En vanlig Svensson

Jobbar för en bättre miljö, fler företag och ett ökat engagemang i det civila samhället. Jag vill gärna vara din röst i stort som smått – Så hör gärna av dig!

tisdag 31 juli 2007

Algblomning - Igen - Nu i Söderhamnskuriren

Idag publicerades denna bild på Kurirens framsida och texten som hör till artikeln kommer under bilden...


Algblomning kan vara läcka i avlopp
Algerna fortsätter att frodas i Florsjön. Men nu ska orsaken utredas en gång för alla. Är det ett läckage i avloppsledningen eller orsakas blomningen av utsläpp?
– Vi tänker gå till botten med det här, säger Magnus Svensson (c).

Under flera års tid har Florsjön varit utsatt för algblomning. Från miljökontorets sida avråder man från bad så länge blomningen pågår och framför allt vill man att barn och djur håller sig borta från vattnet.

Hittills har man utgått ifrån att orsaken är utsläpp från jord- och skogsbruk och enskilda avloppsanläggningar. Men någon ordentlig utredning har aldrig genomförts.

Inte förrän nu.

På Söderhamn vatten- och renhållning har man för avsikt att undersöka den avloppsledning som ligger på Florsjöns botten. Läckage kan innebära att algerna frodas.

– Det stämmer, vi har pratat om att undersöka ledningen men eftersom det här är en helt ny tanke har vi inte kommit igång ännu, säger bolagets vd Hans Hagelin.

Eftersom avloppsledningen ligger på botten kan dock arbetet bli besvärligt att utföra, han säger ändå att undersökningen ska ske utan dröjsmål.

– Vi vet ju hur viktigt det är att komma till rätta med algblomningen, så vi kommer att göra det vi ska.

På miljökontoret är man mycket nöjda över initiativet. Och enligt miljöinspektör Herman Claesson finns det ett klart samband mellan alger och avloppsvatten.

– Alger behöver näring och det får de genom bland annat avloppsvatten. Men om detta är orsaken till algblomningen i Florsjön går inte att säga i dagsläget. Ett bra initiativ är det i varje fall, vi behöver titta på alla delar i problematiken för att hitta orsakerna. Eller för att avskriva eventuellt andra, konstaterar Herman Claesson.

Magnus Svensson (c) är ordförande för kultur- och samhällsutvecklingsnämnden. Även han ser mycket allvarligt på problematiken och har för avsikt att ta upp frågan på nämndens sammanträde den 11 augusti. Då kommer han att föreslå att en ordentlig utredning genomförs.

– Jag vill att alla tänkbara orsaker undersöks. Vi måste gå till botten med varför det är så grymt mycket alger i Florsjön. Att det beror på någon form av miljöutsläpp är ändå ganska säkert. Personligen tycker jag också synd om camping- och restaurangägarna som tappar kunder på grund av att det inte går att bada i sjön, säger Magnus Svensson.

Hur mycket utredningen kommer att kosta Söderhamns kommun har han ännu inte klart för sig, men det kan bli dyrt. En tanke är att undersöka om det finns pengar att söka genom regering eller riksdagen.

– Som det känns just nu är det bråttom att komma igång innan sommaren är slut. Innan algerna försvinner.

måndag 30 juli 2007

Graffitivägg i Söderhamn - Stenbacken

Var idag på f.m ute på en liten rundåkning i Söderhamn och tittade på saker som hänt den sista månaden, då jag tagit det lite lugnare med de politiska åtagandena.

Passade då på att åka till Stenbacken i Söderhamn och titta på Graffitiväggen som blev klar förra veckan. Otroligt läckert. Hur många kommuner i Sverige kan stoltsera med att upplåta en stor väg som konst-arena för företrädesvis yngre människor

Jag hör till den skaran som anser att graffiti är konst. Det känns därför så oerhört bra att vi upplåter denna konstform. Människors sätt att uttrycka sig på sitt sätt måste vi alltid jobba för att hitta lösningar på.

För er som vill åka och titta på graffitiväggen så får ni en länk här...
http://www.stenbackenskooperativ.se/startsida.asp

Länken leder förvisso till Stenbackens boende- och arbetskooperativ men det ligger på samma ställe. Mer om kooperativt kan jag delge senare - men även det är en mycket in tresant företeelse, där man hjälper människor att ta sig upp igen.

fredag 27 juli 2007

CUFs riksorganisation söker resande förbundsombudsman

Till hösten söker CUF och Centerstudenter en resande förbundsombudsman. Som resande förbundsombudsman arbetar du med CUF:s och Centerstudenters kampanjer, du anordnar utåtriktade aktiviteter, värvar medlemmar och stöttar lokala organisationsled ute i landet. Tjänsten utgår från Stockholm men kommer att innebära en hel del resande.
http://www.cuf.se/Content.aspx?PageID=1750

- Du som är ung och aktiv och delar CUF:s värderingar tycker jag skall lämna in en jobbansökan. Kan inte tänka mig en roligare arbetsplats.
Jag jobbade själv som informationssekreterare på CUF under valet 2002 och folkomröstningen om EMU. Man får via att jobba i en ungdomsorganisation oerhört bra kontaktnätt, vilket jag känner att jag fortfarande kan ha nytta av.

