pengar till prostatacancer forskningen är så otroligt bra. De avverkar 180 mil genom vårt vackra land för att samla in pengar och bidrar till att sprida kunskapen kring denna cancerform.

Några länkar
Rixfm Ystad-Haparanda
Mustaschkampen
Cancerfonden

Rixfm

Så nu hoppas jag att det är många som kommer till Tribunen mellan kl. 18.00 -19.30 imorgon onsdag den 22april.

måndag 20 april 2009

Tälje ridsportcenter – Söderhamns nästa succé ?

På Tälje området finns idag SORF:s stora ridhus. Men privatryttarna planerar att bygga ännu en anläggning. På helahalsingland.se så finns det nu en artikel med Anna Lundgren, ordförande i privatryttarna, där detta beskrivs mer. Artikeln hittar ni Här.

KUS nämnden har sedan 2007 när vi fick utredningsuppdraget att jobba med Hällåsen – hällmyra med omnejd hela tiden haft med ett ytterligare ridhus på Tälje. Jag hoppas att kommunen tillsammans med föreningen kommer att hitta en lösning på denna enorma utvecklingsmöjlighet för alla ridintresserade Söderhamnare.

Ridsporten och de som är intresserad av hästar i Söderhamn är framförallt tjejer i alla åldrar. SORF (Söderhamnsortens Ryttarförening) har idag fullt i stallet framförallt på kvällstid, varpå privatryttarna vill bygga nytt. Dessa planer har privatryttarna haft under en längre tid och har även sparat och skramlat ihop en del medel för att uppnå detta mål.

Så för mig personligen skulle det kännas oerhört bra om Kommunen kunde vara en möjliggörare när det gäller denna utvecklingssatsning som framförallt visar att vi också vill skapa bra förutsättningar för våra ridintresserade medborgare. Då framförallt tjejer i alla åldrar.

I min överskrift frågar jag ”Tälje ridsportcenter – Söderhamns nästa succé ?” Ja, jag tror faktiskt det. Det skulle vara en riktigt bra utveckling av området.

Extra KUS nämnd

Idag var det extra KUS nämnd angående ett remitterat ärende från kommunstyrelsen. Då jag ansåg att det var en ren politisk fråga, så var ingen tjänsteman närvarande vid mötet. Jag vet ej hur Bygg- och miljönämnden kommer att göra. Här nedan kommer beslutet i icke justerat format. Men så har skrev vi ihop beslutet under sittande möte.

Kompletterande utredning om förvaltningsorganisation vid kultur- och samhällsutvecklingsnämnden och bygg- och miljönämnden

Ärendebeskrivning
Kommunstyrelsen remitterade § 56/09 för yttrande ärendet
”Kompletterande utredning om förvaltningsorganisation vid kultur- och samhällsutvecklingsnämnden och bygg- och miljönämnden”.

Beredande organs förslag

Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens remissvar

Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens förtroendevalda träffades för överläggningar
i frågan och beslutade följande.
(Inga tjänstemän var närvarande vid beslutet.)

Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens beslut

Att de av kommunfullmäktige beslutade 5 punkterna § 109/08 skall vara
gällande. Det vill säga dessa här nedan

1. Myndighetsnämnden får en egen budget för verksamhetsåret 2009 med ett tydligt planeringsansvar för sin verksamhet

2 Avdelningschefen vid bygg- och miljöavdelningen skall anställas och lönesättas av myndighetsnämndens presidium med biträde av kommunchefen

3. F r om 2009 ändras myndighetsnämndens namn till bygg- och miljönämnd

4. Under 2010 skall arbetet vid bygg- och miljöavdelningen utvärderas Kommunledningen ges i uppdrag att samråda med övriga kommuner i

5. OBS-regionen rörande samarbete i myndighetsfrågor

Samt
att det ej behövs någon ny förvaltning

att kommunen avvaktar den utredning som kommunfullmäktige beslutade 2008-08-25,
§ 109 om en utvärdering av bygg- och miljöavdelningen 2010.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden vill se en samlad förvaltningsorganisation för
bygg- och miljöfrågor i OBS-regionen.

söndag 19 april 2009

Efterlyses Funktionärer...

