En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

fredag 31 augusti 2007

Miljardsatsning på väg och järnvägar


Pressmeddelande, 31 augusti 2007
Näringsdepartementet


Miljardsatsning på väg och järnvägar
Infrastrukturminister Åsa Torstensson avslöjade idag på Centerpartiets stämma i Kalmar att höstens statsbudget rymmer en miljardsatsning på väg och järnväg inklusive tydliga satsningar på drift och underhåll.

- Regeringens miljardsatsning i höstens budget ger förutsättningar för företagande och jobb i hela landet. Det här är ett rejält kliv framåt för att komma till rätta med det misskötta underhåll Socialdemokraterna har lämnat efter sig, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.
---
Detta är oerhört viktigt att det kommer till handling och inte bara blir vackra ord. Det kan vara viktigt även för oss som är "söndags åkare" det vill säga vi som inte kör så ofta eller så långt. Man blir förbanad på Pott-håll i vägen.


För Söderhamn och Hälsingland leder en sådan här satsning till att chanserna att fler företag gynnas i vårt område är stort. Åsa Torstensson kliver fram mer och mer.. börjar bli en favoritminister i mina ögon.. lägger in en bild för i allmänhet är hon en doldis

Maud Olofsson - Följ mig, kvinnor!

I gårdagens aftonbladet skrv Maud Olofsson debattartikeln " Följ mig, kvinnor! " länk HÄR

Så här står det inledningsvis...
"Maud Olofsson visar sin väg mot ökad frihet och jämställdhet
Jag är feminist. För mig innebär det dels att skapa lika villkor för kvinnor och män men också att skapa maximal frihet för kvinnor i dagens Sverige.
Alltför länge har feminismen definierats av vänsterns kvinnor som Gudrun Schyman och Mona Sahlin. Det har varit mycket ord och lite verkstad. Många demonstrationståg, lite handling och framför allt fel åtgärder. "

Jag blev så glad att Maud nu med krafttag via först och främst artikeln och sedan i handling kommer att jobba för att alla människor skall betraktas likvärdigt. inte efter kön.

Det är vi alla vinnare på. Så feminister och mänskliga rättighetskämpar. Centerpartiet är ert alternativ.

Läs även Maud:s inledningsanförande på http://www.centerpartiet.se/defaultnormal.aspx?id=54201 Nu kör hon järnet. skoj!

torsdag 30 augusti 2007

Informationsmöte Ang. Stugsundsudden

Inbjudan till informationsmöte

MÖJLIGHETER MED STUGSUNDSUDDEN-förorenat idag men möjligt att sanera för annan framtid

Måndag 3 sep kl 13.15-15.00
Lokal CFL !!

Inbjuden är WSP, Marie Arnér. Den konsult som arbetat fram
saneringslösningar och framtida möjligher med området.


Informationsmöte för alla som vill veta om saneringsmöjligheter
och framtida användning av Stugsundsudden. Känner du någon företagare som har
intresse av informationen är de också välkomna.
Hoppas du kan ta chansen trots kort varsel. Väl använd tid för alla som
vill veta mer.

Ärendet kommer upp på kommunsstyrelsen 6 september och ansökan om statlig bidrag
skall lämnas in till naturvårdsverket under september. Stora möjligher för entreprenörer
i kommunen att lära sig ny teknik bl a. Förorenad mark kan ses som en tillgång och utveckling
inom miljöteknik och miljökunnande, västernorrland är ett bra exempel på detta.

Sprid informationen vidare !!!

Anmäl er till mig på magnus.svensson@soderhamn.se eller magnus.svensson@centerpartiet.se

Anders W Jonsson svarar Sven-Åke Thoresen (s)

Idagens kurir Svarar Anders W Jonsson Centerpartiet Sven-Åke Thoresen (s) insändare från den 17/8 i år.
Här går dessa att läsa
Anders W J:s Svar
Sven-Åkes:s felaktiga påhopp

I denna debatt har naturligtvis Anders W rätt men han har även mer pondus i form att ha varit verksamhetschef för barnkliniken i Gävle och att han nu sitter som en av regeringens statssekreterare i Hälso- och sjukvårdsfrågor.

Tragiskt för Sven-Åke att han slänger sig med floskler som var för enkla att punktera. I alla debatter tjänar man på att ha en vis mått av fakta. Så den retoriska frågan som Sven-Åke ställde om "vad var det jag sa" blir naturligtvis. Vad är det Du inte säger Sven-Åke.

30km/h vid Busshållsplatser

Pressmeddelande
29 augusti 2007, Näringsdepartementet
Åsa Torstensson inviger försök med 30km/h vid busshållplats

Imorgon, torsdagen den 30 augusti, inviger infrastrukturminister Åsa Torstensson försöksverksamhet med hastighetsgränsen 30 km/h vid busshållplatser i Linköping.
Vid invigningen deltar även Hans Rode, Vägverket och Björn-Eric Boberg, Linköpings kommun.
Välkomna!

- Detta skulle jag kunna tänka mig i Söderhamn. Säkra upp områdena kring de platser där man som gångtrafikant ständigt känner oro och när man som bilist funderar om det kommer någon ut springande...

Jag skulle förövrigt kunna tänka mig att tillämpa de nya hastighets skyltarna också. Varför inte ha 40 på Kungsgatan??

Detta tål att tänkas på. Bättre för miljön.. bättre för trafiksäkerheten..

onsdag 29 augusti 2007

Miljötinget i Söderhamn närmar sig

Den 9 – 11 november är det Ungdomens Miljöting i Söderhamns Kommun. Något som jag tycker skall bli så otroligt roligt. Unga människor med brinnande intresse för miljöfrågor. Det är så läckert.

Blev starkt påmind om miljötinget idag. Jag blev nämligen intervjuad av Klas Almstedt och Linda Jonsson som kommer från mediagruppen respektive informationsenheten. Klas kom från Hudiksvall och Linda från Bollnäs…

Över 25 frågor om mitt miljöintresse och min miljökunskaper fick jag svara på. Detta kommer sedan att antingen läggas ut på ljudfil eller i textform på miljötingets hemsida . Klas och Linda var oerhört roliga och hade min kabel till telefonen fungerat i denna dator så hade jag lagt ut en bild på två miljö hjältar..
- Jag var helt svettig efteråt.. :-)

För alla som funderar på att åka på miljötinget i Söderhamn, sluta fundera och anmäler Er… här ärlänken till hemsidan.. http://www.miljotinget.se/

Otraditionella val - löjligt eller möjligt?

Välkommen på seminarium!
Hur bemöts kvinnor och män som väljer en utbildning eller ett yrke där deras kön är underrepresenterat?
Vad innebär det att göra ett otraditionellt val?
Hur skapas manlighet och hur skapas kvinnlighet?


På seminariedagen Otraditionella val - löjligt eller möjligt? berättar Elin Ek, Stephan Mendel-Enk och Gertrud Åström mer om detta och du får också chansen att höra vad elever, lärare och branschrepresentanter i vårt län säger i dessa aktuella frågor. Seminariedagen äger rum på Folkets Hus i Gävle den 18 september.

Redan i våras, när första inbjudan gick ut, strömmade det in anmälningar, men det finns fortfarande en del platser kvar. Vi vänder oss i denna inbjudan till studie- och yrkesvägledare, gymnasielärare (gärna också inom karaktärsämnena), arbetsförmedlare, branschfolk, politiker och egentligen till alla som är intresserade av detta!