Dessutom för du arbeta för att värderingar om miljö, humanism, företagsamhet skall vinna mer mark i den svenska attityden - vilket alla är vinnare på.

torsdag 26 juli 2007

Gävle-Dala Ang Algblomning

Idag så var jag med i SVT Gävle-Dala Ang Algblomning. Länken finns här
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33557&a=874072&lid=puff_874072&lpos=lasMer

I videoklippet ser man även att jag spart ut både skäggstubb och en del hår.... vill ej ha det kommenterat kring det.

Algerna håller sakta på att försvinna även om det fortfarande är för äckligt för att jag skall ta med mig barnen och åka ditt och bada. Tråkigt på en sådan fin strand.

Viktigaste nu är att hitta problemet och jobba för att förhindra att det blir samma sak nästa år.

Jag är nöjd med inslaget... och hoppas jag blir lika nöjd med den utredning som jag förväntar att jag kommer att få OK av KUS-nämnden att köra igång.

Ni som har information om Algblomning skicka det gärna till magnus.svensson@centerpartiet.se

onsdag 25 juli 2007

Centerpartiet öppnar för en förändring av värnplikten

Det är dags att diskutera en förnyelse av värnplikten, säger Staffan Danielsson, c-ledamot i försvarsutskottet. Det är värdefullt med en bred samstämdhet i försvarsfrågor, och det vore värdefullt att en utredning får analysera vilka förändringar som bör göras.

Centerpartiets utgångspunkt är att värnplikten behövs som grund, och att den gärna bör gälla både män och kvinnor. Grunden för mönstringen bör vara frivillighet och intresse, och det känns fel att i fredstid utdöma straff för dem som inte är motiverade. Förslaget att plikten ska gälla endast i orostider får prövas i utredningen tillsammans med andra förslag som kan bli aktuella.

mer finns att läsa på DN http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=673960
--
- Bra tycker jag. Att ha plikt är alltid att tvinga människor att göra sådant som de kanske inte vill.
Det räcker gott ´å väl med skolplikten, alla plikter efter det man fyllt 18 år dvs värnplikten bör försvinna.

När man ändå håller på så skulle man kunna göra om försvaret till att jobba med med de globala klimathoten, de är avsevärt större hot och betydligt troligare att Sverige utsätts för än att Sverige hamnar i krig. Givetvis skall Sverige fortsättningsvis också jobba för att säkra vårt territorium och jobba med att förse FN med med försvars styrkor till länder som befinner sig i krig eller i andra oroligheter. Men en gradvis vridning mot arbete gentemot miljöhot bör ske.

söndag 22 juli 2007

Barnens dag

Var ute på barnkolonin i Kyrkbyn idag, på Barnens dag. Ganska många föräldrar, mycket barn och hela bankoloni gängets ledare med Åke i spetsen.

Under dagen pågick även en Fotbolls turnering med ett lag av barnen/ungdomarna som gått på kollot i sommar, barnkolnigängets ledare samt att Söderhamns kurirens ställde upp med ett lag.
Barnen/ungdomarna vann. De var även de bästa, hade ej så mycket konkurrens.

De andra två lagen vet jag ej vem som kom sist av, men jag kan tänka mig att de grävande journalisterna som sitter i kuriren bilarna under dagarna för att sedan parkera sig framför datorn med största sannolikt kom sist. Även om jag måste berömma lagledaren tillika nyhetschefen Mattias Guander som gjorde det riktigt bra stundtals:-).
Barnkolonigängets ledare var ett också oerhört roande att se... men, det finns alltid ett "men", de skulle prova på att motionera med en boll lite oftare.

Utöver detta fanns det tipspromenad, pilkastning, ett litet loppis för att få pengar till kollot. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att barnkollot med sina 85 år fortfarande fyller en viktigt funktion för många barn och för många familjer.

För att stödja eller ta reda på mer om kollot..
http://www.kollo.tk/

lördag 21 juli 2007

Kultur och skoj den 22 juli i Söderhamn

Söndagen den 22 juli händer det en del i Söderhamn. Själv kommer jag bara att närvara vid en av de tre saker jag tipsar om. De andra två sakerna jag tipsar om finns med i min kalender längre fram.