Nu till veckan/helgen (23 -26 april) har Rädda barnens ungdomsförbund sitt årsmöte i Linköping. De behöver funktionärer. Länk här.
På länken ovan finns en massa information om vad som behövs och vad som gäller.

Detta borde vara intressant för en hel del förtroendevalda som finns i närheten av Linköping att nappa på. Kanske även för en hel del kandidater som söker en röst för att komma in i Europaparlamentet.

Jag skall även tipsa några på kommunen som skall vara med och arrangera URIX att det vore kanske lämpligt att skicka någon ner för kunskapsinhämtning av stora arrangemang.

Att vara funktionär på ungdomstillställningar är faktiskt hur roligt som helst. Man träffar en massa andra trevliga människor. Samt att Rädda barnens ungdomsförbund gör så himla mycket bra saker.

Länk till RBUF

Länk URIX

Så har du möjligheten – klart du skall vara funktionär!

torsdag 16 april 2009

Operation Dagsverk – undra om det görs i Söderhamn??

På ActionAid:s hemsida så står det om Operations Dagsverk. ”Elever från hela Sverige beslutade i våras att alla medel som samlas in i maj 2009 ska gå till ActionAids projekt i Afghanistan. Projektet syftar till att ge tusen krigsdrabbade barn och ungdomar möjlighet till bättre utbildning. Det är barn som ofta har hemska minnen och sällan har gått i skolan – vilket gör det svårt för dem att få ett jobb.” Länk här.

Mig veterligen så har jag inte hört att någon skola i Söderhamns Kommun skall ha någon operations dagsverk, även om jag skulle tycka att det vore oerhört bra. Men det kan lika gärna vara så att jag inte har rätt information. Så nu blir frågan om jag skall behöva uppmärksamma detta via en interpellation till BUN:s ordförande. Det återstår att se.

Fakta om ActionAid, från deras hemsida
ActionAid är en internationell hjälporganisation som i över 35 år har bekämpat fattigdom och orättvisa. I alla projekt och kampanjer har vi alltid störst fokus på att stödja fattiga och utsatta kvinnor och flickor eftersom vi vet att jämställdhet och rättigheter är nyckeln till framgång i kampen mot fattigdom.

ActionAid arbetar alltid i nära relation till de fattiga för att tillsammans med dem hitta vägar ut ur fattigdomen. Vårt arbete når idag 13 miljoner människor i 40 länder. I maj 2006 öppnade ActionAid ett kontor i Sverige.

Min personliga kontakt med organisationen är att vi har ett fadderbarn i Afghanistan, en liten tjej född 2005 vid namn Zarmina. Hon bor i ett om område upp vid Jawzjan gränsar till Uzbakistan. Jag tycker ActionAid är mycket bra.

Lite skillnader mellan Sverige(s) och Afghanistan (a)
Befolkning (s), ca 9 miljoner , (a) ca 28,5 miljoner
Beräknad livslängd (s) 80år , (a) 42,5
Spädbarnsdödlighet per 1000 födda (s) 3 , (a) 165
% med tillgång till rent vatten (s) 100% , (a) 13%
Läskunnighet bland vuxna (s) 99% , (a) 28%

Som sagt det finns en del att jobba med som kan hjälpa Afghanistan mycket. Så jag hoppas Söderhamn har operations dagsverk.

Europas förenta krafter - Det är modigt att vara optimist

Gick ikväll med i en grupp på facebook, Europas förenta krafter. Det är Centerpartiets programförklaring inför EP-valet den 7 juni. Jag lägger här ut hela den text som programförklaringen ger, då jag tycker den är världsbäst. Jag är och förblir stolt över att vara aktiv i Centerpartiet. Jag hoppas att vi blir fler och att många röstar på Centerpartiet i valet den 7 juni.

”Det är modigt att vara optimist. Men med näsan i morgontidningen känns det rimligare att vara pessimist. Svarta rubriker om finanskris, varsel och klimathot. Bilder av väpnade konflikter, rasism och flyktingkaravaner.