Anmälan skickas till e-post helena.hogstrom@saga.se med namn, organisation, adress, telefon, e-post och eventuell specialkost.
För mer information ring gärna Sofi Jonsevall på 076-803 31 64. Sista anmälningsdag är 7 september och därefter är anmälan bindande.
Seminariet är kostnadsfritt men vid uteblivet deltagande måste vi tyvärr debitera en avgift.

Sprid gärna denna inbjudan till andra intresserade!
Länk www.saga.se

Centerpartiet bidrar till att Hela Sverige skall leva

Hela Sverige skall leva

Mer tillväxtorienterat fokus på utvecklingspolitiken
- Regeringen har påbörjat ett utvecklingsarbete för att ändra fokus på den regionala utvecklingspolitiken till mer tillväxtorienterat och byggt underifrån.

- Konkurrenskraftiga regioner, företag och människor är en förutsättning för ett konkurrenskraftigt Sverige. Den nya regionala tillväxtpolitiken bygger på att alla delar av landet ska kunna bidra till Sveriges tillväxt och att varje region ska ges ansvar och befogenheter som innebär möjligheter att växa från utifrån sina egna förutsättningar.

- Det är en viktig uppgift för regeringen att skapa förutsättningar för stärkt utvecklingskraft i såväl små och medelstora städer och i storstadsområden som i gles- och landsbygd.
Politiken stimulerar och gynnar företagande

- Inte minst för landsbygden och för norra Sverige är det väsentligt att politiken stimulerar och gynnar företagande. Regeringen har därför presenterat en rad olika åtgärder för att Sverige ska bli ett av världens bästa länder att starta och driva företag i.

Nya struktursfonsprogram med totalt ca 17 miljarder
Nya regionala strukturfondsprogram för åren 2007-2013, inom åtta programområden som täcker hela landet, har utarbetats. Dessa finansieras till hälften av EU med cirka 8,4 miljarder kronor och minst lika mycket nationell medfinansiering och extra tilldelning till de fyra nordligaste länen.

Fortsatta företagsstöd. driftbidrag och nedsatta energiskatter
- Fortsatta regionala företagsstöd (t ex regionalt investeringsstöd, sysselsättningsbidrag, transportbidrag och nedsatta socialavgifter).

- Fortsatta driftbidrag till icke statliga flygplatser och fortsatt stöd till bredbandsutbyggnad i små orter och på landsbygd.

- Fortsatt nedsatta energiskatter i många kommuner och sänkt liftkortsmoms.

- Regeringen har kraftigt ökat bidragen till lokal utveckling.
----
ÄNTLIGEN!!!
Nu ser jag äntligen att Centerpartiet är med och leder detta landet mot rätt håll. När en regering är med och skapar förutsättningar för hela landet så kommer också tillväxten och arbetstillfällen i hela landet... Mycket bra och mycket betryggande att se :-)

Vill dock inte undergräva det alliansregeringen gjort på en massa andra håll i samhällsstrukturen. Men detta är en oerhört viktig signal att man tror på landet och medborgarna som bor i det. TACK!

tisdag 28 augusti 2007

Centerpartiets Riksstämma 2007 närmar sig

Imorgon onsdag smygstartar Centerstämman med att partistyrelsen har sitt möte sedan på torsdagen börjar det på alvar med Stämmokommittéer för alla stämmoombuden Invigningen av Riksstämman sker även den på torsdagen, då får Maud berätta om allt bra som händer i Sverige men även att det finns mycket kvar att göra....

Så fortsätter stämman fram till Söndagen då den slutar.

från Söderhamn så åker Kalle Khalidy. Kalle kom med i Centerpartiet under förra mandatperioden när vi genomförde våran "politikerskola" nu får han chansen att åka iväg på stämman och se det riktiga politiksa hantverket och det som den representativa demokratin är byggd på. Det är en spännande företeelse med politiska partier och deras stämmor, men de är alltid lärorikt.

Själv har jag valt att stanna hemma från årets riksstämma då jag tycker att det är för långt att åka ner till Kalmar... Men till alla de vänner från CUF tiden och de partister som jag känner som kommer att närvara så hoppas jag ni får en trevlig stämma.

söndag 26 augusti 2007

KUS nämnden den 2007-08-27

Så är det KUS nämnd igen 21 ärenden på dagordningen och lite information från Förvaltningen. Det är även först mötet för vår nya Förvaltningschef Gunnar Mellqvist, som jag för övrigt hade ett väldigt bra samtal med i Fredagas om nämnden och framtiden.

Dagordningen..
1. Val av justerare
2. Delegationsbeslut
3. Meddelanden
4. Ekonomi/verksamhetsrapportering
5. Information kring handlingsprogram (nämnden har fått i uppdrag av KS att jobba med några speciella planer. Såsom Ljusnans mynning, levande landsbygd, å-rummet, det framtida boendet, Hällåsen/hällmyra. Här kommer en delrapport till nämnden hur långt man kommit i arbetet)
6. Söderhamns Tennissällsakap, begäran om investering
7. Motion om Gång- och cykelväg längs affärsgatan i Ljusne
8. Transportled Kraftvärmeverket ( 7 förslag som i ett första läge skall reduceras till 3)
9. Kvarnmyraskolan, Tallen 2 m fl. DPL
10. Faxeskolan, Hasseln 2 m fl. DPL
11. Skärgårdens hus
12. Jonskär fritidsområde. DPL konsult
13. Information/läggesrapport beträffande Algblomningen i Florsjön
14. Saneringsalternativ. aktuell kostnadskalkyl och viljeinriktning för stugsundsudden
15. Besluts- och utanordnings attestenter
16. Delegationsordning för KUS, revidering
17. Ledamot i styrgruppen för inriktningsmål i bostadssektorn
18. Nortullskolans matsal/serververingsinventarier
19. Samverkan vindkraftsplanering Bollnäs, Söderhamn och Ockelbo
20. Motion om att göra lekplatserna tillgängliga för rörelsehindrade barn (c motion)
21. Investering, Färdigställande CFL

Vi beräknas hålla på till 16.00 vilket känns skönt.... då hinner jag hem äta, leka med barnen och åka iväg till Kommunfullmäktige som börjar kl.18.00. Vad säger man "livet är en fest" kanske Magnus Uggla skulle ha sagt... själv känns det som livet är byggt med ansvar och en massa beslut.

Stopp för fosilfordon efter 2015

Under Centerpartiets partistämma nästa vecka kommer ett nytt miljöprogram att antas. Bland annat föreslås att 30 procent av drivmedlen på den svenska marknaden ska vara förnybara till 2030, och att Sverige ska sänka sitt koldioxidutsläpp med 30 procent till 2020.

Läs mer här. Känns bra tycker jag. Partiet antar samma ambition som CUF har haft sedan början av 2000-talet. Här ser man att ungdomsförbunden kan spela roll.

det finns mer bra förslag i den rapporten som ligger till grund för det nya miljöprogramet.. tex Flygtrafiken ska betala sina egna miljökostnader i större utsträckning än idag, Gröna drivmedelscertifikat eller motsvarande ekonomiska styrmedel ska användas för att göra biodrivmedel mer konkurrenskraftiga... med mera, med mera

Bra jobbat alla gröna vänner i partiets som hjälpts åt att ta fram alla dessa förslag som åter gör Centerpartiet till det grönaste partiet i riksdagen.

Centerpartiet och Folkomröstningar

Igår på DN debatt så skrev några riksdagsledamöter för Centerpartiet att de ville ha en folkomröstning om EU:s nya fördrag.

Lena Ek Centerpartiets kvinna i EU-parlamentet har avgett ett svar här.