Urpremiär för teatern "skottten i Sandarne" http://sandarnekult.temp.box.se/ (leta på sidan under fliken teater). Det är en teater som är gjord som en minnesbild över de 5 strejkande arbetare som sköts för 75 år sedan i Sandarne. Som Söderhamnare har jag hört mycket om denna händelse och kommer att förkovra mig mer i ämnet. Ger en reflektion den dag jag går.
Urpremiären börjar kl. 15.00

Ranbogården http://www.ranbogarden.se/ Kulturhistorisk vandring med Lars Nylander och Anna-Karin Martinsson. Kring platsen Flors linnemanufaktur en gång låg. (startar kl 13.00).
Lars och Anna-Karin kommer från http://www.halsinglandsmuseum.se/
Jag kommer förmodligen att vara där söndag den 5 eller 12 Augusti.
Lena och Sven som driver stället är så genuint duktiga tycker jag. Så om jag inte tar mig i väg så får jag dels skämmas men värst av allt så kommer jag att missat något.

Ditt jag skall är på Barnkolonin i Kyrkbyn http://www.kollo.tk/ på familjedag och firandet av 85års dagen. Kommer att vara en stor familjedag med förhoppning om vackert väder och mycket människor

Det händer naturligtvis mer i Söderhamn, Följ dessa länkar
http://www.dettahander.nu/index.asp?Kommun=Söderhamn
http://www.halsingland.com/index.asp/id/70

fredag 20 juli 2007

Söderhamns skärgård - en pärla

Har många gånger tänkt skriva på detta ämne, men inte gjort den ännu... förrän nu.

Söderhamn har en otrolig skärgård med över 500 öar. Söderhamns kommun har även gjort i ordning stugor som man kan boka ute på några av öarna. Dessa börjar nu på att bli svårbokade och turister i den egna kommunen som turister utifrån får boka lite tidigare för att veta att man skall få den dag man önskar.

Finns även taxbåtar och skärgårdsturer som man kan nyttja för att se Söderhamns skärgår.
Lämna här några bra länkar som ni kan gå in på.
http://www.msmoa.se/ M/S Moa ägs och drivs av en ideell förening,Föreningen för M/S Moa. Vi vill främja kommun- innevånares och turisters möjligheter att uppleva Söderhamns skärgård.

http://www.soderhamn.se/webred/webred.nsf/viewDocumentWeb/Skargardslinjen
Kommunens taxibår/skärgårslinje. "Gigi"

http://www.soderhamn.se/webred/webred.nsf/viewDocumentWeb/1368FDB67F13CF2BC12573070042F16D
En länk där du kan läsa mer om Söderhamns Skärgård.

Personligen tycker jag att Söderhamns skärgård är en av Sveriges vackraste Något som kommunen marknadsför men som vi måste jobba mer med att marknadsföra. Jag hoppas även att fler privata intressenter börjar se det kommersiella i att etablera affärsverksamheter i Söderhamn. Kring skärgården och dess outnyttjade källa. Upplevelseturismen växer sig starkare och starkare och i Söderhamn kan man uppleva massor av detta.

Eskil Franck, ny chef för Forum för levande historia

Regeringen har idag utsett docenten Eskil Franck, Stockholm, till ny överintendent för Forum för levande historia fr.o.m. den 1 september 2007.

Eskil Franck är född 1950 och var mellan åren 1997-2006 rektor för Lärarhögskolan i Stockholm. Innan dess var han teologisk forskare och lärare i Uppsala. Han är ordförande i Högskoleverkets nordiska bedömargrupp för lärarutbildningarna i landet samt ledamot i Socialstyrelsens etiska råd för socialt arbete och i styrelsen (konsistoriet) för Uppsala universitet. Eskil Franck är docent i teologi vid Uppsala universitet.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger i en kommentar:
- Jag är glad att Eskil Franck tackat ja till att bli ny chef för Forum för levande historia. Eskil Franck har en lång och gedigen chefserfarenhet i kombination med en humanistisk sida och ett starkt samhällsengagemang. Han har också ett stort nationellt och internationellt kontaktnät - inte minst i forskarsamhället - som kommer att vara betydelsefullt för myndigheten.

Eskil Franck säger i en kommentar:
- Det är fantastiskt att vårt land satsar resurser på att lära av historiens illdåd för att stärka demokratins grunder, livets okränkbarhet och alla människors lika värde. Jag är glad över att får använda olika sidor av mina tidigare yrkeserfarenheter - vetenskap, värdegrund, utbildning och påverkan - och ser fram mot min nya uppgift med förväntan och entusiasm.

Magnus Svensson säger i en kommentar
Otroligt roligt. Framförallt är jag nöjde med formuleringen på Eskil Franck:s kommentar. Att använda vår historia för att stärka demokratin. Stärkandet av demokratin är alltid viktigt och något som måstet göras varje dag.