Mellan raderna: Det finns ingen morgondag, gräv ner dig där du står!

Men innan du gör det, varför inte höja blicken över tidningen och prova ett annat perspektiv: att gräva där du står. Du behöver bara skrapa bort det allra översta lagret av svartsyn och uppgivenhet för att hitta rotskott av hopp.

Som att du faktiskt lever i en världsdel som uppfann demokratin, akademin och penicillinet. En kultur som besegrat barbari, fattigdom och epidemier. Som har rensat ut sina egna spöken och en gång för alla förenats i en fredlig union.

Och om du lyfter blicken lite till så ser du att du inte är ensam. Runt dig står en halv miljard EU-medborgare med samma drömmar och våndor som du. 497 miljoner! Det är fler än USA och Ryssland tillsammans.

Tänk dig nu att alla dessa människor bestämmer sig för att göra något åt världens ödesfrågor, istället för att bara träta om gurkor och trafikregler.

Tänk dig att vi fokuserar forskare och entreprenörer i våra tjugosju länder på ny miljöteknik som kan hejda den globala uppvärmningen och ge arbete och välstånd på köpet.

För ärligt talat, vem ska annars göra det?

Tänk dig att vi utnyttjar vår diplomatiska och politiska makt till att släcka konflikthärdarna i Afrika, Mellanöstern och Sydostasien.

Vem ska annars göra det?

Tänk dig att vi bestämmer oss för att behålla initiativet i finanskrisen och ge världen ett nytt, hållbart finansiellt system.

För vem ska annars göra det?

Tänk dig till sist att förmågan till allt detta redan finns där. Kraften, kompetensen och pengarna. Parlamentet, förhandlingsborden och röstknapparna.

Och att det enda som svajar är viljan.Dags att gå från tanke till handling. Den 7 juni har du chansen – i Europaparlamentsvalet. Att lägga din röst på Centerpartiet då är att lägga din röst på viljan. Och på de liberala krafter som sakta men säkert omvandlar vår europeiska union från Den stora byråkratin till Den goda demokratin.

Då gräver du där du står.
Då röstar du för Europas förenta krafter.
Då visar du att det är både modigt och rimligt att vara optimist.”

Här hittar du mer vad Centerpartiets står för i det kommande valet den 7 juni.

onsdag 15 april 2009

Stäng parlamentet i Strasbourg

Här kommer en nyhet som var en nyhet för några dagar sedan, men jag tycker den är så klockren att jag bara måste blogga om den.

Lena Ek, Centerpartiets Europaparlamentariker, menar att Europaparlamentets flytt mellan Bryssel och Strasbourg måste stoppas, av både miljömässiga och ekonomiska skäl. Ek har skickat ett brev till president Sarkozy där hon framför detta.

Läs mer på Lena Eks blogg

Läs mer på Politikerbloggen

Hon föreslår även i brevet följande ” Jag föreslår därför att vi gör om parlamentet till ett museum över den europeiska unionens historia och utveckling. På så vis slår vi flera flugor i en smäll.”

Detta tycker jag är ett för bra initiativ av Lena Ek för att inte uppmärksammas.

Jag har även i ett tidigare inlägg skrivit om att jag gärna se Lena Ek som Sveriges näste EU-kommissionär. Det inlägget hittar ni här.

tisdag 14 april 2009

3 av 4 håller på regeringen – jag tycker det är självklart

”När svenskarna får ranka vilka som är bäst på att sköta den svenska ekonomin, sysselsättningen och skolan är resultatet förödande för oppositionen. Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av SVT:s Aktuellt.”

Den kommenteras även på politikerbloggen.se och Expressen.se (ej på Atfonbladet.. hmm undrar varför denna fristående tidning missat denna nyhet. Kan dock ändras kl. är nu 23.15)

Att socialdemokratin och den rödgröna oppositionen befinner sig i KRIS är det nog ingen som sätter frågetecken inför. Att alltid regera på något som regeringen säger eller gör och dessutom ständigt göra det med en gnällighet eller med en rejäl skopa överbuds politik. Det är svårt att få förtroende inför sådant. Oppositionen kommer heller aldrig med något eget, vilket känns som det inte finns vare sig idéer eller framtidstro.