Hur förhåller sig då en annan. Något kluvet skulle jag vilja säga. Jag är allmänt för folkomröstningar.. men ännu en folkomröstning som rör EU?? jag vet ej.....

Alla skulle kanske vinna på en omröstning... de starka förespråkarna till unionen skulle äntligen få en chans att övertyga alla andra om EU:s förträfflighet... och de som vill lämna unionen får på allvar förklara sig vad det är som är så hemskt med att man sitter i Europa och jobbar gemensamt om landsövergrippande frågeställningar...

Som sagt i denna fråga är jag kluven....

Tingsrätten i Hudiksvall

Just nu pågår det en debatt om Tingsrätten i Hudiksvalls vara eller icke vara. Sven Bergström ( C ) riksdagsledamot samt ett gäng aktiva Centerpolitiker uppe i Hudiksvall Även Margareta Kjelin (m) riksdagsledamot från Hudiksvall har uttryckt sitt stöd för den nedläggnings hotade tingsrätten..

Om detta finns det mer att läsa på den HÄR länken till Svt GävleDala.

Jag vill även deklarera tydligt att detta inte bara är en fråga för Hudiksvall, utan en fråga för hela länet. Att Centralisera tingsrätten till att bara finnas på ett ställe i länet är både idiotiskt och dåligt.

Det var den föregående regeringen med Justitieminister Bodström i spetsen som initierade denna nedläggning... Men precis som med alla andra dåliga förslag som kom från den föregående regeringen, så står det den nya regeringen fritt att slänga dem i papperskorgen. Man har gjort den med många frågor och man kan även göra det med denna.

Jag hoppas att Tingsrätten i Hudiksvall blir kvar som tingsställe. Det ger legitimitet åt rättsvässendet. Jag håller tummarna för alla de politiker och medborgare som kämpar för tingsrätten i Hudiksvall och vill bara säga att jag står på er sida.

fredag 24 augusti 2007

Ang. Ulrika Messing (s)

Att Ulrika Messing (s) nu slutar som politiker kommer inte som någon chock. Tråkigt för det socialdemokratiska partiet att missa en ung politiker, de äldre tenderar att bli kvar...

Det är även tråkigt för Gävleborgslän och Söderhamn då hon har kopplingar både till länet och till kommunen. Hon har, som jag tror ett starkt inflytande i S-gruppen och människorna kring Mona Sahlin. Någon sådan S politiker dröjer det innan vi får i länet igen.

Min reflektion kring Ulrika och det hon gjort under sina 10 år som statsråd känns som att hon får ett svagt betyg. Det som sänker hennes betyg rejält är det paket som skulle hjälpa södra norrlands kustland att komma på fötter igen. Av det paketet blev det bara pannkaka

Många vackra ord och löften från det socialdemokratiska partiet om hur man skulle hjälpa denna utsatta del av landet. Som genomgått ett stålbad i den omställning som näringslivet genomgått.... Men inget i det paketet blev genomfört.

Jag tycker dock att hon skall ha heder av det beslut hon tar idag. Att värna familjen och satsa på ett liv utanför offentlighetens ljus.

Artiklar där det står om det är bland annat på svd och DN och Anders W Jonsson

torsdag 23 augusti 2007

Gråsäls problematiken på GävleDala

Som jag skrev i mitt blog inlägg den 7 augusti ang. "gråsäl ett problem i ljusnans mynning" så tog SVT GävleDala upp det idag.. mer om det kan du se här.

Men sälarna är fortfarande ett bekymmer och jag är fortfarande inne på att Söderhamn skall ha en större av skjutnings kvot samt att vi skall få förmildrade omständigheter i bärgningen av de skjutna sälarna i Ljusnans mynning.

Viktigt att säkerställa den biologiska mångafalden av framförallt fisk i detta område och antalet säl har de senaste åren ökat lavinartat.

LSU och skolturné

Fick landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer e-post brev idag..
Som första punkt har det denna mycket spännande skolturnén. samt en oerhört viktig kampanj!

Måste försöka få Söderhamn att vara med.. Tittar på det imorgon. Synd att jag missat detta då sista dagen för anmälan är imorgon.

läs mer på http://www.lsu.se
1. Skolturnén kör igen - inspirera och påverka Sveriges högstadie- och gymnasieelever
Äntligen är det möjligt för din organisation att tillsammans med tre andra ungdomsorganisationer genomföra Alla olika alla likas Skolturné!

Vi erbjuder en unik arena att tillsammans med andra ungdomsorganisationer utbilda högstadie- och gymnasieelever i Sverige. Skolturnén sker inom kampanjen Alla olika alla lika och lyfter frågor om mänskliga rättigheter, fördomar, diskriminering, inkludering och tillgänglighet Se mer information på www.allaolikaallalika.se eller www.lsu.se.

Vill du vara del av Sveriges bästa Skolturné och arbeta mot fördomar och diskriminering? Anmäl din organisation, sista anmälningsdag är den 24 augusti. Kontakta Sara Sjöman för frågor, sara.sjoman@lsu.se

onsdag 22 augusti 2007

Här är svaret ang. Vårdnadsbidraget

Debattsvaret på Agneta Grehn (v) ang. Vårdnadsbidraget är publicerat i Soderhamnskuriren på den här länken. kommer att lägga den som löptext hrä nedan också....

Roligt är att jag träffade en lokal vänsterpartist idag som uttryckte sig så här....
" - Bra insändare idag Magnus, det du skrev såg väldigt bra och smart ut. Men jag tror inte jag lyckas få Grehn att tycka lika som mig.... men kämpa på du"

Tyckte jag var skoj... det finns trots allt några sunda Vänsterpartister i den här frågan. Har även fått något mail i frågan idag. Som känns som att den skulle kunna vara ganska "het" kommunalt.

Här kommer svaret i sin helhet.
Vårdnadsbidraget som komplement
Agneta Grehn har i en insändare den 16 augusti i kuriren förklarat varför hon säger Nej till ett kommunalt vårdnadsbidrag. Samma dag tog BUN:s ledamöter ställning till att säga nej till den motion som jag och två till Centerpartister i Söderhamn har lagt om ett kommunalt vårdnadsbidrag.

Det tragiska i detta är att det känns som man göra det av helt fel anledning. Utifrån Grehns artikel så vill jag binda fast kvinnorna hemma. Vilket är Tok-fel. Jag har ingen sådan ambition utan vill snarare se till att kvinnorna får större plats att bestämma själva både i sina egna liv och i familjelivet.

Motionen som är inlämnad om det kommunala vårdnadsbidraget skall ses som ett komplement till den övriga barnomsorgen i kommunen. Det kan ju faktiskt vara så att det finns föräldrar som vill ha möjligheten att vara hemma med sina barn och få ett vårdnadsbidrag. I motionen finns inget tvingande att någon måste ta ut vårdnadsbidraget utan det är en valfrihetsfråga för familjer i Söderhamn som jag vill komma åt.

Jag till exempel är oerhört nöjd av egen erfarenhet av kommunala dagis i kommunen och jag tror inte att jag skulle nyttja möjligheten till ett vårdnadsbidrag. Men jag skulle åtminstone vilja ha möjligheten att välja. Den möjligheten finns inte idag och den har även 6 st ledamöter av 11 i BUN förvägrat andra föräldrar också.

I mitt tycke är det ett förmynderi! Då blir Agneta Grehn i det här fallet ansiktet för det förmynderiet då hon i sin artikel så tydligt talar om att något vårdnadsbidrag skall inte införas.