Länk till Forum för levande historia http://www.levandehistoria.se/

Succé för Sommartrivsel den 19 juli

Rapport från Söderhamn och Östra Berget
Antal närvarande. Ca 6.000st ( har aldrig varit på Östra Berget med så Mycket folk)
Humör. Mycket gott
Väder. Inte en droppe regn

Trivsel-Stjärnskott - Delfinal 3
1. Kimberly Helmersson Järvsö, I will survive
2. Linn Norin Färila, För att Du finns
3. Nathalie Svensson Bollnäs, A little bit of love
4. Josefine Zachrisson Söderhamn, Only Hope
5. Fredrik Edkrantz Söderköping, Let me entertain you
Juryn: Per Erik Sortti, Jamina Jansson, Lasse Lingman

Vidare till finalen nästa vecka gick Nathalie Svensson och Fredrik Edkrantz. Alla var väldigt bra.

Huvudnumret för kvällen var Måns Zelmerlöw och när han klev in på scenen översteg det de 97 decibel* som socialstyrelsen har satt som norm att man måste vara äldre än 13 år för att höra. Detta ljud bestod mestadels av yngre tjejers röster.

Måns Z drog några låtar och underhöll på ett värdigt sätt. Proppert klädd, bra danssteg och en sångröst som gick hem. Det var bra underhållning.

Jag och familjen var nöjda och jag tror de flesta som var på Östra Berget ikväll kände att det var väldigt bra.

*Socialstyrelsen har satt som regel att om en konsert överstiger 97 decibel, skall man vara över 13 år för att gå på den. Korkad regel tycker jag. Öronproppar funkar och det måste vara föräldrarnas ansvar. Musik låter oftast bättre med mer kräm...

torsdag 19 juli 2007

Florsjön - Algblomning + Regeringen

Florsjön är en pärla i Mo och ett viktigt turistmål för Söderhamn. Sedan en månad tillbaka har vi/kommunen avrått från bad i Florsjön pga algblomning. Ser ännu inte något slut....

Algblomning är inte något nytt fenomen.- Frågor man kan ställ och bör ställs sig är naturligtvis; Varför drabbas Florsjön och vad kan vi göra åt det? Hur påverkar algblomningen de som badar där? Går fisken att äta (flosjön är Gös-fiskarnas mecka) ?

Igår skrev Eskil Erlandsson (C), Jordbruksminister på http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,1121778,00.html om Algblomningen i Östersjön och vad man kan göra för att rädda vårt vackra hav.

På samma sätt måste vi ta tag i frågan om Algblomningen i Florsjön, Hur kan vi från kommunen jobba med frågan? Jag kommer att ta upp frågeställningarna på Kultur- och Samhällsutvecklings nämndens ordförandeberedning den 13 augusti.

Man kan tänka sig att vi börjar grunda till Projekt rädda Florsjön-En av Pärlorna i Mo. Algblomningen är något som helt kan förstöra turismen på den lila orten.

Regeringen kanske skulle se Florsjön som ett bra pilotprojekt att jobba med. Det är ett litet halvslutet ekosystem. Kan man rädda florsjön från Algblomning kanske man även kan översätta de metoderna på att rädda Östersjön. Tycker jag skulle vara spännande och intressant med anledning av de Östersjö-pengar som miljöministern utlovat.

Måns Zelmerlöw - Kvälles trivselartist

Sommartrivsel den 19 juli i Söderhamn, det vill säga idag. Aktiviteterna nere på staden börjar vid 12.00 tiden med en massa aktiviteter.

kl. 19.30 Börjar det uppe på Östra Berget och Måns Zelmerlöw är den stora dragaren http://www.manszelmerlow.se/
Tror personligen att det kommer att bli väldigt trångt upp på berget ikväll Men skoj skall det bli att gå runt och småprata med trevliga Söderhamnare, länsbor och turister.

Program för dagen finns här http://www.soderhamn.se/webred/webred.nsf/viewDocumentWeb/Sommartrivsel_19_juli

Hoppas vi syns där uppe :-)

onsdag 18 juli 2007

Från Bondeparti till idéspruta

Så ser rubriken ut på http://www.corren.se/archive/2007/7/17/jahahxsvj8x4f21.xml där man gjort en längre intervjun med Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking.

Anders Flanking började sitt jobb som partisekreterare den 1 december förra året. Själv jag bara "hejat" på honom vid något enstaka tillfälle. Men han ger ett rejällt och pålitligt intryck även något slags snällt och lyssnande. Han efterträdde Jöran Hägglund som påbörjade ett nytt jobb som statssekreterar på Näringsdepartementet.

Den vandring som beskrivs i Corren.se men även i den undersökning som Synoveta (temo) http://www.temo.se/Templates/Page____414.aspx visar på. Är att Centerpartiet under en längre tid jobbat med sitt idéarv.

Jag var distriktsordförande i Gävleborgs CUF under i slutet av Olof Johansson epoken och var starkt kritiskt till att vi då sålde vår själ i C+S samverkan för att klara ev den finansiella kris som Sverige befann sig i.

Tillskottet av Lennart Daléus var bra, kanske för kort kan jag tycka... Maud fortsatt den inslagna vägen och hela tiden har medlemmarna fått vara med och angett väg. Maud är en stark partiledare som vågar visa väg.