Så för mig känns det självklart att de svenska medborgaren känner oerhört starkt förtroende för den sittande regeringen. De levererar lösningar, de är aktiva och iderika. Samtidigt som den också har bra koll på statens finanser.

Imorgon är det inlämnade av vårbudgeten och jag tror att vi där kommer att få se skillnaderna mer tydligt. Regeringen har en politik för landet och framtiden, oppositionen har ingen. Det skulle förvåna mig mycket om oppositionen gör något annat än gnäller och klankar ner på regeringens lösningar utan att ha några egna i bakfickan. Men vem vet, jag kanske blir förvånad. Det får vi se imorgon :-)

torsdag 9 april 2009

Flanking tydlig i C:s syn på SD - mycket bra

Anders Flanking Centerpartiets partisekreterare skriver idag på sin blogg ” Inget samarbete med Sverigedemokraterna”. Det är jättebra att Centerpartiet är otroligt tydliga på den punkten.

Ibland framkommer kritik gentemot alliansregeringen från vänsterhåll att vi inte tydligt nog säger vad vi tycker om Sverigedemokraterna. Själv uppfattar jag att det har varit tydligt väldigt länge att Sverigedemokraterna inte kommer att spela någon politisk roll om det skulle komma in i riksdagen efter valet 2010.

Nu får vi dock hoppas att detta i mina ögon lömska och falska parti inte kommer in i riksdagen. I Söderhamn har vi sedan valet 2006 två SD:are i kommunfullmäktige. Dessa har dock inte gjort mycket väsen av sig, men de får lik förbannat partistöd. För ett halvår sedan (eller något sånt) var deras företrädare intervjuvad i Söderhamns kuriren och pratade om att de haft en lär-period på två år, men nu skulle man bli mer aktiv. Snack men ingen verkstad.

I valet 2010 hoppas jag att medborgarna i Söderhamns Kommun sett igenom detta och väljer att lägga sina röster på ett annat parti. Även om de inte gör ett smack, inte säger något så vill jag inte ha dem i kommunfullmäktige.

Så jag tackar Flanking för att han är tydlig med var partiet anser om SD och deras chanser att vara något parti med inflyttande om de (gud förbjude) skulle ta sig in i den Svenska riksdagen.

Kliv upp ur sandlådan

Idag har jag en debattartikel publicerad i samtliga hälsingetidningar. Den handlar om hur våra borgliga vänner i landstinget som befinner sig i opposition hela tiden riktar sin kritik gentemot Centerpartiet. Centerpartiet befinner sig sedan en väldigt kort tid tillbaka i majoritetsställning med S och mp i landstinget Gävleborg.

Detta beskriver jag mer ingående i artikeln ni som ni kan läsa här.

Jag hoppas att man nu börjar diskutera mer politik och politiska avvägningar än att bara diskutera maktfrågan. Men det återstår att se.

onsdag 8 april 2009

Stolt över våra ledande Centerpolitiker i länet

Idag på www.centerpartiet.se/gavleborg finns det en artikel undertecknad av de främsta Centerpolitikerna i länet, riksdagsledamot, landstingsråd, kommunalråd, oppositionsråd där de beskriver Regeringens ekonomiska stöd tryggar vård, omsorg och skola… Artikeln hittar ni Här.

Jag vet att dessa I många olika sammanhang har påtalat problemen för regeringen och jag är även övertygad om att deras åsikter vägt tungt. Så medborgare I Gävleborg, vi har duktiga Centerföreträdare I Gävleborg som vi skall vara stolta över.

För Söderhamns del så inbringar detta statliga stöd 13 miljoner 2010, 10 miljoner 2011 och 10 miljoner 2012. Viktigt att framhålla är också att dessa 17 miljarder, som blir 33 miljoner för Söderhamns kommun, inte är det enda tillskottet till kommunernas ekonomi som alliansregeringen gjort. 2010 har kommunsektorn fått en sammanlagd nivåhöjning på 20 miljarder jämfört med 2006. Även sänkta arbetsgivaravgifter har gett kommuner och landsting bättre förutsättningar att klara sig hyggligt i kristider.