Av samtal med föräldrar i min närhet men även bland föräldrar som jag inte känner så väl eller inte känner allas så vet jag att det finns ett tryck i den här frågan. Som förtroendevald så har man lyckan att få veta vad medborgare tycker om saker och ting via mail eller telefon. Vårdnadsbidrags frågan är en sådan fråga som lyfts

Slutligen. Vi skall inte vara rädda för att låta människor fatta egna beslut så när dom som möjligt. Ett vårdnadsbidrag är ett komplement i den kommunala barnomsorgen och en fråga som ligger väldigt nära en familj själv att få bestämma om. Så jag hoppas att kommunfullmäktige ser frågan i ett större perspektiv och låter BUN utreda frågan vidare.

Maud Olofsson Ang. de nya strukturprogramen

Pressmeddelande, 22 augusti 2007, Näringsdepartementet

De nya strukturfondsprogrammen är godkända
EU-kommissionen har nu godkänt Sveriges samtliga regionala strukturfondsprogram för perioden 2007-2013. De regionala strukturfondsprogrammen är en viktig, såväl finansiell som strategisk, satsning på att stärka Sveriges regioners och, inte minst, företags konkurrenskraft.

- Under framtagandet av programmen och förhandlingarna med EU-kommissionen har arbetet präglats av ett stort engagemang på lokal och regional nivå. Det har även varit ett mycket bra samarbete mellan den nationella och den regionala nivån, säger näringsminister Maud Olofsson.

- Jag är glad att arbetet nu kan komma igång, och jag hoppas på ett fortsatt engagemang och samarbete så att dessa program verkligen används på bästa sätt för att skapa regional tillväxt. Det gäller att så många aktörer som möjligt tar chansen och deltar aktivt i genomförandet av strukturfondsprogrammen, säger Maud Olofsson.

Regeringen har bjudit in strukturfondspartnerskapens ordförande till ett möte den 28 augusti för att diskutera den fortsatta processen.

- Det är nu angeläget att partnerskapens sammansättning snarast kan fastställas, så att deras arbete med att prioritera mellan olika projektansökningar snarast kommer igång. Jag vill än en gång uppmana alla som vill starta projekt att intensifiera arbetet med att vaska fram projektidéer och förbereda projektansökningar, avslutar Maud Olofsson.

Programmen har utarbetats inom åtta programområden som täcker hela landet; Övre Norrland, Norra Mellansverige, Mellersta Norrland, Stockholm, Östra Mellansverige, Västsverige, Skåne-Blekinge, och Småland och öarna. De regionala strukturfondsprogrammen finansieras av den europeiska regionala utvecklingsfonden med cirka 8,4 miljarder kronor. Därtill tillkommer nationell medfinansiering med minst lika mycket medel.

Programmen fokuserar främst på förutsättningar för företagande och entreprenörskap, innovationer samt att öka tillgängligheten.
**************
För Söderhamns del så skapar detta oerhörda möjligheter. Så nu är det bara att börja vaska fram idéer. Trevligt att man delar upp norrlande i rätt storlek...

tisdag 21 augusti 2007

Möte, möten och möten….

Ja nu börjar det politiska livet i Söderhamn att vakna upp ordentligt. Många möte står på tur.

Tänkte kort referera till det som var i Florsjön igår. Det kom över 120 intresserade medborgare och vill lyssna på vad vi hade att förmedla i forma av kunskap och iakttagelser i Sjön. Det kom upp några frågor om avloppsledningen och Hans Hagelin VD för Söderhamns vatten och Renhållning AB lovade att frågan skulle lyftas på nästa styrelsemöte. Min uppfattning var att det kom ett halvt som halvt löfte om att ledningen skall upp från botten och markläggas. Vilket är bra. Men det löser inte alla andra bekymmer med att vattnet är för näringsrikt, att tillförsel av kväve och fosfater är för stora.

Hur som helst mötet slutade faktiskt med att vi var med fick applåder. Det kändes oerhört bra, för då vet man att informationen som kommunen gav var bra och uppskattad.

Idag har jag varit på våtmaksdagsseminarium i Söderhamn och fått se en massa fina våtmarker och hur man kan använda dessa som filtration och ett sista mjukande steg i reningsprocessen av vatten innan det när sjö eller hav. Detta kommer jag att komma tillbaka till och då framförallt Söderhamns våtmark som är oerhört läcker och sinrikt byggd.

Imorgon ett styrgruppsmöte med Länsstyrelsen. Torsdagen kommunstyrelse och på fredag skall jag äntligen få lite tid att sitta ner med Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens nya Förvaltningschef Gunnar Mellqvist för att fördela roller och lära känna varandra en del. Så det rör på sig och när jag nu satt och synkroniserade min kalender såg det ut som jag måste lära mig leva med att inte ha så mycket tid att förfoga över som man kanske skulle vilja ha.

Hundrade inlägget

så är jag på det hundrade inlägget. Tack till er som följer bloggen. Den har tenderat att öka i antalet läsare, vilket är skoj. Jag hoppas att det skall fortsätta så och att kommentarerna skall öka. för deet var liksom det som var en del av meningen...

måndag 20 augusti 2007

Florsjön - informationsmöte

Så har vi idag gjort ett program för kvällens informationsmöte.
Mötet äger rum på Idrottsgården i Mo kl. 18.30. Det är ett öppet möte och jag hoppas många kommer med frågor och funderingar.

FÖRSLAG DAGORDNING för informationsmötet vid FLORSJÖN

Välkommen och presentation (Magnus Svensson)
Algblomningen (Lena Haglund och Lennart Westberg)
Algblomning, vad är det ?
Provtagning/bad
Bygg- och miljöavd. Bedömning/ bad

Nulägesbeskrivning
Sjön och tillflöden/ Historik-Vattenkemi (Clas Ånell och Jan-Åke Johansson/ Joakim Dahl)
Avloppsledningen (Hans Hagelin)
Pumpstn avlopp (Hans Hagelin)
Enskilda avlopp/ Söderhamn (Lena Haglund)
Enskilda avlopp/Bollnäs
Jordbruk/ Söderhamn (Margareta Örn-Liljedahl o Jan-Åke Johansson, ev LRF rep)
Jordbruk/Bollnäs

Möjliga åtgärder
EXEMPEL SANDVIKEN (Jan-Åke Johansson)
ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR FLORSJÖN (Margareta Örn-Liljedahl
Förslag till KUS-nämnden.
Arbetas fram gemensamt i en arbetsgrupp, som samordnas av Vattenrådet.

Organisation för att arbeta fram ett åtgärdsprogram
Vad är Vattenrådet och Vattenmyndigheten ? (Jan-Åke Johansson och Clas Ånell)
Arbetsgrupp förslag
Rep. Boende
Rep. Jordbruket
Rep. Fiskevårdsomr.
Rep. Bollnäs kommun
Söderhamns kommun Bygg- o miljöavd.
Söderhamns kommun Planering och utvecklingsavd.
Söderhamn Vatten och renhållning AB
Vattenrådet, sammankallande Clas Ånell

Övrigt

lördag 18 augusti 2007

Extraval i kommunerna

DN debatt igår är det en bra debattartikel om extraval i kommunerna som alliansens partisekreterare skriver till exempel....

"Vi fyra partier i Allians för Sverige, moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna, vill öppna för möjligheten till kommunala extraval, genom den grundlagsutredning som nu arbetar. Vi vill stärka väljarnas inflytande också över den lokala demokratin som behöver vitaliseras och tydliggöras."

Att vitalisera demokratin måste självklart innebära mer än att bara möjliggöra extraval i kommunerna, men det är en bra början att stärka medborgarnas makt i den lokala miljön.