Så från den plattform vi idag står på... om varje individs värde, klimathoten - som det går att göra något åt, Företagsinriktningen, studentfrågorna och att vi tar den nya välfärden på stort alvar ger oss som politiskt aktiva i ett utvecklande parti chansen att inte bara våga tänka nytt, utan också chansen att kunna påverka.

Mycket har hänt sedan åren med CUF i Gävleborg och Olof Johansson, men partiet är på rätt väg. Vi får använda bakspegeln för att förstå, men se framåt för att förändra.

Men framförallt är mycket av det flum som jag kände att partiet förknippades med förut borta. Vi är tydliga med vad vi vill och jag får en känsla av att människor köper vårt budskap i allt större utsträckning.

söndag 15 juli 2007

Maud Olofsson är bara Bäst

Ligger efter med min läsning. Så idag läste jag tidningen Fokus Nr.23 2007 (2007-06-21 - 06-29). http://www.fokus.se/ där finns ett 13 sidigt artikel om Maud Olofsson. Partiledare,. vice statsministern, Näringslivsministern mm mm.

Har alltid gillar Maud. Hon står med båda fötterna på jorden och är klok. Har även förmågan att våga fatta beslut.

Med henne vid partiledarposten så är jag övertyggad om att partiet kommer att bli ännu större än vad vi redan är.

Läs artikeln. Gå med i Centerpartiet, jobba för ett bättre och starkare Sverige.

fredag 13 juli 2007

Är i Stockholm

Åkte idag iväg till Stockholm. Blir förmodligen i huvudstaden ett par dagar. Imorgon lördag finns det chans att fira kronprinssesan på hennes 30-års dag på den inre Borggården. Tycker barnen att det verkar roligt. är cansen stor att vi befinner oss där vid 11.30 då insläppet sker.

På måndag eller tisdag är jag nyfiken på att se Anders W Jonssons nya arbetsplats som statsrådssekreterare. Han kommer att jobba till veckan, så ett spontanbesök känns som en möjlighet. Får se om jag även tar med familjen och går förbi min gamla arbetsplats på CUF:s RO inne i gamla stan under den dagen också... ? förmodligen tomt den här årstiden...

Sedan finns det massor med annat skoj när man är här, även en del bekanta att träffa...

Hur som helst - jag nås via mobilen

Sommartrivsel 2007 - igår

Igår var det full fart i Söderhamn. Hela dagen nerei Centrum var det diverse aktiviteter som Kyrkorna i Söderhamn arrangerade. Det var även mycket mäniskor i rörelse, skoj.

Senare på kvällen var det sommartrivsel upp på Östra Berget. Talangjakt och diverse prat för att sedan komma till huvudnumret för kvällen, Gabriel Forss.

Tyvärr kom huvudnumret lite försent. jag hade bägge barnen med mig och vid 21-tiden är dom ganska trötta. Jag tvingade dem kvar för att se ett sångnumer av Gabriel och Söderhamns Gospelkör - lätt bra.

Så ett tips till Sommartrivseln är att man har en kortare paus och mer tempo i programet till nästa vecka då Måns Zelmerlöw gästar Söderhamn. Då kan även många barnfamiljer stanna.

En framgång för mäniskors hälsa och miljö

EG-domstolen beslut om det giftiga ämnet parakvat inte längre godkänns som bekämpningsmedel i EU är en stor framgång för människors hälsa och miljön. Runt 10.000 personer per år dör i världen till följ av olyckor med koppling till parakvat. Ämnet som är så farligt att även små misstag kan få allvarliga konsekvenser. Parakvat bryts också ned långsamt och ger långvarig negativ effekt i naturen.

Jag är oerhört glad för EG-domstolens ställningstagande där man går emot kommissionens tidigare beslut. Detta visar återigen vikten av ett fortsatt intensivt sökande efter andra giftiga kemikalier. Kommissionen bör se detta som en varningsflagga i dess arbetsrutiner vad gäller identifieringen och klassificering av andra farliga kemikalier säger Lena Ek. (C)

http://www.centerpartiet.se

onsdag 11 juli 2007

Magnus Andersson - kommer ut som - Staight

Politikerblogen rapporterar konturneligt från Almedalen, men jag fastande vid denna rubrik om Magnus Andersson - CUF ordförande " jag kommer ut som straight"... Skoj, då detta verkar ha varit ett problem för Magnus när han skall träffa någon från det motsatta könet... länken kommer här..
http://www.politikerbloggen.se/2007/07/10/4480/

Fortsätter att läsa politikerbloggen.se och ser via denna länk http://www.politikerbloggen.se/direkt/bilder bild nr.5 så verkar Magnus Andersson ha lyckats hit en tjej att pussas med..