Östros och Socialdemokratin forsat som jag förutspådde att spy gala över att det kom pengar till kommunsektorn, de ville att det skulle vara mycket mer. Men just nu känns allt som oppositionen gör som ett sätt att släta över Wanja skandalen med AMF, eller kanske ett begynnande Rosorna krig, Då Mona Sahlin på ett pampigt och klumpigt sätt försöker bestämma över en fristående (?) organisation hur de skall hantera förtroendevalda.
Kanske är det problematiken att förklara de höga pensionerna inom arbetarrörelsen – för det går inte. Så igår när Östros kallade regeringen för Hjärtlös för att de ger pengar så använder han inte samma vokabulär när han pratar om Erland Olausson pension.
Hur som helst så kommer oppositionen att försöka hitta varje liten/stor sak att slå på för att dölja att man inte bara misslyckats med att styra landet I 12 år, man misslyckas även med att vara oppositionsparti.

tisdag 7 april 2009

Östros förutsägbar …

Så har du Socialdemokraten Östros uttalat sig om pengar till kommuner och landsting. Han gör det i expressen, artikeln hittar ni här.

Han säger, det är hjärtlöst. Även längre ner i artikeln så säger han att S skulle satsat betydligt mer pengar… Hmmm, det säger S om allt. Det blir liksom inte trovärdigt. Men, men så sjunker de som en sten och skyller allt på Wanja. För de "perfekta" socialdemokratiska partiet kan inte göra några fel... eller?

Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking har skrivit ett bra svar på sin blogg.
Den hittar ni Här

Stödpaket till kommuner och landsting ger tillskott på 17 miljarder – Tack!

I en debattartikel på DN debatt meddelar de fyra partiledarna att kommuner och landsting ges ett tillskott på 17 miljarder fördelat på 2010-2012.

Läs hela debattartikeln här >>

Ett stödpaket till kommuner och landsting, fördelat efter invånarantal och som en engångssumma på 7 miljarder nu i december och sedan 2011 och 2012 ett förhöjt statsbidrag om 5 miljarder per år. För mig är det mest välkommet långsiktigt att man ser över balanskravet och på det sätter låter kommuner och landsting ta ett större ansvar - frihet under ansvar - framöver.

Fördelningsnyckeln är 70% till kommunerna och 30% till landstingen. Man fördelar pengarna utifrån befolkningsantalet. Så det blir då ett gäng miljoner som faktiskt kommer att nå Söderhamns kommun, vilket är välkommet.

För Söderhamn innebär detta naturligtvis att man inte behöver titta på stora nedskärningar i verksamheterna. Även om vi i kommunen beräknade att lågkonjunkturen skulle bli lägre än vad de finansiella instituten spådde innan krisen och vi avsatte även över 50 miljoner för att möte krisen. Något som har gjort att kommunen har klarat sig relativt bra än så länge. Med de pengar som nu kommer från staten så känns det som vi kommer att klara oss riktigt bra och att kommunen även fortsättningsvis är restriktiv med investeringar och att dra på sig driftskostnader som gör det svårt för oss i framtiden.

Nu väntar jag bara på att oppositionen kommer att säga att de skulle satsa dubbelt eller tredubbelt så mycket. För i deras plånbok så verkar det finnas hur mycket pengar som helst och någon global ekonomisk kris finns inte. Så vid tv nyheterna ikväll så kan man förvänta sig att Östros eller Sahlin att stå upp prata om pengar som inte finns, tragiskt men så funkar den rödgröna oppositionen. Vi har sett det förut och kommer nog att få se det framöver också.

Jag vill dock avsluta med att tacka regeringen för att de har hört vad vi ute i landet har efterfrågat. För oss är de här pengarna jätteviktiga och som Centerpartist så förstår jag att våra Centerföreträdare i regeringen har fått slagits hårt för att få igenom detta anslag. Tack Maud och tack regeringen