Jag hoppas dock att det finns restriktioner i den grundlagsändring som är på gång och att det skall finnas svårigheter med att ha extraval i kommunerna. Då alla andra möjligheter är uttömda innan man genomför extraval. Det politiska systemets viktigaste del är dock att förmedla förtroende och att lösa problematiska situationer

Ser hur som helst med glädje att man har öppnat upp för möjligheten.

Även SVD och Henrik Sjöholm skriver på detta ämnde

fredag 17 augusti 2007

Bra insändare av Monica B idag

i dagens Söderhamnskuriren finns det en väldigt bra insändare som jag gärna delar med mig. Den återkopplar till rätten att bestämma själv. Länken till insändaren finns här

Men insändaren är så kort så jag lägger även in den här under..

Jämställdhet? Nej, förtryck!
Den svenska kvinnan får fritt välja mellan att föda eller abortera sitt barn.
Men hon tillåts inte avgöra om hon själv eller dagis ska vårda barnet.
Vill man förnedra en mor ska man ge henne valet mellan armod eller att "frivilligt" överge sitt barn.
Det kallas jämställdhet, men det är kvinnoförtryck.
// Monica Bodling, Norrköping

Strömmingsleken - en stadsfest i Söderhamn

Så kommer då helgen innan skolorna skall starta och den årliga Strömmingsleken. Kommer förmodligen att åka ner och titta lite idag. Har Saga Min dotter) blivit fri från feber så blir det även att gå och testa öl-tältet på lördag.

Söndag blir det förhoppningsvis en tur ner med barnen och åka karusell och prata med människor.

Här är en länk till sidan http://www.strommingsleken.info/

torsdag 16 augusti 2007

Debatt med Agneta Grehn ( V ) om Vårdnadsbidraget

I dagens Söderhamns kuriren så angriper Agneta Grehn lokal företrädare för vänsterpartiet i Söderhamn mig och en motion som jag lämnat till Kommunfullmäktige i Söderhamn om Vårdnadsbidraget. Hennes artikel hittar ni Här

Hon gör det utifrån att Barn- och ungdomsnämnden idag skall ta upp ärendet på bordet. Har nu fått tag på BUN:s ordförande Sven-Erik Lindestam och fått reda på att motionen avslogs med siffrorna 6 röster mot 5. Vilket måste anses mycket tråkigt utifrån ett valfrihetsperspektiv.

Jag tror att det som röstade för avslag och motionen och insändarskribenten Grehn har missförstått motionen. Då den syftar till att ge föräldrar mer makt över sina barns uppväxt.

Jag kommer att svara på artikeln och lägger då ut den här på bloggen.

Tycker du inte om semester?

Tycker du inte om semester?
- Då skall du bli små företagare.

Svenskt Näringsliv har gjort en liten serie om småföretagares semestervanor. Se länken här, samt här.

Det klankas ganska ofta på småföretagare. Men här visas upp en bild av människors som sliter hårt, som har anställda och får välfärds Sverige att rulla…

De första åtta doktorandstipendiaterna utsedda i Centerpartiets forskningsdonation

8 st spännande doktorander fick idag sitt stipendium. Läs mer om det här.

Känns som Centerpartiet lägger sina pengar på rätt saker. Forskning, utveckling, tillväxt och demokrati går oftast hand i hand.

tisdag 14 augusti 2007

Kärnkraften i Olkiluoto – ett bekymmer för Söderhamns Kommun

Som jag skrev i min blogg den 30 maj angående det finska kärnkraftverket som ligger 23 mil ifrån Söderhamn. Så finns det bekymmer med den reaktorn som byggs.

Greenpeace skriver om "Ytterligare förseningar av reaktorbygget i Olkiluoto" och tar upp alla de problem som finns med säkerheten kring reaktorbygget.

Greenpeace påvisar också att informationen är ytterst bräcklig och att både den Svenska och finska allmänheten har rätt till information. Jag kan inte annat än hålla med. Eller hur många har sett ett varnade finger för det bygge som nu sker strax utanför vår kust?

Det stärker även mitt antagande om att Kärnkraften har varit, är och kommer att vara en väldigt dålig energikälla. Något som inte borde byggas utan snarare avvecklas för nya och smarta miljölösningar som även de skapar energi.

måndag 13 augusti 2007

Allmänt möte om Florsjön den 20 augusti

Den 20 augusti kommer vi att hålla ett informationsmöte om Algblomningen i Florsjön.
Medverkar kommer undertecknad att vara samt någon från Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen, Myndighetsnämnden och Söderhamns vatten och renhållning AB att vara.

På KUS ordförandeberedning så fastslogs även att en arbetsgrupp kommer att tillsättas som jobbar fram vad som kan vara problemet och att dessa får i uppdrag att leverera en lösning till KUS nämnden.

Men det viktiga nu är att träffa de boende i Mo och allmänheten som har frågor kring Algblomningen i den vackra Florsjön. Höra deras synpunkter och delge det vi har kunskap om.

Ordförandeberedning KUS den 13 augusti 2007

Så träffades vi då. Undertecknad och min Vice ordförande John Staffas (s) för första mötet med KUS efter sommaren. Med var samtliga avdelningschefer och även några fler tjänstemän med special kompetens.

29 st ärenden fördrogs och diskuterades. Så nu är jag trött i skalen.. Så fort minnesanteckningarna är skrivna så skall jag plocka ur några godbitar som kommer att ligga på nämndens bord den 27 augusti.

Men många remisser, plan- och bygglovsärenden, ekonomi och investeringar samt handlingsplaner för olika verksamhetsområden tog stor plats på dagordningen och i samtalet på mötet. Det kan man konstatera….

fredag 10 augusti 2007

Crusing och Motorhelg i Söderhamn

I helgen är den numer årliga Crusing helgen i Söderhamn. Mycket omtyckt, mycket folk, mycket bilar och framförallt mycket skoj.

Så välkommen till Söderhamn i helgen, med början idag fredag.

Här är en länk till programmet

Här är en länk till SMK i Söderhamn

Svar på insändare angående Florsjön

På insändarsidorna i dagens Söderhamns kuriren så finns det en Insändare som är ställd till mig angående " Vem ansvarar för Florsjön"

I Samma tidning idag så är det en artikel på ämnet "Gör något åt florsjön Nu"

Jag har valt att svara på detta med en kort insändare och återkomma senare med en längre artikel beroende på vad man finner som problem med algblomningen i Florsjön.
****
Insändare / Replik på "Vem ansvarar för florsjön"

Svar till B Engström, Kilnäset 549 insändaren den 10 augusti 2007 Angående "Vem ansvarar för Florsjön"

De svar du efterlyser kommer att tas upp på Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens ordförandeberedning den 13 augusti. Från min sida finns inga hemligheter, det som kommer fram i undersökningarna/utredningarna kring varför det finns algblomning i Florsjön kommer att vara offentligt .

Jag har även för avsikt att hålla i ett möte någonstans i Mo för att informera om läget, så snart jag och kommunen har mer på fötterna.

Jag hävdar dock fortfarande att vi alla bär ett ansvar för miljön.

Magnus Svensson ( C )
Kommunfullmäktigeledamot i Söderhamns Kommun
Ordförande i Ekokommunrådet i Söderhamns Kommun

torsdag 9 augusti 2007

Översyn av kraven för F-skatt

Kommittédirektiv: Översyn av kraven för F-skatt m m
Dir. 2007:116
9 augusti 2007
Finansdepartementet
http://www.regeringen.se/sb/d/8735/a/86044

En särskild utredare ska se över självständighetsrekvisitet i inkomstskattelagens näringsverksamhetsbegrepp. Syftet med uppdraget är att det ska bli enklare att starta näringsverksamhet, bland annat för dem som har en eller ett fåtal uppdragsgivare.