Nu har jag gjort mig lite rolig på Magnus Andersson. Men det får han ta... i mina ögon är Magnus A en förträfflig politiker som jag tror kommer att gå riktigt långt. här är länken till hans blogg
http://magnusandersson.blogspot.com/


Angående pusskalaset så var det något MTV arrangerar "Kiss for climate" som går ut på att man pussar någon över blockgränsen och för varje puss donerar MTV en euro till ett utvalt miljöändamål.. (alliansaen och SSU deltog)

Självstyret är hotat av Sossarna

Mona Sahlin sa inget av värde när hon pratade vid Almedalen, förutom att hon förmodligen gav en av de största kängor man kan tänkas ge sitt eget ungdomsförbund som partiordförande. Då hon skall ha en ungdomspanel av hela 30 (?) ungdomar. Gud förbjude men hade jag varit SSU:are så skulle jag känt mig en aning kränkt.

Nä den stora tänkaren i S-partiet och den som ligger bakom många av S-förslagen de senaste åren Pär Nuder, denne ekonomiska gigant inom partiet. Var med och arrangerade ett seminarium dagen efter Mona hade pratat om ingenting… Då han föreslog att man kanske skulle ta bort beskattningsrätten för kommunerna. Den skall staten sköta… öööh.. Befängt!

Som kommunpolitiker kan jag tycka att staten redan idag lägger sig i för mycket och allt för många lagar reglerar vad vi skall göra av de medel som vi tar in via skattekollektivet. Jag skulle finna det mer intressant att vi fick bestämma mer på lokalnivå. P det sättet tror jag att politiken skulle bli roligare, vi som förtroendevalda kunde avkrävas större ansvar för de medborgare som vi dagligen har kontakt med.

Nä. Pär Nuder att stjäla beskattningsrätten från kommunerna är ingen rättvisa – det är kommunism och knappast någon framtidsväg för sossarna. Så den tanken hoppas jag skrotas lika snabbt som den kom upp.

Pop vs Soul

Lördagen den 14 juli är det åter Pop vs Soul, två våningar, på Dr Jekyll & Mr Hyde! (kl21-02) .
Brukar vara mycket bra. själv är jag förmodligen inte hemma i Söderhamn, men för de som har vägarna förbi eller tiden över så rekomenderar jag detta evenemang starkt.

http://www.popvssoul.se/

Kör hårt

tisdag 10 juli 2007

Sommartrivsel 2007 + lite länkar

Här är en länk angående det som händer på Östra Berget varje torsdag i Juli..
http://www.sommartrivsel.se/

Nu på torsdag är det Gabriel Forss, körledare och soloartist. Mycket populär
http://www.dukansjungagospel.se/newpage0.html
eller en annan sida
http://www.gylleneskor.se/interview/interview_prev.php?display=view_interview.php&interview_id=85

Torsdagen som var, var det Jessica Andersson och det hade varit över 2.000 personer där... det är nästan som på skansen?
http://www.jessicaandersson.com/

Sommarturné med RBUF

Rädda Barnens ungdomsförbund är ute på en sommarturné. Just nu befinner de sig som de flesta andra på Almedalen och politikerveckan - helt rätt.

RBUF är en organisation som jag gillar, de slås för barns rättigheter. Vilket jag som tvåbarns far tycker om.. tyckte om det även innan jag fick barn om någon undrar. Här är länken till deras hemsida...
http://www.rbuf.se/

Roligt är även att Charlotta Öberg som nu bor i Stockholm men som kommer från Söderhamn sitter med i deras förbundsstyrelse... Så som en god Söderhamnare så hoppas man ju att sommarturnén stannar i Söderhamn, kanske på strömingsleken. För då behöver man verkligen stå upp för barnen... Roligt hur som helst att Charlotta sitter i styrelsen. Det är bra att Söderhamnare vare sig de bor i staden för tillfället eller ej finns med i diverse samanhang :-) Plus att Charlotta är en mycket driven ung tjej, såna behövs det fler av...

Lycka till med sommarturnén och hoppas ni får många nya entusiaster som står vi er sida och kämpar för alla barns rätt att vara barn och värda ett värdigt liv.

Mona Sahlin - Nervös??

Fick ett sms från Almedalen. " Mona Sahlin nervös, seg och inga nya förslag..." har sedan läst Mats Knutsson:s kommentar på SVT text. Sms:et verkar stämma.

Socialdemokraterna har under många år på riksplanet befunit sig i kris. Ideologin och visionen om framtiden spretar. Mona har ett tufft jobb. Får se om hon hittar de värderingar som partiet kan jobba med i 2000-talet.... Eller om de skall få en opinionsuppgång för de kör med enkel retorik..