I uppdraget ingår också att utreda om det är ändamålsenligt att behålla kravet på att bedriva näringsverksamhet för att få F-skattsedel eller om det finns andra sätt att avgöra vem som själv ska betala in sin preliminära skatt på arbetsinkomst och sina socialavgifter.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2008.
**************************
Själv tror jag på Centerpartiets linje. Att få F-skatte sedel när man föds.
Alla människor är från början kreativa, sedan kommer begränsningarna in från föräldrar, skola, arbetsliv, vänners attityder m.m. Så finansdepartementet tar ett första trevande steg... men jag hoppas de går hela vägen.

Centerpartiets jobbprogram

Igår pressenterade Centerpartiet sitt jobbprogram – en modern svensk modell
Där Maud Olofsson, Partiledare och Anders Flanking, Partisekreterare säger att Grundsyftet med ett nytt jobbprogram från Centerpartiet är att det behövs en tydlig strategi som gör Sverige till ett attraktivt land för arbetare, kreatörer och investeringskapital.

Mest kontroversiellt verkar i jobbprogrammet är kravet på begränsningar i konflikträtten genom införande av en proportionalitetsprincip och förbud mot stridsåtgärder mot företag utan fackanslutna anställda vara. Detta handlar om att som jag ser det skapa en sund arbetsmarknad… Där företag som sköter sig inte skall bli straffade.

Man behåller Ungdomsavtalet som var en sådan hårt ifrågasatt modell innan valet. Personligen tror jag att många ungdomar lättare kommer in på arbetsmarkanden med den reformen.

Några tycker nog att Centerpartiet utmanar facken med det här jobbrogrammet. Men ser man krasst på verklighetens så tycker jag att facken har tagit sig lite för stora friheter. Man har inte följt avtalslösningar utan agerat på eget bevåg.

Svenskt Näringsliv välkomnar centerpartiets utspel om förändringar av arbetsrätten. Styrelseordförande Signhild Arnegård Hansen menar att det är bra att någon vågar tala klartext om vad som måste göras. Går att läsa på svenskt Näringslivs hemsida

Centerpartiet skriver också i sitt jobbprogram under rubriken " Ge regionerna makten över tillväxtpolitiken
" Varje region måste ges ansvar och befogenheter som innebär att de kan växa utifrån egna förutsättningar. Först när regionerna tillåts besluta själva över tillväxtfrämjande åtgärder kan varje del av landet släppa loss sin inneboende kraft."

Med Centerpartiets jobbprogram så tror jag att orter som Söderhamn kan bli riktigt stora vinnare. Att det i fortsättningen också kommer att gå bra för storstadsområden och regioner där det finns högskola/universitet det är jag på det klara med. Men även småorts Sverige får nu en chans att få del av tillväxten och på så sätt få ner arbetslösheten.

Andra länkar till Centerpartiets Jobbprogram
DN, SVD , SSU , TCO , Henrik Sjöholm, Magnus Andersson PL&C, Expressen ledare
Företagarna och Svt-nyheterna

Tyckte att det var roligt att få med SSU, för det är första gången på länge som jag ser att det gör något... men en kongress och en ny ordförande kanske kan blir bra... ?

onsdag 8 augusti 2007

Strandskyddet

"Låt Sveriges kommuner bestämma om strandskyddet" Säger Anders Knappe ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som vill ha en dialog om strandskyddet med regeringen i höst i ett PM

Karln har så rätt. Vi är inte inkompetent vi som är förtroendevalda i kommuner för att vi befinner oss närmast medborgarna - snarare tvärtom.

Så stärk vår rätt att besluta mer på kommunalnivå. stärk det kommunala självstyret!

Jakobstad - vår vänort i Finland

Söderhamn har en vänort i Finland, nämligen Jakobstad. Dom har haft en delegation som varit på besök i tre dagar och idag träffade jag dem för första gången när vi vissade upp Hälåsen sportarena. Där finns bandyplan, fotbollsplan, tenishall, friidrottsarena, gocart och en simhall med 8 tävlingsbanor en relaxa vdelning, ett gym och nästan bäst av allt ett modernt lekrum för barnen. Vi han dock inte visa bron som förbinder Hälåsen med skidanlägningen på Hällmyra.

Det kändes som våra finska vänner var väldigt nöjda med besöket och det var ett otroligt trevligt gäng.
En annan del som också kändes positiv är att Jakobstad är en svensktalande stad i Finland, vilket gjorde det oerhört enkelt att kommunicera :-)

Sådana här träffar ger en oerhört mycket. Man vidgar sin syn och får mer kunskap - vilket alltid är glädjande.

Om två år är det Söderhamns tur att fara över till Jakobstad... vem vet kanske får man vara med i den delegation som åker från Söderhamn.

Kretsmöte på Trollharen igår

Igår var då det första mötet med Centerpartiet i Söderhamn efter sommaren. Vi var ca 35 st närvarande, vilket jag tycker var bra med tanken på den enorma sol som var över kommunen igår.

Vi höll till ute på Trollharens Fiskeläger som är ett gamalt fiskeläger med en enormt god mat. Det var Lars-olov Flodberg som berättade om livet som fiskare och utvecklingen som han såg den.

Jag föredrog kort vad som hänt i kommunen under sommaren samt att jag delgav kommunstyrelse dagordningen för imorgon (torsdag). Ja, det vare en riktigt trevlig kväll med hyfsat många Centerpartiseter från Söderhamns Kommun.

Innan vi slutade så lyfte även Sven-Åke W upp frågan om en Båtkryssning med Centerpartiet i kommunen någon gång i mitten slutet av september. Han fick bra respons, så en resa blir det nog. Ring till mig eller Sven-Åke om ni vill veta mer.

Ett tips är även att ni åker ut till Trollharen. Vilket ställe.
Finns även ett vandrarhem i närheten, Granöstugan ifall man vill stanna och sova över.
Jag kan nästan garantera att stress och jäkt rinner av en på detta ställe.

tisdag 7 augusti 2007

Bra debatt om plattskatten – från ett håll…

Debatten om plattskatt diskuteras just nu riktigt bra. Bästa inlägget tycker jag kommer från Henrik Sjöholm men även Magnus Andersson CUF, Annie Johansson, Johan Pettersson, Peace, Love and Capitalism och Marie Wickberg gör bra inlägg. Det jag saknar är inlägg från Centerpartister som vill föra den ideologiska talan för att inte införa platt skatten.

Antingen tigger man slug som räven med sin argumentation till stämman för att ta fram det tunga artilleriet och då också ge sin syn på hur Centerpartiet förhåller sig till det svenska skattesystemet och inte bara Jörgen Johansson ( http://www.jorgenjohansson.se/ ) C skattepolitiska talesman och hans artikel på SVD igår.

Att det bara är en part i debatten som hörs gör mig lite orolig. Inte för att stämman av ren medialogik skall säga Ja till plattskatt. Utan snarare att den öppenhet som man vill skall finnas i en debatt saknas.

Personligen så måste jag nog få massor av mer argument för att åter stå på den sida som säger Ja till platt skatten och det där med att vingla fram och tillbaka i en fråga det får man ju inte göra som politiker (harkel). Har jag en gång tyckt att ett förslag är bra och ändrar mig för man inte tycker det håller, då skall det massor till för att man skall få ångra sig igen och tycka det är bra.

Men jag tror fortfarande att det är de som redan idag är de svaga och utsatta i samhället är de som kommer att bli förlorarna på detta system både på kort och lång sikt. Samtidigt som jag tror att välfärdssamhället kommer att få en rejäl törn när man påbörjar omdaningen av ett gamalt skattesystem till ett nytt.


Men den dag man inte kan ändra sig – den dagen är det nog dags att sluta vara politiker…

Gråsäl ett problem i Ljusnans mynnig

Får fler och fler telefonsamtal av sportfikare och fiskare i allmänhet om att det är mycket Gråsäl i Ljusnans mynning som förstör fisket. Jag är helt benägen att hålla med.

Det som är problemet är att Gråsälen är ett riktigt sjö - rovdjur som är riktigt smart. Den låter laxen gå in i mynningen sedan jagar den laxen till det tar stopp vid kraftstationen, då sälen äter upp den.
Har även hört rykten i andra hand om säl som äter upp lax då en fiskare krokat den.. men vad som är sanning i det vet jag inte.

Jag personligen är för en avskjutning av Gråsälen och får man en ökad kvot av länsstyrelsen så hoppas jag även att man får ett slopat bärgningstvång på sällen i Ljusnans mynning. Detta då det finns strömförhållanden som gör det oerhört svårt att infånga en påskuten säl.

På KUS:s ordförandeberedning nu på måndag den 13:e kommer jag att lyfta den här frågan och se hur vi i kommunen skall hantera frågan. Jag tror att det kommer att bli ett brev till länsstyrelsen där vi dels ansöker om en..
1. En ökad kvot på avskjutningen av Gråsäll i Ljusnans mynning
2. En ansökan om slopat bärgningstvång på säll i Ljusnans mynning

måndag 6 augusti 2007

Platt Skatt – debatt om det svenska skattesystemet

Idag på SVD så sågarJörgen Johansson, Centerpartiets skattepolitiske talesman, förslaget om en plattskatt.

Magnus Andersson CUF:s förbundsordförande går direkt till attack på Jörgen och menar att plattskatt är ett rättvist och bra system som dessutom funkar bra i de gamla Östsstaterna.

Det är lite spänst i debatten med andra ord. Tung CUF:are mot tung Centerpolitiker. Är det då ett generationskrig på gång i partiet. Det tror jag inte. Jag tror det handlar mer om hur man skall bevisa sig mest liberal eller mest kontroversiell eller den som är mest rättvis.

Personligen så har jag haft en lite förkärlek för tanken om plattskatt. Men ju mer jag läst och studerat frågan ju avlägsnare blir den. Den slår oerhört orättvist. Även om progressivskatte politik inte är det mest optimala så känns den betydligt mer generös och realpolitisk genomförbar än att vända upp och ner på hela välfärdssamhället.

Kanske på sikt att Sverige kan genomföra en platt skattsmodel Men det rör sig om typ 50 år… Det är många skattesystem som skall jämkas ihop. Ett exempel är skall den som är dåligt betald idag få en högre skatt för att för att jämna ut skillnaderna eller skall den som idag är högt betald med hög skatt få lägre skatt på bekostnad av välfärdssamhället.

Jag tror på den linje som Centerpartiet slagit in på. Att sänka skatten för de med lägst inkomster, få dessa bort från bidragssamhälle och skapa större frihet för fler individer.

Jag hoppas dock att det skattetryck som finns i Sverige idag generellt sänks ganska rejält, då jag tycker att det är ett på tok för högt skattetryck i Sverige. Både för privatpersoner och för företag.

Debatten om platskatt är en bra injektion i partiets ekonomiska politik, men det är ingen lösning som jag ser det. vare sig för privatpersoner, företag eller skatteutjämningen mellan kommuner.

Angående Helgläsningen

Även om det var en diger lunta papper, så tog det inte så lång tid att ta sig igenom de handlingar som jag trodde att jag skulle få ha under huvudkudden fram till torsdag den 9 augusti då kommunstyrelsen träffas efter sommaruppehållet.

11 ärende var remisser på att få starta friskolor i eller i närheten av Söderhamns Kommun. Inget kontroversiellt.

Det ärende som jag kände var mest intressant och som också, med största sannolikhet, kommer att komma till KUS nämnden handlar om den motion som min partikollega och kommunalråd Lennart Olsson lade under 2006. Att göra en serveringsbyggnad upp på Östra Berget. Lennart har också fått ett svar av Kultur- och fritidsnämnden under 2006 (innan de bildade kus) där man kostnadsberäknar bygget till 2,5 miljoner.
Ledningsstabens förslag till KS beslut är att KUS nämnden får i uppdrag att se över kostnaderna och se om det går att hitta billigare lösningar.

Den utmaningen vill jag gärna ta. Det är så viktigt att det blir något bra och snyggt på Östra Berget. Räknar jag antalet besökare under juli på trivselkvällarna kommer vi upp i 17.000 personer. Vilket är rekord. Det tidigare rekordet för trivselkvällarna var 13.000 och det togs förra året.
- Det man kan konstatera är att Östra Berget är en pärla i staden och att det går att göra mycket på platsen.

Annars är det inte många ärenden som kommer att väcka någon större uppmärksamhet och det är också därför som jag tror att man sagt att alla ärende borde kunna hanteras på en halvdag.

Union eller fotbollslag??

Kommissionsordförande Barroso och vice ordförande Wallström
Beskriver vad EU är för dem… Se länken här

Roligt att Vice Ordförande Wallström ser EU som ett fotbollslag. Personligen tror jag inte att Söderala AIK skulle vilja ha Wallström som tränare.

Skulle inte göra liknelsen. EU som fotbollslag skulle förmodligen inte vinna en enda match.. för många egna viljor och politiska stjärnor.

fredag 3 augusti 2007

Helgläsning :-)Fick handlingarna till kommunstyrelsen nu på torsdag
den 9 augusti. Ni ser bunten - jag har aldrig fått så mycket handlingar att läsa in, 35 st ärenden... Phu.. ibland är det tufft att vara lokalpolitiker..


Återkommer efter helgen och meddelar om det var några intressanta ärenden.

Det enda sättet att väcka en slumrande politik efter sommaren verkar som en chock start. Fram med alla gamla ärenden som legat till sig och snart kan kallas surdeg...

Trevlig hel på er!

SSU och fusk

Läser på politikerbloggen om fusket i SSU från igår. Det är skrämmande hur mycket mygel och fusk det finns inom det gamla regeringsbärandet partiets ungdomsförbund.

Andra delar är att det pågår en öppen strid om vem som skall bli ny förbundsordförande. Elin Lundgren (s) Gävle (fd. Söderhamnare). Lämnar SSU:s förbundsstyrelse en vecka innan kongressen.

Hur man än vrider och vänder skandalerna och = tecknet mellan SSU och Fusk så skadar detta demokratin. Kan inte unga människor som engagerar sig sätta position och medel för politisk sak, då är det skamligt.

För någon dag sedan kunde vi läsa att antalet norska ungdomar engagerar sig mer politisk. Där jobba man mer med lokalafrågor och engagemanget blir så mycket närmare. Där tror jag alla ungdomsförbund har något att omvärldsspana gentemot.

Jag hoppas för demokratin och SSU:s skull att det int kommer något mer nu... men jag är rädd att det kommer det att göra.

torsdag 2 augusti 2007

Galenskap i Zimbabwe

Inflationen i Zimbabwe beräknas bli kring 100 000 procent på årsbasis, enligt Internationella Valutafonden (IMF). Men landets enväldige diktator Mugabe har ännu inte begripit att det är han som har ansvaret för landets totala kollaps… //Skriver Håkan Larsson på sin blogg

Så sant. Tänk er själv att springa runt med 200 000-dollars sedlar.