Den som lever får se

Almedalen, seminarium - Goda tider för reformer

Den rigida arbetsrätten ställer till det för Sverige. Det anser OECD:s chefekonom Jean-Philippe Cotis som tillsammans med nobelpristagaren i ekonomi, Edmund Phelps, diskuterade tillväxt, strukturreformer och inte minst arbetsrätten på ett välbesökt seminarium i Almedalen.

http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/almedalen/article33039.ece?csref=_newsletter_nfsn_2007-07-09

Detta tror jag hade varit riktigt intressant seminarium. Den nya regeringen jobbar i en högkonjuktur för att skapa fler arbeten och i mångt och mycket tror jag att de valt rätt väg. Men det fanns nog ett par guldkorn att hämta i detta seminarium.

När dessa herrar pratar om en reformerad arbetsmarknad, så vet jag inte alltid vad de menar. Det är ändock viktigt att de som är de som producerar på arbetsmarknaden det vill säga arbetarna på golvet eller i tjänsteföretaget/tjänstesekotrn känner en trygghet i sitt arbetsliv, då tror jag att man producerar/gör mer

Almedalen, seminarium - På väg mot en grön framtid

Centerpartiets seminarium i Almedalen "Utan olja- för miljön" var fullsatt. Företrädare för Volvo, Scania, Chalmers och SLU diskuterade framtidens transporter med miljöminister Andreas Carlgren och jordbruksminister Eskil Erlandsson.

I samband med seminariet presenterade Claes Västerteg rapporten "På väg mot en grön framtid" som innehåller Centerpartiets tio förslag för miljövänligare transporter och drivmedel. . - Vi behöver ett transportsystem som är flexibelt, tillgängligt, jämställt, miljömässigt hållbart och effektivt, sa Claes Västerteg på presskonferensen.
http://www.centerpartiet.se/defaultnormal.aspx?id=53442

Vad härligt att Centerpartiet gång på gång visar att vi är det riktiga partiet som jobbar för miljöfrågorna. Det retar diverse miljöpartiklar som tror sig ha patent på miljöfrågor.... 8 år har de haft chansen utan att jag är imponerad

fredag 6 juli 2007

Östersjön - Något måste göras nu

Fick ett PM i min mail angående en pressträff som är idag fredag på Rosenbad angående de internationella förhandlingarna kring Östersjön.

Det känns för mig som att det måste går från förhandlingar till aktivt jobbande. Torsken dör, giftalgerna blir fler och fler. Som vanlig individ känner man av det genom att man inte kan bada på lika många ställen som förut eller att fisk blir dyrare att köpa i affären. I alla fall om man vill ha den någorlunda lokalupptagen - för att slippa långa transporter.

Jag litar på miljöministern och skall med spänning följa morgondagens resultat, det borde även fler än jag göra.

Så här såg mailet ut..

Pressmeddelande
5 juli 2007
Miljödepartementet
Inbjudan till pressträff

Svenska satsningar i de internationella förhandlingarna om Östersjön

Miljöminister Andreas Carlgren presenterar i morgon Sveriges satsningar i de internationella förhandlingarna för att förbättra Östersjöns miljö.

Medtag presslegitimation

Tid och plats:
Tid: Fredag 6 juli 2007, kl. 10.00
Plats: Lilla Pressrummet, Rosenbad

torsdag 5 juli 2007

Fördomsfri - fördomsfull.... Jaa

Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU http://www.lsu.se driver en kampanj om alla olika alla lika http://www.allaolikaallalika.se/ på den sidan finns det ett fördomstest och jag säger bara det, jisses vad lätt det är att ha fördomar.

Fördomar får man ständigt jobba med. Så det är enormt bra att LSU driver den här kampanjen för att öppna upp våra tankar och gärningar.

onsdag 4 juli 2007

Sommartrivsel 2007

20 års jubileum för sommartrivsel på Östra Berget i Söderhamn. Premiär torsdag den 5 juli.

Detta evenemang är helt kostnadsfritt och drar stor publik varje år. Här en en länk till hela arrangemanget http://www.soderhamn.se/webred/webred.nsf/viewDocumentWeb/Sommartrivsel_5_juli

Det stora dragplåstret är Jessica "fame" Andersson. Så publiken kan tänkas vara något yngre och ett större antal killar än vad det brukar vara. Vild gissning.

Varje torsdag i juli är det sommartrivsel på Östra Berget med välkända artister varje vecka. Så är du i Söderhamn en torsdag - Sök dig till Östra Berget. Passa även på att fika så sponsrar du vårt bandylag - Broberg.

Lets come together

Så har EU kommissionären Margot Wallström startat en debatt om ett mediaprogram genom att visa sekvenser av sex.

Filmen avslutas med formuleringen: "Låt oss komma tillsammans, Miljoner filmälskare njuter av europeisk film varje år,

Tydligen är det folkstorm i visa länder där sex är något som görs, men inte får pratas om eller ses... ungefär som i Sverige på 50-talet. Det finns även de som är arga på visa Internet sidor och är arga på EU och Margot Wallström att sprida Sveriges allt för öppna syn på sex, homosexualitet mm. Man lägger in väldigt många värderingar i en 44 sekunder lång (?) PR-grej.