Svenskt näringsliv aktiv i Sommarvärmen

Får nyhetsbrev var och varannan dag ifrån Svenskt Näringsliv (SN). Har fått det i ett par år och tycker det är bra. Man får en chans att hålla sig ajour med de frågor som är viktiga för många av våra svenska företag. De två senaste utspelen som SN gör är riktigt intressanta. Den del som Urban Bäckström släpper idag om frihandel och hans syn på hur President valet i USA speglar upp som ett hinder för mer frihandel i världen.
http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/wto_forhandlingarna/article33624.ece?csref=_newsletter_nfsn_2007-08-02

Han tar även upp vikten av Sveriges nya regering i högkonjunktur ser till att skapa de förutsättningar som krävs för att de svenska företagen att kunna öka sin andel av handel med andra länder. Här trycker Urban B på något viktigt. För det kommer att komma tider då Sverige går ner i en lågkonjunktur. Ju mer frihandel vi få har, desto mindre kommer en lågkonjunktur att slå på oss som nation.

Den andra artikeln som är skriven av Janerik Larsson som är Vice VD på SN handlar om att staten är ingen lämpliga ägare.
http://www.svensktnaringsliv.se/kommentaren/article33602.ece
Även här håller jag med SN varken stat, landsting eller kommun är några direkta lämpliga ägare av verksamheter som kan skötas av andra. När det gäller det långsiktiga ägandet som staten har av en del verksamhet, så tror jag att det ibland har varit bra. För inget företag har haft råd att bedriva sådan verksamhet som staten ibland har kunnat ta skattekollektivets pengar till hjälp.

Så här går regeringen faktiskt skärpa till sig. Innan valet 2006 försvarade jag och slogs för det privatande ägandet. Jag är en lika stark anhängare av det efter valet och det tror jag även att den nya regeringen är. Man måste se till att kommunicera ut det budskapet – vi tror på människan. Vi tror på företagande. Vi tror på ett nytt välfärdssamhälle.

Mats Odell och Maud Olofsson. Ni har rätt – vik er inte för en vänsteropinion. Den har aldrig gillat den synen på människan eller företagandet. Så fortsätt planerna på att sälja ut statliga företag. Det privata ägandet är viktigt!!!

onsdag 1 augusti 2007

Graffiti

Laglig graffiti i Söderhamn på SVT GävleDala

skrev om graffitiväggen på bloggen den 30 juli
http://soderhamnsmagnus.blogspot.com/2007/07/graffitivgg-i-sderhamn-stebbacken.html
idag sändes det på GävleDala.
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33557&a=877111&lid=puff_877111&lpos=lasMer

Roligt!! Dessutom är det snyggt. Sagt det förut, säger det igen besök coh beskåda konsten på Söderhamns Graffitiägg

Sofia Larsen © - Skolverket måste få säga nej till sekter

Skolverket måste få möjlighet att säga nej till friskolor som inte följer den svenska värdegrunden eller inte bedriver undervisning i enlighet med läroplanen. Det menar utbildningsutskottets ordförande Sofia Larsen (c) mot bakgrund av länsrättens beslut att låta Plymouthbröderna starta en friskola.

- Jag efterlyser absolut inga generella förbud mot religiösa friskolor, men lagstiftningen måste vara tydlig att friskolorna ska bedriva undervisning i enlighet med läroplanen och följa svensk värdegrund – något som jag är mycket skeptisk till att Plymouthbröderna kommer att göra, säger Sofia Larsen.

– Jag har länge varit en förespråkare för friskolor, även religiösa, men efter det här beslutet från länsrätten finns det stor anledning att se över skollagstiftningen och skolverkets befogenheter, säger Sofia Larsen.
---
Jag Tycker Sofia har helt rätt. Vilken tur att Sverige har en Sådan duktig/kompetent ordförande i Utbildningsutskottet. Att det alltid finns de som nyttjar kryphåll i lagstiftningen är inget nytt - det är hur man bemöter dem som gör det som skapar skillnad.

Stockholm Pride

Idag vid 14.00 tiden drar Stockholm Pride igång. En fest som jag tycker handlar om att man får vara sig själv och dessutom vara stolt över det. Stockholm Pride har funnits sedan 1998 och jag måste säga att festivalen har öppnat många människors inställning i förhållande till HBT-frågan.


Samtidigt som fler människor sluta bry sig mer och mer om vad som händer i personers sovrum så ökar även hatbrotten mot homosexuella.
Följ länken här http://www.expo.se/2007/48_2001.html

Ett annat problem som jag upplever när man pratar med Homosexuella är att det är så mycket enklare att vara homo i Stockholm än i en liten stad som till exempel Söderhamn. Detta tycker jag är alvarligt, förutom att prata om det vet jag inte riktigt hur man skall bemötta det. Personligen stöttat jag alla människor att känna, tycka och ha vilkens sexuell läggning som helst.

Så ha det så roligt på Stockholm Pride, men glöm ej de homosexuella vännerna i det svenska småorts Sverige.

Stockholm Pride:s hemsida
http://www.stockholmpride.org/
Länk till Centerpartiets program på Pride
http://www.centerpartiet.se/defaultnormal.aspx?id=53629
Fredrick Feerleys ( C ) Riksdagsledamot
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.253

Det händer...

För alla som säger att det inget händer i Söderhamn så hänvisar jag här till en liten länk
http://www.dettahander.nu/index.asp?action=easy

Jag marknadsförden för jag tycker den är viktig, dels som information med även för att föreningar, företag och kommunen skall bli bättre på att lägga in saker på den sidan.

Så hitta på något skoj idag. Själv skall Jag nu träffa John Staffas (s) KUS nämndens vice ordföramde och diskutera hösten och lite annnat.

Inget läckage i avloppet

Så här snabbt jobbade vatten- och renhållningen med frågan om det eventuella läckaget i en avloppsledning i Florsjön. Gör det enkel för mig och tar det Åsa Kastman på Hälsingekuriren har skrivit…

Inget läckage i avloppet

Det är ingen läcka i avloppsledningen som ligger på Florsjöns botten. Det kan Söderhamn vatten- och renhållning konstatera efter två dagars sökande.

I går berättade Kuriren att Söderhamn vatten- och renhållning planerade att genomföra en undersökning av avloppsledningen på Florsjöns botten för att hitta eventuella läckage.

Undersökningen inleddes redan under måndagen och under tisdagen kunde bolagets vd Hans Hagelin konstatera att ledningen var tät och därmed inte orsaken till algblomningen i sjön.

– Eftersom ledningen är tät kommer vi inte att vidta några ytterligare åtgärder med anledning av just algblomningen, säger han.

De som är bosatta runt Florsjön är dock långt ifrån nöjda. Det bästa vore om avloppsledningen togs bort, säger flera av de Kuriren talat med.

– Avloppsledningar ska inte ligga på botten på en sjö, just den här har läckt flera gånger och jag har svårt att tro att det inte rör sig om en läcka den här gången också, säger Gunnar Bergqvist som är bosatt vid Vad där som algblomningen är som värst.

Kultur- och samhällsutvecklingsnämndens ordförande, Magnus Svensson (c), är beredd att hålla med.

– Det var tur att det inte var något läckage men samtidigt borde man ta sig en funderare på om man verkligen ska ha en avloppsledning på sjöns botten, säger han.

Vid nästa sammanträde kommer nämnden att genomlysa frågan ordentligt.