Roligt att EU fortfarande kan väcka intresse. Det nya urvattande EU konstitutionen kunde det inte, men en glad-porr-film, - då vaknar vi till och tycker till.

Här är länken till filmen, avgör vad ni tycker själva
http://www.youtube.com/watch?v=koRlFnBlDH0

Angående konstitutionen, så blev den smalare och vassare som Centerpartiet hade hoppats på. EU skall vara tydlig i en del frågor och strunta högaktningsfullt i andra.

Blatte De Lux

Fick ett roligt mail idag om en hemsida jag aldrig hört talas om. Kanske även röstar på Sara Mohammad, för att hon så envist och med pondus slås för alla människors rätt att leva sin liv.
----
Hej
Med stolthet vill vi meddela att GAPFs Sara Mohammad har nominerats till årets ( Blatte De Luxe) pris men det krävs flera röster på henne för att vinna priset.
Tycker ni att GAPFs Sara Mohammad är värt priset så rösta gärna på henne och man måste även motivera varför ni röster på henne!
Här nedan kan ni rösta:
http://www.blattedeluxe.se/sida207.html
http://www.blattedeluxe.se/Nomineringar07.htmlhttp://www.blattedeluxe.se/Nomineringar07.html
Man kan även Maila direkt till: mail@blattedeluxe.se

Med vänliga hälsningar
Glöm aldrig Pela och Fadime Riksföreningen.
--

Almedalsveckan

Nästa vecka drar den stora åsikts veckan igång. Alla politiska partier, ungdomsförbund, fackföreningar, företagasorganisationer, föreningar med fler med fler åker över till Gotland för att i media brusset slås för att sin åsikt skall nå fram.

Centerpartiet kommer att ha klimatet och miljön som sin stora grej. Vilket jag tycker är smart och tilltalande. Andreas Carlgren, Sveriges miljöminister tillika Centerpartist kommer naturligtvis att var där. Så den som besöker Gotland under veckan kan gärna hälsa på in hos Centerpartisterna, det är trevligt folk.

Nobelpristagaren Edmund Phelps är Svenskt Näringslivs stora dragplåster när årets åsiktsmässa drar igång i Almedalen nästa vecka. Om jag skulle tagit mig till Almedalen, så är nog det jag helst hade sett och hört.
http://www.svensktnaringsliv.se/

Även en länk till veckans program
http://www.almedalsveckan.se/

Själv tänker jag njuta av livet i Söderhamn. Leka med bannen. Ha tid med Sambon och förhoppningsvis träffa många goda vänner.

tisdag 3 juli 2007

Snoddaståget i Bollnäs

Var i Bollnäs idag. När jag var där passade jag på att åka snoddaståget. Detta tåg som är uppkallat efter Gösta "Snoddas" Nordgren, född 30 december 1926 i Arbrå norr om Bollnäs, död 18 februari 1981, var en svensk sångare, flottare och bandyspelare.

"Snoddas" var flottare till yrket och bandyspelare i Bollnäs GIF. Han slog igenom som sångare den 26 januari 1952 i Lennart Hyllands legendariska radioprogram Karussellen. Gösta Nordgren orsakade då vad som än idag kallas för "Snoddasfeber". I programmet framförde "Snoddas" sången Flottarkärlek, som sedan blev hans signaturmelodi och dessutom en landsplåga. I ursprungsversionen av Flottarkärlek fanns inte den kända strofen "Hadderian Haddera" med. Den lades till först i efterhand och till den skivinspelning som gjordes.

Kände då att Söderhamn med all sin skönhet kanske skulle ha något liknade, Ett Göran "Dallas" Sedavll tåg. Göran Dallas Sedvall, född 1941 i Söderhamn är en före detta Svensk bandyspelare.
Göran Sedvall spelade huvuddelen av sin aktiva tid i Brobergs IF. http://www.broberg.x.se/
Spelade SM fyra gånger, VM 5 gånger och deltog i 57 landskamper.

Kanske även går att hitta fler roliga namn. Men Bollnäs har ett bra turisttåg som man kan fundera på att adoptera även till Söderhamn.... För jag tyckte det var trevligt och barnen tyckte att det var både trevligt och roligt.

Miljöbilspremien har spelat roll

En av de stora miljöbovarna är bilismen. Under den förra regeringens tid så trodde man att man kunde straffa bort bilismen med hutlössa bensinpriser.

Den nya mer miljövänliga regeringen ger premier för att den som vill köpa en mer miljövänlig bil skall ha en extra morot. Det har visat sig funka.

http://sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1458573
Försäljningen av miljöbilar ökade med 25 procent under första halvåret i år jämfört med förra året. Det visar nya siffror som bilindustrins branschorganisation Bil Sweden presenterade på måndagen skriver ekot i sin ingress.

Det är så härligt att ha rätt :-)